14
Що таке ефект рубіту і чому ви купуєте те, що вам не потрібно?

Уявіть собі: ви спокійно закрили корм на соціальній мережі, коли раптом ви бачите оголошення – “На сьогоднішній день!” 70% від! Залишилось лише 3 копії! Ваше серце починається частіше, ваш пальмовий піт, і ви відчуваєте неспроможний хірург, щоб зробити покупку. Сім'я Ви просто зустрілися з ефектом дефіциту, одним з найбільш потужних психологічних тригерів у світі споживання.
Користувальницька дія змушує нас сприймати товари як більш цінним і бажаним, оскільки вони обмежені в часі, кількості або наявності.
Чому вплив дефіциту так багато на нашу поведінку?
Наші мозки перетворилися на підкреслення рідкісних ресурсів. Поцілунки років тому, щоб наші предки вижили, тому що обмежені ресурси були синонімні з виживанням. У сучасному світі ця старовинна програма все ще активний, незважаючи на те, що більшість нас живуть в суспільстві великої кількості.
За даними поведінкових економічних досліджень, вплив дефіциту ґрунтується на трьох ключових психологічних засадах:
- Збиток втрати прибутку (FOMO) Ми можемо самі зателефонувати одержувачу.
- Соціальний доказ Якщо щось на високому попиті, ми автоматично розглянемо його більш цінним.
- Реактивний опір Історія Коли наша свобода вибору обмежена, ми прагнемо повернути контроль, підвищуючи прагнення до отримання рубцевих товарів.
Спеціалісти ринку та фахівці з продажу майстерно використовують ефект від шрамінгу для придбання імпульсу. Вони створюють штучні дефіцити через:
Марія вирушила в інтернет-магазин тільки для перегляду нової колекції одягу. Вона побачила таймер відліку і напис «Дві 2 години зліва до кінця продажу». Хоча вона не мала планів купити що-небудь, після 30 хвилин було три речі в кошику, що "не було пропущено". Через три дні вона дивилася, щоб знайти, що "обмежений" продаж ще збирався, просто таймер був перезавантажений.
- Обмеження часу «Весь день» «Для закінчення продажу 2 години. й
- Обмеження на кількість - "Тільки 5 товарів зліва", "Останній примірник"
- Ексклюзивні пропозиції - "Тільки для членів клубу", "Лімітовані серії"
- Сезонні та святкові продажі Новорічна колекція, це літо тільки

Як Дестройс Deficit Effect
Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз.
- Неприємні витрати Ми купуємо продукти, які не потрібні лише для страху відсутнього.
- Скупчення Debt – часто для «комерційних» покупок використовуються кредитні кошти
- Затирання простору Наші будинки заповнюють речі, які не працюють.
- Емоційний дискомфорт Придбання під впливом рідко принесуть довгострокове задоволення, але нерідко викликають провину
7 Стратегії для протидії ефекту
- Цілодобове правило: Якщо ви хочете зробити неплановану покупку, подаруйте собі день думати. Найвідоміші відчуття відрядження штучно створюються маркетологами і ослаблені в день.
- Супутні практики споживання: До кожної покупки запитайте самі три питання: «Чи дійсно потрібно це?», «Я використовую його в місяць?», «Я купую її через реальну потребу або від страху відсутнього? й
- Планування бюджету: Визначте кількість непланованих покупок і не перевищте його, навіть якщо пропозиція виглядає неймовірно вигідно.
- Дослідження цін: Багато "спеціальні пропозиції" не дуже унікальні. Перевірити, що ціна фактично знижується, порівнявши його з іншими магазинами або історією ціни цього продукту.
- Підписатися на розсилку: Мінімізувати кількість сповіщувачів, які з'являються щодня в інформаційному просторі.
- Щиро вдячність: Регулярно звертайте увагу на те, що ви вже повинні зменшити бажання купити щось нове.
- Візуалізація наслідків: Уявіть, що цей продукт буде виглядати як у вашому домі протягом шести місяців - він буде використовуватися або стане джерелом метелика?
Реальні історії: Коли ефект Scarcity веде до абсурдних ситуацій
Олексій, 35 років: Я купив спеціальний мультикокер з функцією виготовлення макаронів, тому що магазин сказав, що це остання модель і нова партія не буде три місяці. Через два роки я використовував його двічі. Вона тепер займає простір на кухні і тільки дратівлива, коли я пам'ятаю, скільки я оплачується за неї. й
Олена, 28: "Дуюча Чорна п'ятниця, я провів половину моєї щомісячної заробітної плати на косметичних наборах "обмежених колекцій". Зараз половина з них ще не упакована, тому що у мене є аналогічні інструменти, які використовують весь час. й
Як перетворити консійне споживання в спосіб життя
Конфронтальний ефект не просто спосіб зберегти гроші, але ціла філософія ставлення до матеріальних цінностей і споживання.

- Мінімалізм як філософія: Зосередитися на якості речей, не кількість.
- Витратно-орієнтоване споживання: Купуйте товари, які вирівняти з кінцевими цілями та значеннями, не налагоджуючи бажання.
- Екологічний підхід: Оцінити покупки в умовах впливу на навколишнє середовище
- Застосування: Розглядання рідко використовуваних предметів замість покупки.
Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз.
Ми не тільки економимо гроші і простір, але і отримуємо внутрішню свободу від маніпуляції. І це, мабуть, найцінніший ресурс у сучасному світі надабундації інформації та товарів.
Словник термінів
Вплив Scarcity (Scarcity Effect)
Психологічне явище, в якому значення об'єкта підвищується, якщо воно сприймається як рідкісний або недоступний.
FOMO (Земля пропуску)
Втрата прибутку: Аксітет і тривога, викликана думкам про відсутність на захоплюючому або важливому заході, що відбуваються в іншому місці.
Реактивний опір Історія
Психологічна теорія, за якою люди особливо цінують свободу вибору і прагнуть відновити її при загрозі втраті або обмеження.
Соціальний доказ
Психологічний і соціальний феномен, в якому люди копіюють дії інших в спробі здійснити праву поведінку в даній ситуації.
Магазини
Неплановані покупки, зроблені раптово, без попереднього наміру придбання певного товару або сервісу.
Споживання
Підхід до придбання товарів і послуг на основі раціонального аналізу потреб і наслідків придбання, враховуючи етичні, екологічні та практичні аспекти.
Мінімалізм
Стиль життя і філософія, яка фокусується на зменшенні матеріальних речей і усунення надлишків на користь зосередження на найбільш важливих аспектах життя.
10 Підписів Ви зробили непорозуміння
10 способів виглядати впевнено навіть якщо ви не знаєте, що робити наступне