Мої золоті роки вже давно позаду, і ось раптово я отримала пропозицію про заміжжя, але не поспішаю відповідати

Я вийшла заміж за нинішніми мірками досить рано, у 22 роки. Це був самий розпал мого студентського життя, під час якого я й не замислювалася над тим, що важливіше: кохати чи бути коханою? Мені хотілося лише якнайшвидше втекти з батьківського дому. Батьки всіляко намагалися мене відговорити, посилаючись на мій вік та світле майбутнє, але у них не вийшло. Маю сказати, я жодного разу про це не пошкодувала.

Unsplash Однак роки непомітно пролетіли, і ось мені вже 52. Чоловіка вже немає в живих, я залишилася зовсім одна в приватному будинку на околиці міста, багато працюю, діти вже дорослі. І раптом отримую пропозицію про заміжжя! Здавалося б, жінка мого віку має бути на сьомому небі від щастя. І наречений завидний, гарний, ось тільки я не поспішаю приймати його пропозицію. Я маю для цього серйозну причину. Вся річ у моєму покійному чоловікові.

Що важливіше: кохати чи бути коханою? Не можу сказати, що вийшла заміж за коханням. Як я вже згадувала, мені більше хотілося якоїсь самостійності. У хаті всім заправляв батько, ми з сестрою по струнці ходили. Навіть мама боялася йому суперечити. Зустрівши Костю, я зрозуміла, що мені з ним тихо й спокійно — все життя таке. І нічого страшного, що батькам він не подобався. Я знала, що саме їх відштовхує: Костенька був із бідної сім'ї, трохи нижче за мене і злегка картовий.

Але мій чоловік зміг розтопити навіть батьківське серце своїм ставленням до мене. То була людина дивовижної доброти. Сонячний, працьовитий. Будинок, де я зараз живу, повністю зроблений його руками. Кожне вікно, кожна прибита поличка, все нагадує мені про нього.

Мій перший шлюб Любов прийшла згодом. З часом, коли мої однокурсниці вискочили заміж за гарних і багатих, я зрозуміла, як мені пощастило. Зустрічаючись за чашкою чаю, молоді жінки навперебій розповідали, які у них погані чоловіки. Хтось п'є, хтось лінується, хтось із роками став байдужим бовваном, а хтось, вибачте, навіть б'є.

Мені не було чого розповідати. У мене все було гаразд. Будинок ми прибирали разом, з дітьми теж сиділи по черзі. Я, правда, частіше готувала — не люблю прання та миття посуду. А йому не подобалося ходити за продуктами та думати, що ж такого приготувати.

Unsplash Ті 15 років, що ми прожили разом, були найщасливішими в моєму житті. Я ніколи і ні від кого не відчувала стільки турботи та тепла, як від Кості. Він жодного разу не підняв на мене голос, а не згодні один з одним були настільки рідко, що ці ситуації можна на пальцях перерахувати.

Життя після смерті чоловіка На жаль, Кості не стало, його життя забрало автокатастрофу. На околиці міста взимку дороги чистять та посипають рідко. Машина пішла в кювет і отримані травми були несумісні з життям. Не знаю, як це я пережила. Мабуть, найбільше мені допомогла родина чоловіка — нам це горе було однаково однаково. Хоча й мої батьки не могли знайти собі місця від смутку. Вони дуже переживали за мене, намагалися підтримати. Але найстрашніші моменти розпачу я пережила зі свекрухою.

Unsplash Пройшло вже більше 10 років, але мені все так само дорогий будинок, в якому я живу. Діти роз'їхалися на навчання до різних міст, але про мене не забули. Регулярно дзвонять та приїжджають. Ось минулого дня народження вони в складчину з батьками купили мені поїздку до санаторію. Там я й познайомилася з Євгеном.

Це статний чоловік, трохи старший за мене, з хорошим заробітком і приємною зовнішністю. Начитаний, інтелігентний. Сама не знаю, що зі мною трапилося — але моє серце ніби збожеволіло. З Костя такого ніколи не було, все було дуже спокійно та тепло. А тут мене то в жар, то в холод кидає.

Unsplash Що важливіше: любити чи бути коханою? Женя ніколи не був одруженим, і все тому, що він живе з мамою. Мати серйозно хвора, тому він не може залишити її одну. І ніяка наречена не хотіла жити з хворою на свекруху, так і залишився сам на старості років. Після відпочинку в санаторії ми стали часто телефонувати і дуже рідко бачитися, тому що живемо досить далеко один від одного, за 2 години їзди. Зустрічалися в центрі, щоб обом було зручно.

Я й подумати не могла, що колись знову буду у стосунках. Але коли мова зайшла про щось серйозне, зрозуміла, що не готова. Він кличе до себе, вважає, що нам утрьох із його мамою добре заживеться. Запропонував, якщо перший варіант не підходить, до мене просто їздити, якщо я звичайно запрошу. Заміж кличе.

Unsplash А я не можу. Жити з матір'ю не варіант. І я не можу уявити, що привожу іншого чоловіка до цього будинку, який з такою любов'ю збудував мій чоловік. І пробачити собі зраду не можу. Не можу навіть родичам розповісти, що в мене хтось з'явився. Як би ви вчинили на моєму місці?