Ворота Елла в Туркменістані: Як пектряний кратер змінив долю всього міста

Дивовижна історія «Гата пекла» – кратер спалювання більше 50 років
Серед пустель Туркменістана, в Каракумі, є таємниче місце, яке відоме як «Гати Елла». Цей горючий кратер, діаметр якого становить близько 60 метрів і глибина майже 20 метрів, привертає увагу туристів і вчених з усього світу. За більш ніж 50 років вона була захоплена в полум'ях, створюючи вражаючі ще синістерські видовище, що є захоплюючим. Але як це таємничий кратер приїжджає і чому його полум'я не згасають після половини століття?

Історія «Гата пекла» починається в 1971 році, коли радянські геологи розглянули газові поля в Каракумській пустелі. Під час буріння трапилося: гілка згорнулася в підземну порожнину, що призводить до величезного кратера. Починався випромінювати природний газ, який був небезпечним для навколишнього середовища та здоров’я людини. Щоб уникнути поширення шкідливих речовин, геологи вирішили встановити вогонь на газ, бджіливши, що він вигорне протягом декількох днів. Однак з тих пір, як і раніше, більше п'ятдесят років, і полум'я в кратері все ще не виділялася, що це місце одне з найвідоміших природних явищ у світі.

Як виникло це природне явище, і чому це все ще?
Важко уявити, що горіння природного газу може продовжуватися до тих пір. Після того, як кратер виловив вогонь, вчені вважали, що вогонь буде виходити протягом декількох днів або принаймні тижнів. Але вони були неправильними. Ворота пеклого опіку сьогодні, перетворюючи в реальний природний диво, що досі вражає експертами.

Причиною довгого горіння асоціюється з великим обсягом газу, накопиченого в підземних шарах Каракумів. Плити землі, що містять природний газ, доведено, що невичерпне джерело палива для полум’я. Вважається, що під поверхнею, де знаходиться кратер, є ще більш глибокі гази, які подають вогонь. Цей процес дозволяє красти протягом десятиліть і перетворює його в унікальний природний феномен.

Цікаво, Туркменістан не прагне вислухати полум’я, незважаючи на екологічні та економічні наслідки. У 2010 році президент Гурчунгули Бердимугамедова запропонував закривати кратер, але країна вирішила зберегти його як туристична привабливість.

Вплив паління кратера на життя і долю людей в безпосередній близькості
Життя біля «Гати пекла» на десятки років мала сильний вплив на долю місцевих мешканців. Одні села розташовані біля кратера, а їхні мешканці спостерігали унікальне явище, яке вводило щоденне життя. Незважаючи на те, що кратер знаходиться в віддаленому регіоні, постійні полум'я, які освітлюють нічне небо, стають невід'ємною частиною життя людей, що живуть поруч.

Є також економічні наслідки. Місцеві жителі, які проживають біля кратера, почали активно залучати туристів, створюючи інфраструктуру для туристів. Це місце стало важливою туристичною привабливістю в Туркменістані, а деякі люди змогли побудувати невеликий бізнес на ньому, продаючи сувеніри і пропонують послуги туристам.

Однак вплив кратера на життя людини не завжди позитивно. Екологи відзначають, що постійне горіння газу видає вуглекислий газ і метану в атмосферу, яка несприятливо впливає на навколишнє середовище. Місцеві жителі також говорять про те, що горіння кратера іноді створює неприємний запах і підвищену температуру повітря, особливо протягом літніх місяців, що робить його важко жити поруч.

Мистичні переконання та теорії місцевих мешканців
Природно, такий незвичайний феномен приніс до багатьох містичних легенд і вірувань. Місцеві жителі вже давно назвали це місце «Гата пекла», враховуючи його виходу в інший світ. З давніх часів ця область вважається сакрою, а «гаряча кратера» тільки зміцнила віру, що тут відбуваються надприродні заходи.

Деякі мешканці вірять, що пожежа в кратері є проявом влади землі, що «покарає» людей для надмірного втручання з природою. У свою чергу, вогонь символізує попередження, що природа може помсти, якщо його закони порушуються. З цієї причини місцеві жителі іноді тримають обряди і пропозиції біля кратера до «загальності» духів землі.

Він також вважається, що crater може зацікавити і принести удачу. Деякі мандрівники приїжджають до кратера не тільки для цікавості, але і в пошуках духовного досвіду. Вогнетривкі пустелі створюють особливу атмосферу, яка дозволяє людям відчувати себе ближче до природних елементів.

Висновок
The Gates of Hell in Turkmenistan - це дивовижне природне явище, яке приваблює не тільки науковців, але й туристів з усього світу. Це горіння кратера змінив життя місцевих жителів, став важливим знаком і джерелом натхнення для багатьох легенд. Його полум'я, яка горить більше половини століття, символізує силу природи і нагадує людство її непередбачуваності.

Важко сказати, що довгі ворота пекла, але одне - це певна: цей унікальний кратер вже зайняв своє місце в історії та культурі Туркменістану, а також привертав увагу всього світу. Можливо, один день ми покажемо всі секрети, які цей пожежний портал приховує, але до тих пір, поки хвіртки пекло продовжують бутиксоном і дивувати тих, хто хоче виглядати в їх спалювання серце.