Про крупу саго я дізналася зовсім випадково, коли прийшла на обід до мами. Вона готувала найдивнішу кашу, яку я коли-небудь бачила. Почувши незвичайну назву, я чітко згадала, де раніше її зустрічала…
«— Ні в якому разі! Пакет саго!
— Ой, Мері Поппінс, не треба, не треба саго! Ми їли його минулого тижня, — запротестував Майкл.
Вона тільки кинула погляд на нього, потім на Бакалійника — і обидва зрозуміли, що надії немає. Саго буде».
Ще в дитинстві мені було цікаво, який на смак це саго, і чому діти так не хотіли його їсти. Виявляється, в радянський час
крупа саго продавалася буквально в кожному бакалійному відділі продуктового магазину. Зовні її можна було легко відрізнити від інших круп: білі матові кульки відразу ж кидалися в очі.
Коли я спробувала відшукати саго зараз, це виявилося досить проблематично. Не в кожному супермаркеті можна знайти улюблений продукт багатьох громадян СРСР. Але поблукавши просторами Інтернету, розумієш, що саго вражає своєю різноманітністю.
Адже крупу роблять з безлічі видів сагових пальм, з маніоки, а також з кукурудзяного або картопляного крохмалю (таким чином отримують штучне саго). Звичайно ж, в Радянському Союзі не було екзотичних пальм, тому вся крупа була штучною.
До слова, готувати штучне саго дещо складніше, ніж натуральне. Тому при виборі крупи краще орієнтуватися на продукт, виготовлений з пальмового крохмалю.
У натуральній крупі міститься набагато більше корисних речовин: велика кількість білків, жирів, простих вуглеводів, харчових волокон, цукрів і крохмалю. Вітамінний склад також вражає різноманітністю: холін, нікотинова кислота, вітаміни Н, групи В і А.
Каша саго
Для приготування каші саго не потрібно якихось серйозних навичок, але деякі нюанси все ж варто знати.
Інгредієнти
- 1 ст. крупи
- 1 л води
- 0,5 л молока
- 25 г вершкового масла
Приготування
- Спочатку необхідно промити склянку крупи в холодній воді. Потім засипати в підсолений окріп і варити близько півгодини, весь час помішувати при цьому.
- Напівготову кашу потрібно помітити в друшляк і злити всю воду. Потім слід пересипати крупу в невелику каструлю і щільно притиснути кришкою, яка ідеально входить в ємність.
- Після цього необхідно варити кашу на водяній бані ще 30 хвилин. В кінці приготування потрібно додати трохи молока і вершкового масла.
Бажаємо тобі приємного апетиту! Обов'язково нагадай своїм друзям про таку незвичайну страву, як молочна каша саго.