8 Питання, які допоможуть вам вирішити, перервувати або перебувати у відносинах

Науковий підхід до одного з найскладніших рішень життя

Під час перехрестя відносин є одним з найбільш болючих переживань у житті людини. Коли серце говорить одне, розум інший, і інтуїція мовчить, ми знайдемо себе в емоційному мертвому кінці. Психологи говорять про те, що важливо не покладатися виключно на емоції, але структурувати свої думки і почуття.

Дослідження показують, що люди, які приймають рішення на основі структурованого аналізу, є 73%, швидше за все, будуть задоволені вибором в довгостроковій перспективі.

Чому ми застрягаємо невизначеність

Нейропсихологія пояснює це явище конфліктом між кінцівковою системою мозку, відповідальною за емоції і префронтової кори, яка контролює раціональне мислення. Коли ці системи знаходяться в конфлікті, ми відчуваємо когнітивний диссонанс, стан психічного дискомфорту, який виникає при конфлікті вірувань або бажанні зіткнення.

Марка «Твейн один раз сказав: «Попередня ланка, коли ви відчуваєте себе некомфортним у своїй компанії». Але що про партнерську компанію? Американський психолог Джон Готман, який вивчав відносини більш ніж 40 років, виніс чотири основні зали токсичних відносин: критика, контемпт, оборонність і кам'яна стіна тиші.

8 ключових питань прийняття рішень

1-й
Я відчуваю, що я навколо цієї людини?

Аутентність у відносинах є основою психологічного благополуччя. Якщо ви постійно регулюєте, приховуєте ваші справжні погляди або інтереси, це обов'язково знак невідповідності. Здорові зв'язки повинні дати простір для самовираження, а не вимагає постійного диску.

2,2 км
Чи підтримує мій партнер свої цілі та амбіції?

Університет Гарвардського університету виявив, що пари, які активно підтримують власний ріст одного становить 67 відсотків, швидше за все, щоб підтримувати відносини протягом багатьох років. Якщо Ваш партнер відзначає ваші мрії або віддаляє ваші зусилля, це червоний прапор.

р.

3 хв
Чи існує емоційний зв’язок між нами?

Емоційна інтимація передбачає можливість поділитися вразливістю, бути зрозумілими і прийнятими. Психотерапевт Суе Джонсон описує його як "безпечний притулок" - місце, щоб бути слабким без страху судового рішення або відторгнення.

4. У
Ми вирішуємо конфлікти конструктивно?

Конфлікт неминучий в будь-яких відносинах. Що важливо не їх відсутність, але спосіб розчину. Здорові пари зосереджені на проблемі, а не особистості партнера, використовують «поради» замість звинувачень, а також шукати компроміси.

сигнал сигнал тривоги: Якщо конфлікти завжди закінчуються в шутінгу, загрожують, або тривалої тиші, це свідчить про дисфункційну схему зв'язку, яка знищує стосунки з

5 хв
Чи вирівнюються наші основні значення?

Значення є основою особистості. Відзнаки у видах на сім'ю, кар'єру, гроші, батьківство або життєві пріоритети можуть бути джерелом постійного конфлікту. Компроміси можна детально, але не в базових переконаннях.

6 хв
Чи можу я довірити цю людину повністю?

Довіра не тільки про лояльність. Це впевненість, що ваш партнер буде підтримувати вас в складних випадках, зберігаючи обіцянки і не зраджувати ваші секрети. Без довіри, відносини стають постійним станом тривожності і підозри.

7 хв
Чи можу я побачити майбутнє з цією людиною?

Уміння уявитись майбутнього разом є індикатором серйозності почуттів. Якщо думки довгострокових планів з партнером викликають занепокоєння або небажання, це може сигналізувати непідготовленість для серйозних зобов'язань.

8. У
Чи краще це зробити мене?

Джим Рон колись сказав: «Ви в середньому п'ять людей, які ви витрачаєте час з». Здорові стосунки повинні надихати зростання, самовдосконалення та досягнення мети, а не перетягування або заохочення руйнівної поведінки.

Практичні рекомендації щодо прийняття рішень

Методика «Виліт з майбутнього»: Уявіть собі 10 років. Напишіть лист до свого поточного самоопису, який ви приймаєте та як це впливає на ваше життя. Ця вправа часто допомагає уточнити ваші справжні бажання.

Метод вагового аналізу

Створення таблиці з двома стовпчиками: «Ремен» та «Leave». У кожному стовпчику напишіть всі можливі наслідки рішення - емоційні, соціальні, фінансові, кар'єри. Оцініть кожен пункт на масштабі 1 до 10 відповідно до Вашого особистого значення. Цей метод допомагає структурувати хаос думок і побачити повну картину.

30 днів правило

Якщо розчин очевидний після аналізу восьми питань, дати собі місяць думати. Уникайте різких дій в стані сильних емоцій. У 30 днів стабілізується емоційний фон, і можна зробити більш збалансоване рішення.

Важливо пам'ятати: Не існує відмінних відносин. Питання, чи ви готові працювати разом або будь-які перешкоди, які здаються страхувальником.

Коли варто звернутися за допомогою

Іноді зовнішній вигляд є критичним. Сімейна терапія або консультація допоможуть вам бачити сліпі плями у відносинах. Статистика показує, що 75% пар, які пройшли сімейну терапію, свідчать про суттєве покращення відносин.

Пам'ятайте, що прийняття рішення про розірвання або збереження відносин є не перемогою, але дія самореспекта і чесності до себе і партнера. Що б ви не змогли зробити, важливо, щоб він зрозумілий і заснований на глибокому розумінні ваших потреб і цінностей.

Життя дуже коротке, щоб бути проведеним у відносинах, що не приносить радості або росту. Але це також дуже цінний, щоб легко знищити, що можна виправити.

Глосарій
Когнітивний диссонанс – це психологічний стан дискомфорту, який виникає при конфліктуванні вірувань, ідей або цінностей, які співпадають в одній людині.

Аутентність – це здатність бути себе, діяти відповідно до ваших істинних почуттів, вірувань і цінностей, не відрегулюючи очікування оточуючих.

Емоційна інтимність – глибокий емоційний зв’язок між партнерами, що характеризуються взаємодовірою, розумінням та можливістю поділитися вразливістю.

Лікувальна система – це комплекс структур мозку, відповідальних за емоції, мотивацію, пам’ять та поведінкові відповіді.

Префронтальна кора – це область мозку, відповідального за виконавчу функцію, планування, прийняття рішень та контроль імпульсів.

Повідомлень є методикою конструктивного спілкування, в якому людина висловлює свої почуття і потреби без розм'якшення або критики співрозмовника.