14
Освіта без покарання: Де знаходиться лінія між дисципліною та маніпуляціями?
«Ми вирощуємо людей, які не працюють на роботі». Як вдарити баланс між свободою і контролем
У 2022 році в рамках проекту «Розвиток психології» опубліковано шокуючі дані: 78% батьків, які практикують фізичну покарання, підпорядковані їй в дитинстві. Але як ми розбиваємо цей цикл? Чи можна вирощувати відповідальність без шаутінгу та загроз? Ми реагуємо на призму невропедагії та 20 років досліджень.
Чому мозок дитини не розуміє покарання
Професор Dan Siegel, у своїй книзі Discipline Без драми, пояснює, що передчасна кора (зона логіки) утворюється тільки до віку 7. Покарання тригер:
4 Підписи Ви перехрестили лінію освіти
Університет Кембриджського дослідження (2023) визначив маркери токсичної дисципліни:
7 Принципи екологічної дисципліни
Р. Росс Грін, провідний автор вибухової дитини, пропонує стратегію CPS (Collaborative Problem Solving):
Випадок: Якщо дитина закриває гроші
Психолог Людмила Петрівна рекомендує 5 кроків для відновлення довіри:
При покаранні необхідно: 3 критерії для ЮНЕСКО
Експерти ЮНЕСКО з питань освіти висвітлюють умови санкцій:
Глосарій
Попередня кора Площа мозку, відповідального за самоконтроль, планування та прийняття рішень.
фістінг - "спадковий гормон", з хронічним виведенням, порушенням когнітивних функцій.
CPS (Кольлаборативне вирішення проблем) Вирішення конфліктів через співпрацю, а не співвідношенні.
«Дісплайн не про контроль дитини, це про навчання для контролю себе». – Алфіє Конь, автор покарання Рублі, Любов Два

У 2022 році в рамках проекту «Розвиток психології» опубліковано шокуючі дані: 78% батьків, які практикують фізичну покарання, підпорядковані їй в дитинстві. Але як ми розбиваємо цей цикл? Чи можна вирощувати відповідальність без шаутінгу та загроз? Ми реагуємо на призму невропедагії та 20 років досліджень.
Чому мозок дитини не розуміє покарання
Професор Dan Siegel, у своїй книзі Discipline Без драми, пояснює, що передчасна кора (зона логіки) утворюється тільки до віку 7. Покарання тригер:
- Емісія кортизолу, що знищує нервові з'єднання
- Відповідність бойових дій замість визнання помилки
- Створення помилкових причинних відносин
4 Підписи Ви перехрестили лінію освіти

Університет Кембриджського дослідження (2023) визначив маркери токсичної дисципліни:
- Емоційне повідомлення: «Якщо ви не бажаєте, я не буду любити тебе. й
- Двомісний стандарт: "Я допущений до кричу, ви не."
- Покарання майбутнього: "Я візьміть таблетку на рік"
- Збірний провин: «Вся родина страждає від тебе. й
7 Принципи екологічної дисципліни
Р. Росс Грін, провідний автор вибухової дитини, пропонує стратегію CPS (Collaborative Problem Solving):
- Як покарати? й
- Використовуйте "I-messages": "Я хвилююсь, коли я бачу іграшки розкидані"
- Створіть «посадову дошку» з опціями конфлікту
Випадок: Якщо дитина закриває гроші

Психолог Людмила Петрівна рекомендує 5 кроків для відновлення довіри:
- «Я помітив, що 500 рублів відсутні з гаманця»
- Подаруйте мені час, щоб подумати, «Поговоріть про це в годину. й
- «Що потрібно?» Як зробити це?
- Поставити себе, «Як можна компенсувати це? й
- Пишемо три способи, щоб уникнути цього.
При покаранні необхідно: 3 критерії для ЮНЕСКО
Експерти ЮНЕСКО з питань освіти висвітлюють умови санкцій:
- Дитина навмисно порушила попередньо обговорювані правила.
- Є чітке посилання між дією та наслідками.
- Санкції не лікуються (не стоять в кутку!)
Глосарій
Попередня кора Площа мозку, відповідального за самоконтроль, планування та прийняття рішень.
фістінг - "спадковий гормон", з хронічним виведенням, порушенням когнітивних функцій.
CPS (Кольлаборативне вирішення проблем) Вирішення конфліктів через співпрацю, а не співвідношенні.
«Дісплайн не про контроль дитини, це про навчання для контролю себе». – Алфіє Конь, автор покарання Рублі, Любов Два