"Я знайшов щось для занепокоєння." Що можна сказати людям з депресії?

Депресія є серйозним психічним розладом, який впливає на думки людини, почуття та поведінка людини. Люди, які страждають від депресії, часто стикаються непорозуміння і стигма від інших. У таких моментах слова підтримки можуть зробити величезну різницю, але не всі заяви корисні. Не допомогти, але й посилити стан людини.

Чому важливі слова?
Відчужена людина відчуває вразливу і ізольовану. Його внутрішній світ наповнений негативними думками і почуттями безпорадності. На таких моментах слова інших можуть служити як підтримка або додаткове навантаження. Психологи стверджують, що важливо бути уважним до того, що ми говоримо, щоб не зважувати почуття людини і не посилити його стан.

«Події підтримки повинні бути щирими і емпатологічними. Винні фрази можуть викликати почуття непорозуміння і самотності. – Доктор Марія Лебедєва, психотерапевт

Фрази, які слід уникати
Деякі поширені фрази, які часто говорять у зусиллях підтримки, можуть бути контрпродуктивними і навіть шкідливими:
  • "Оберіть її з голови": Депресія не просто поганий настрій. Такий коментар може зробити людину неперевершеним.
  • "Все про вас захотілося." У той час як ця заява може бути щирою, вона може викликати почуття провини і збільшити депресивні думки.
  • "Ви теж хвилюєтесь": Зменшення тяжкості досвіду людини може призвести до його подальшого відчуження.
  • "Для того, щоб бути позитивним": Це означає, що депресія викликана відсутністю позитності, що неправильно і може бути наступним.
  • "Ви можете отримати над ним": В той час як він підтримує, для деяких людей він може звучати як тиск і очікування негайного відновлення.

Як правильно підтримувати?
Замість негативних фраз краще використовувати заяви, які демонструють розуміння і готовність допомогти:
  • "Я тут для вас." Проста і потужна заява, яка показує, що ви готові підтримувати.
  • "Ви не тільки в цьому." Це допомагає людям відчути, що вони підтримують.
  • "Чи ви хочете говорити про це?": Ми можемо самі зателефонувати одержувачу.
  • "Що я можу допомогти?": Демонструє готовність забезпечити бетонну допомогу.
  • "Я вірю, що це можна зробити." Підтримує впевненість людини в своїх здібностях.

Поради щодо підтримки деяких
  • Послухайте без судів і нехай розуміють, що його почуття важливі.
  • Уникайте надання консультацій, якщо ви не замовляєте.
  • Заохочуйте їх, щоб допомогти професіоналам.
  • Не чекайте швидкого поліпшення.
  • Дивитися свій емоційний стан, щоб не вигорнути.

Експертна думка
Психологи підкреслюють, що підтримка близьких грає ключову роль в процесі відновлення від депресії. Однак важливо пам'ятати, що підтримка не є заміною професійної допомоги. Експерти рекомендують поєднувати емоційну підтримку з зверненням до лікаря-терапевта або лікаря.
«Підтримка близьких може зробити відновлення набагато простіше, але вона повинна йти вручну з професійною допомогою». – доктор Сергій Іванов, психіатр

Історії з життя
Багато людей діляться своїми історіями про те, як вони постраждали від їх стану. Деякі зауважити, що праві слова допомогли їм відчувати себе і підтримуватися, в той час як інші відчувають негативні наслідки безтурботності.

Висновок
Підтримуюча людина з депресією вимагає чутливості, розуміння та обізнаності. Уникайте фраз, які можуть знецінювати свої почуття, а також шукати щирі вирази підтримки. Пам'ятайте, що ваша увага і готовність слухати може стати важливим кроком до відновлення.
«Попередня підтримка не тільки слів, але дії, які показують, що ви є і готові допомогти». – Марина Ковальова
Якщо ви або хтось поруч з вами відчувається депресія, не боїтеся шукати професійну допомогу. Важливо пам'ятати, що депресія є захворюванням, які можна лікувати, а підтримка інших відіграє важливу роль в цьому процесі.