Що робити, якщо один намагається імітувати вас у всьому світі

Імітація в дружби є більш складним і багатогранним явищем, ніж це може здатися на перший погляд. Він впливає на основні механізми психіки людини і може стати джерелом конфлікту і можливістю для особистого зростання.

Уявіть собі ситуацію: ви купуєте нову куртку, і через тиждень після того, як ваш друг показується точно так само. Ви змінюєте волосся, він занадто. Ви починаєте навчання італійського і раптом виявите, що ваш друг підписався на курс. Це може здатися як смішний збіг, але він поступово починає дратувати і викликати дискомфорт.
Психологи називають даною поведінкою мікси соціальної ідентичності – несвідоме бажання копіювати поведінку, стиль і звички значущих людей. Це явище має глибокі еволюціонарні корені і асоціюється з основною людською потребою належить до групи.
Чому люди імітують друзів?

доктор Сусан Хартер, професор психології Університету Денвера, виявляє кілька ключових причин імітивної поведінки серед дорослих.
Самодобрат Залишає основну силу водіння імітації. Коли людина не має чіткого уявлення про свою ідентичність, вони інстинктивно виглядають рольові моделі серед тих, хто вважає успішним або привабливим.

Антропологічні дослідження показують, що імітація відіграла ключову роль у виживання наших предків. При копіюванні поведінки більш досвідчених членів племен, молоді особини збільшили шанси на виживання. Цей механізм все ще активний в нашому підсвідомому.
Другий важливий фактор соціалізаціяй У 2019 році Університет Станфорда дізнався, що люди з низькою самооцінкою були 3,7 разів більш ймовірні, щоб експонувати імітовану поведінку до друзів, які сприймаються як більш успішним або популярним.
Важливо розуміти: Імітація не завжди свідомий процес. Нерідко людина копіює інші автоматично, не розуміючи їх поведінку. Це робить ситуацію ще більш ніжною для обох сторін.

Як Імітація Дружба
Психолог Робін Дунбар Університету Оксфорд ноти, які емульсії можуть мати як позитивні, так і руйнівні наслідки. З одного боку, зміцнює соціальні зв'язки і створює відчуття інтимності. З іншого боку, це може призвести до втрати ідентичності та конфлікту.
"Коли один постійно копіює ваші рішення, ви можете відчути, що ваша унікальність є незначною, а ваші особисті кордони порушуються", - пояснює Данбар.

Особливо боляче імітування сприймається в місцях, які людина вважає його «брендом» рисами. Якщо ви завжди пишаєтеся вашим незвичайним стилем одягу і другом починає копіювати його повністю, це може зробити вас такими, що ви були «прощеними» частиною вашої ідентичності.
Стратегії для вирішення проблеми
Габаритний зображення
Відкритий діалог
Першим і найефективнішим способом вирішення проблеми є прямі, але тактні розмови. Психотерапевт Марша Лукас рекомендує використовувати «запити» замість звинувачень.
Приклади правильного слово:
• «Я помітив, що ми часто робимо подібні покупки. Я думаю, що це буде цікавіше, якщо ми розробили різні стилі.
• «Я оціню, що ви шукаєте, але це важливо для мене, щоб зберегти щось особисте. й
• «Поговоримо про те, як ми можемо підтримувати один одного, але все одно буде унікальним. й

Створення здорових кордонів
Поєднання не означає відчуження, вони створюють простір для розвитку здорових відносин. Доктор Генрі Хмар, у своїй роботі прикордонники, підкреслюючи, що чітко визначені межі парадоксально посилюють інтимність між людьми.
Практичні шляхи встановлення меж включають:
  • Попередньо не передайте покупки
  • Визначте обговорення особистих проектів до завершення
  • Альтернативи пропозиції: "Ця куртка підійде вам, але ця інша модель підійде вам ще краще."
  • заохочення проявів індивідуальності друга
Розуміння мотивів
Університет Каліфорнійського університету Берклі дізнався, що 78% імітивних поведінок пов'язані з самодобутністю або переживанням життєвих криз. Розуміння цього може різко змінити свій підхід до ситуації.
Замість сердитися, спробуйте емпатію. Можливо, ваш друг проходить через складний період і шукає ступеню у вашому житті. У цьому випадку імітація стає формою компліменту, хоча вам не зручно.

Коли імітація стає проблемою
Є ситуації, де імітація виходить за межі нормальної поведінки і вимагає більш серйозного втручання. Клінічний психолог Юдіт Орлофф висвітлює кілька тривожних ознак:
  1. Обсесія: Ваш друг скопіює все від вибору їжі до ваших планів кар'єри.
  2. Закуска самозаходу: Відповідає свої переваги на користь Вас.
  3. Агресивна відповідь на спроби обговорення: Відмова від очевидної поведінки або небезпеки при спробі підняти тему
  4. Вплив на інші сфери життя: імітація поширюється на стосунки з іншими, робота, сім'я
У таких випадках може знадобитися допомога фахівця або тимчасова відстань від відносин.
Запобігання та зміцнення здорових дружб
Найкращий спосіб запобігання імітаційних проблем полягає в тому, щоб побудувати відносини на основі взаємоповаги для індивідуальності. Психолог Джон Готман рекомендує регулярну практику «комунікаційні обряди» – діяльність, яка підкреслить унікальність кожної людини в дружбу.
Практичні рекомендації
• Заохочувати другу розвивати свої інтереси
• Поділіться своїми неповторними якостями
• Порівняти себе іншим особам у Вашій присутності.
• Створення ситуацій, де кожен може висловити свою індивідуальність
• Дискусії важливість особистого простору та кордонів

Дослідження показують, що дружби на основі прийнятних відмінностей міцні і більш міцні, ніж відносини, побудовані на імітації і залежності.
Висновок
Імітація в дружби – це комплексне явище, яке вимагає делікатного підходу і розуміння. Важливо пам'ятати, що ці поведінки часто мають глибокі психологічні потреби прийняття та самовизначення.
Ключ до вирішення проблеми лежить у відкритому діалогі, налагоджуючи здорові межі та розуміння істинних мотивів за поведінкою друга. З правим підходом може стати можливість поглиблення дружби та особистісного зростання з обох сторін.
Пам'ятайте, що кожна ситуація є унікальною, і що працює в одному випадку не може працювати в іншому випадку. Довірте свої почуття і не боїться шукати професійну допомогу, якщо справи виходять з руки.

Глосарій
Мімікра соціальної ідентичності
Несвідомо копіювання поведінки, стилів та звичок інших, щоб інтегрувати в соціальну групу або підвищити свій статус.

Прихильник.
Уміння розуміти і ділитися емоційними враженнями іншої людини, ставити себе на своє місце.

Особисті кордони
Психологічні та поведінкові межі людини встановлює для захисту їх індивідуальності та емоційного благополуччя у відносинах з іншими.

I-messages.
Метод зв'язку, в якому людина висловлює свої почуття і потреби без розмиття або критики співрозмовника. Починається з фразою «Я відчуваю», «Я думаю».

Комунікаційні обряди
Регулярні заходи або звички, які зміцнюють емоційну близькість між людьми і підкреслюють важливість відносин.

Самоідентифікація
Процес реалізації та визначення ідентичності, включаючи розуміння власних цінностей, інтересів, можливостей та місця в суспільстві.