Чому ми звикли до людей, з якими немає майбутнього

При вступі в нові відносини ми завжди сподіваємося на взаємне почуття, безхмарна радість і перспективне майбутнє. Однак парадокс людської психіки є те, що ми магнітно приваблюємо людям, з якими практично неможливо будувати довгострокові відносини. Це явище так поширене, що психологи виділили його як окрему область досліджень, вивчення механізмів емоційного вкладення до недоступних партнерів.
Ми не впадемо в любов до людей, але з власними проекціями і нерозчинними внутрішніми конфліктами.

Анатомія залучення до недоступності
Сучасна психологія пояснює це явище через призму теорії вкладення, розробленого Джоном Больби. Згідно з дослідженнями, проведеними в Університеті Рочестера, люди з порушеними вкладеннями в дитинстві, як правило, відтворюють звичні сценарії емоційної нестабільності у дорослих відносинах.
Основні фактори привабливості недоступності:
  • Активація системи винагороди допаміну за невизначеністю
  • Репродукція дитячих візерунків
  • Проектування внутрішніх конфліктів
  • Ілюзій контролю за неконтрольованої ситуації

Нейробіологічні дослідження показують, що невизначеність у відносинах активізує такі ж сфери мозку як препарати. Допамін виділяється не при отриманні бажаного, але при бажанні можливої винагороди. Саме тому недоступний партнер стає джерелом постійного «високо» від надії.
Психологічні механізми самовизначення

Анна, 32-річний маркетолог з Москви: Я завжди вибрав чоловіків, які були емоційно. Одружена, проживає в інших містах, або просто не готовий до серйозних відносин. Я був тільки після роботи з психологом, що я зрозумів, що я захистив себе від реальної інтимності, я боявся. й
Цей випадок ілюструє класичний механізм психологічного захисту. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз.
Основні види недоступних партнерів
Психологи виділяють кілька категорій людей, які приваблюють нас своєю недоступністю:
  1. Емоційно закритий Люди, які не мають глибокого емоційного зв'язку
  2. Фізично недоступний партнери на відстані або з обмеженим часом
  3. Автобуси з іншими відносинами Одружена або з серйозними зобов’язаннями
  4. Тимчасово недоступний Люди в перехідному періоді життя
Небезпечні сигнали
Якщо ви постійно перебуваєте в зв'язках з перспективою, це може вказувати глибокі психологічні візерунки, які повинні бути розроблені. Прогнозування цих сигналів може призвести до хронічної незадоволеності в особистому житті.

Біохімія пристрасних і пристосувань
Дослідження нейронаукового Helen Fisher of Rutgers University показало, що романтичне вкладення до недоступного об’єкту активізує сфери мозку, пов’язані з мотивацією, винагородою та цілеспрямованою поведінкою. При цьому активність префронтової кори, відповідальної за критичне мислення, знижується.
Це пояснює, чому, коли ми падають в любов з недоступною людиною, ми часто робимо ірраціональні рішення і ігноруємо явні червоні прапори. Наш мозок буквально відключає логіку на користь емоційних відповідей.

Практичні стратегії подолання деструктивних моделей
Покроковий алгоритм роботи:
Крок 1: Розуміння шаблону
Проаналізуйте останні 3-5 значущих відносин. Знайдіть спільні функції у виборі партнерів та динаміки розвитку відносин.
Крок 2: Кореневі дослідження
Вивчіть свій дитячий досвід та стосунки з батьками. Нерідко візерунки недоступності, що виявляються на ранньому введенні.
Крок 3: Розробка самовідомості
Тримайте журнал емоцій. Напишіть, як ви відчуваєте в моментах особливого залучення до недоступних людей.
Крок 4: Практика свідомого вибору
Перед тим як почати нові відносини, чесно оцінювати свої перспективи і їх істинні мотиви.

Емоційна техніка саморегуляції
Коли ви відчуваєте сильний потяг до нездатної особи, спробуйте наступні методи:
  • Техніка стоп каркаса: Стоп і попросіть собі три питання: «Як я відчуваю?», «Чому я відчуваю це?», і «Що це дасть мені в довгостроковій перспективі? й
  • Візуалізація майбутнього: Уявіть себе в рік в цьому зв'язку. Що буде? Тексти пісень, а це означає: Чи принесе вони щастя?
  • Перемикання фокусу: Зрозуміло орієнтуватися на людей, які дійсно доступні для відносин.
Як розпізнати здорові відносини
Парадоксально, здорові стосунки часто здаються менш захоплюючими на зовнішній вигляд. У зв’язку з недоступними партнерами ми не надаємо інтенсивного емоційного «глуздого»
Знаки здорових відносин:
  • Співвідношення інтересу та ініціативи
  • Відкритість планування спільного майбутнього
  • Емоційна доступність і готовність бути близькими
  • Стабільність в спілкуванні та поведінці
  • Взяти конфлікти конструктивно

Михаїл, 28-річний програміст, ділиться своїм досвідом: Коли я зустрілася з дружиною, я був... Вона була передбачувана, відкрита, готова до відносин. Я не маю тривожності, яку я був використаний. Але поступово я розумію, що це вірна застрахованість — спокій, надійна, приваблива.
Зцілення з самооцінкою і страхом інтимності
Нерідко залучення до нездатних людей маскує глибокий страх інтимності і низької самооцінки. Ми несвідомо обираємо тих, хто не знає нас, і тому відхиляємо нас.
Робота з самооцінкою включає:
  • Розробка самоакцепції та самолюбності
  • Робота з внутрішньою критикою
  • Створення реалістичного вигляду себе
  • Розробка навичок здорового кріплення
Коли потрібна професійна допомога
Зв'язатися з психологом, якщо:
  • Візерунок недоступних відносин повторюється більше трьох разів поспіль
  • Ви відчуваєте сильну депресію після розривів
  • Супроводжуються деструктивною поведінкою
  • Не можна розбити токсичний зв’язок.

Сучасна психотерапія пропонує ефективні методи роботи з в'язальними візерунками: психотерапія, емоційно орієнтована терапія, когнітивна поведінкова терапія.
Шлях до зрілих відносин
Забезпечивши привернення до недоступності – шлях до емоційного зрілості. Зрілі стосунки будуються не на пристрасті для непристойного, але на взаємній повагі, довіри і готовність до компромісу.
Основні принципи побудови здорових відносин:
  1. Афінішність Будьте собі, не грайте роль
  2. Проксимус Рівний внесок у розвиток відносин
  3. Плеймейт Дозвольні стосунки для розвитку природно
  4. Реалізація Прийміть свій партнер як він.
Справжня любов починається, де потрібно зберегти і змінити інші кінці людини.

Пам'ятайте, що можливість будувати здорові стосунки є навичкою, яку ви можете розвивати. Кожен поганий досвід з доступним партнером може стати важливим заняттям на шляху до істинної інтимності.
Матеріал підготовлений на основі досліджень в галузі психології вкладення та має інформаційний характер. У разі серйозних проблем у відносинах рекомендується звернутися до кваліфікованого фахівця.

Глосарій
Теорія додатків
Психологічна теорія, яка описує формування емоційних зв’язків між людьми, особливо між дитиною та соціальним працівником.

Допамінна система
Нейробіологічна система мозку, відповідальна за мотивацію, задоволення та винагороду.

Візерунок.
Постійний візерунок поведінки, мислення або емоційного реагування, часто несвідомий.

проект
Психозахисний механізм захисту, в якому людина призначає свої почуття, думки, або мотиви іншим.

Емоційний доступ
Уміння відкрито висловлювати емоції і бути чуйним до емоційних потреб партнера.

Попередня кора
Площа мозку, відповідального за виконавчу функцію, прийняття рішень та контроль імпульсів.

Схема терапії
Інтегрований підхід в психотерапії, поєднує в собі елементи когнітивно-ведучої, психодинамічної та гестольової терапії.

Афінішність
Якість вірних до себе, ваших цінностей та вірувань у відносинах з іншими.