Яке ставлення до життя? Victim, Діти, боротьба, гравець або автор?

Яке ставлення до життя?
Victim, Дитина, Боротьба, Гравець або автор Вашої Дестини

Щодня ми робимо тисячі рішень, від найпростіших до найнадійніших. Ви коли-небудь дивилися з того, що внутрішня позиція ви це робите? Психологи визначають п’ять основних арки ставлення до життя, кожен з яких визначає нашу поведінку, емоції та результати.

Уявіть Анна, 35-річний маркетолог з Києва. Вранці вона прокидається і думає, "Агайн, цей страшний день на роботі, мій бос не цінує мене, діти не слухають, мій чоловік не допомагає." Увечері Марина, колега того ж віку, закохується думкам: «Щоб я спробую новий підхід до проекту, дивлюсь, що відбудеться». Дві жінки, схожі обставини, але радикально різні внутрішні ставлення.

Американський психолог Тимофій Леар у своєму дослідженні показав, що наше сприйняття реальності безпосередньо впливає на якість життя. Сучасна психологія відрізняє п'ять основних життєвих позицій через призму яких ми сприймаємо світ і себе в ній.

Archetype "Victim": коли життя відбувається з нами

Victim - режим виживання
Внутрішній стан: постійне виснаження, відродження у світі, страх майбутнього, невизначеність бажань
Ключові слова: «Я не маю вибору», «Це все залежить від інших», «Це не мій недолік. й
Поведінкові візерунки: самопідготовка, розмиття інших, зміна антіфацій ззовні

Людмила була бухгалтером на 15 років. Щоранку вона говорить про себе, «Дуже, ви повинні годувати сім'ю». Вона мріє про творчу роботу, але переконана, що «не для людей, як мені». Коли колеги пропонують оволодіти новими програмами, вона відповідає: «Чому?» Немає змін. й

Позиція жертви - захисний механізм психіки в ситуації, де людина відчуває безсилі. За даними дослідження психолога Мартіна Селіганмана, цей стан може розвиватися через багаторазовий негативний досвід, коли спроби змінити ситуацію не призвело до результатів.

Знаки, які ви перебуваєте в потерпілому положенні:
• Постійно скаржаться на обставини
• Шукаємо полум'я для всіх проблем
• Почуття неспроможності змінити все
• Повідомляємо про важливі рішення

Архетип дитини: Пошук затвердження

Дитячий режим
Внутрішній стан: тривожність, самодобавка, постійний потреба у підтримці
Ключові слова: «Я не можу це зробити без допомоги», «Теле мені те, що правильно», «Що я невірно?» ?
Поведінкові візерунки: відповідальність, постійні порівняння, пошук менторів

Олег, 28-річний програміст, просить дружину щодня: «Що потрібно носити?», постійно просить колег на роботі: «Ам я роблю право?», а ввечері переглядає соціальні мережі в пошуках мотивуючих постів. Він талановитий, але паралізований страхом помилки.

Посада для дітей утворюється в сім'ях, де або застарені, або, навпаки, критикують за будь-яку ініціативу. Людина залишається в стані внутрішньої дитини, шукаючи «дозволити», який розповість вам, що робити.

Насиченість починається, коли ми беремо відповідальність за наші рішення, не чекаючи схвалення від інших.

Archetype "Fighter": через подолання мети

Wrestler - режим пробудження
Внутрішній стан: Агер як мотиватор, бажання довести, стрибок через міцність
Ключові слова: «Я повинен працювати!» «Для успіху ви повинні боротися», «З болем немає результату»
Поведінкові візерунки: досконалість, самокритик, зайві навантаження

Олена почала свій бізнес 2 роки тому. Вона працює 14 годин на добу, спить 5 годин, і постійно пропускає себе для того, щоб «не продуктивно». “Якщо я не даю 200%, вона не працює”, – каже вона. Результати, але радість досягнення не є.

Позиція бійця – важливий етап розвитку особистості. Це перший раз людина розуміє, що вони можуть впливати на життя. Тим не менш, енергія витрачається неефективно через стійкість і співвідношення.

Archetype "Player": життя як експеримент

Гравець – це режим свободи
Внутрішній стан: привітність, відкритість до нового, легкість сприйняття
Ключові слова: Мені цікаво, що буде відбуватися, я маю право помилитися, життя є пригодами.
Поведінкові візерунки: Експерименти, тренінги, зміни ролі та напрямків

За останні три роки Дмитро змінив професію фотографа на копірайтер, потім почав вивчати психологію, одночасно він блогує про подорожі. "Що нового проекту навчає мене щось важливе про себе", - каже він. «Не серйозний», але Дмитро щасливий і фінансово незалежний.

Посада гравця дозволяє вивчити свої можливості без тиску ідеальності. За даними теорії позитивної психології Міхай Цзіцентмихалий, це в стані «квіту» – коли ми граємо і експериментуємо – досягнення найкращих результатів.

Як розвивати позицію гравця:
• До «міні-експерти» на тиждень.
• Дозволити собі «любитель» підхід до нових речей
• Відзначення процесу, не просто результат
• Поставити себе, «Що можна навчити мене? й

Архетип Крєктора: переконливе створення життя

The Creator: Регіма доброчесності
Внутрішній стан: внутрішня чіткість, самовідносність, вдячність
Ключові слова: «Я створююю свою реальність», «Мій шлях унікальний», «Я обираєш свідомо. й
Поведінкові візерунки: Внутрішня компасова акція, повага до кордонів, служба до місії

Ірина, психолог і мати двох, знайшов баланс між професією, родиною та креативністю. Вона пише книги, викладає курси, і підвищує дітей без почуття «торна». "Я не бійся життя, танцюю з ним, - пояснює її підхід.

Позиція творця – інтеграція всіх попередніх етапів. Людина дізналася про те, що з’явилася роль жертви, бере на себе відповідальність за свої рішення, ефективно діяти і експериментувати. Зараз він створює життя свідомо, на основі глибоких значень.

Ключова особливість творця: Він не уникає інших ролей, але вибирає їх свідомо. Він може бути студентом, коли він повинен вчитися, боєць, коли він повинен подолати перешкоди, але він завжди залишається автором своєї історії.

Практичні рекомендації: як перейти на наступний рівень

З точки зору жертви:
Почати невеликий. Виберіть одну область життя, де можна взяти контроль. Це може бути розклад сну, їжі або 15 хвилин на день для хобі. Зберігайте щоденник прийняття рішення - напишіть принаймні одне рішення, яке ви приймаєте щодня.

З точки зору дитини:
Практика прийняття рішень без консультації. Почати з маленькими речами: що їсти на сніданок, який фільм дивитися. Створіть правило: спочатку формуйте свою думку, потім попросіть інших. Вивчіть методи прийняття рішень.

Від положення боротьби:
Вивчіть різницю між «імпортантом» та «урентом». Використовуйте матрицю Eisenhower. Введіть час для відпочинку та відображення у розкладі. Практика самообхідності – лікуйте себе, як хороший друг.

Від позиції гравця-креатора:
Визначте основні значення. Провести регулярний інвентар життя: які роботи, що не є, що потрібно змінити. Розробити довгострокове бачення без втрати вашої здатності бути спонтанним.

Універсальні методи розробки:
• Медитація свідомості – 10 хвилин на день
• Підтримка рефлекторного щоденника
• Регулярні відгуки від близьких
• Вивчення нових навичок для розширення зони комфорту
• Робота з психологом або тренером для прискорення процесу

Висновки: Ваш вибір

Кожна позиція має своє значення і може бути корисною в певних ситуаціях. Потерпілий навчає нас співати, дитина навчає нас відкритості, борець навчає нас досягнути, гравець навчає нас креативності, а творець навчає нас мудрості. Дуже важливо не потрапити в одну роль, але свідомо вибрати той, який найефективніший в даний момент.

Пам'ятайте, що зміна внутрішнього положення - це процес, не подія. Будьте пацієнти з собою, але наполегливі у вашому розвитку. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу або узгодити зручний час.

Дуже важливо бути серйозним. І дуже красиво бути випадковою.

Словник термінів
Архетип Універсальний візерунок поведінки або мислення, характерний для психіки людини.

Вивчається безпорадність Психологічний стан, в якому людина не робить спроб для поліпшення ситуації, хоча має таку можливість.

Статус на сервери Психологічний стан повного занурення в діяльності, що характеризується енергійним фокусом, повною участю та приємністю процесу.

Eisenhower Матриця Пріоритетні завдання за критеріями важливості та терміновості.

відбиття - процес самоаналізу, розуміння власних дій, думок і досвіду.

Психологія Напрямок психології, що вивчає позитивні аспекти життя людини: щастя, благополуччя, сили характеру.

Розумність (повність) Практика направлення уваги в момент без засудіння.