Єлизавета Гілберт відображає високі очікування для творчих людей і геній, і ділиться ідея, що не рідкісна людина є генієм, і у кожного є геній. Смішні та сенсорні виступи.
Письмові книжки – моя професія, але звичайно це набагато більше, ніж просто професія. Я не чекаю, що коли-небудь зміниться в майбутньому. Але щось особливе відбулося в моєму житті і в моїй кар'єрі, що змусило мене повністю переосмислити свої стосунки з моєю роботою. Я нещодавно опублікував книгу, що називається Eat, Pray, Love. З усіх моїх попередніх книг ми побачимо. З'явився і став божевільним, сенсаційним, міжнародним естселером. Девер я ходжу, люди лікують мене як лепер. З повагою! Наприклад, вони приходять до мене збуджувати і сказати: «Ви не боїтеся, що ви ніколи не зможете зробити щось краще?» Що ви будете писати для відпочинку вашого життя, але ніколи не знову створити книгу, яка важлива для людей на землі. Ні? Ні?
https:///embed.ted.com/talks/lang/ru/elizabeth_gilbert_on_genius
Дуже захоплююча, це не так? Але це було б значно гірше, якщо я не пам'ятав, що близько 20 років тому, коли я був підліток і коли я почав говорити про людей, які я хотів бути письменником. Я бачив однакову реакцію. "Як ви не боїтеся?" Ви не боїтеся, що приниження відхилених від вас буде вбити вас? Ви будете працювати весь життя, і в кінці нічого не прийде з нього, і ви загинете під неповненими снятами, переповнені гіркотою невдачі і розчаруванням? (Дочка) І так далі.
Відповідь, коротка відповідь на всі ці питання, це так. Звісно, я блюю всіх цих речей. Я завжди боявся. І я боїю багато речей, які люди не знають. Наприклад, альгай та інші жахи. Але коли мова йде про писати, є проблема, що я думаю, про не пізно, і я дивую, чому це справа.
Чи є це дійсно раціональне? Чи є логічно боятися роботи, які люди відчувають, що вони повинні робити? Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Мій батько був хімічним інженером.
Я не пам’ятаю один раз у своїй кар’єрі, коли хтось запитав його, якщо він боявся бути хімічним інженером. «Ця активність не крутить тебе? Ви досягнете успіху? Не сталося. Слід визнати, що хімічні інженери в цілому протягом багатьох років їх існування не заслужили репутацію алкогольних маніакцій, схильних до депресії. (Дочка)
Ми маємо репутацію. І не тільки письменники, але всі творчі люди, здавалося б, міцно встановлюються в репутації досить психічно нестабільних істот. Досить довго дивитися на рекорди смертних творчих людей в 20 столітті, одних, тих, хто загинув молоді і часто за рахунок самогубства. І навіть ті, хто не вразив, що самогубці в кінцевому підсумку загинули з власним подарунком.
Norman Mailer колись сказав: «Що одна з моїх книг загинула мене трохи». Дуже незвичайна заява про роботу свого життя. Але ми не будемо навіть мухувати, коли ми чуємо щось схоже на це, тому що ми чули його сотні разів, і ми вже визнані і прийняли ідею, що творчість і страждання є якось взаємопов'язаною, і це мистецтво завжди веде до нугу в кінці.
Питання, які я хочу запитати сьогодні: Ви всі згодні з цією ідею? Ви погоджуєтесь? Тому, як вони згодні або близькі до нього. Я повністю не погоджуюся з цим припущенням. Я думаю, що це страшний і небезпечний. І я не хочу, що ставлення до продовження наступного століття. Я думаю, що ми повинні заохочувати великих розумів, щоб жити якомога довше.
Я знаю, що це буде дуже небезпечно, щоб взяти цю темну дорогу, враховуючи всі обставини моєї кар'єри. Я молодий, я лише 40. Я можу працювати, можливо ще 40 років. І це надзвичайно ймовірно, що все, що я пишу від тепер на буде судити в світі, де одна з моїх книг, яка була такою страшною успіху, вже вийшов. Я буду чесним - ось така довірча атмосфера тут - це дуже ймовірно, що мій найбільший успіх закінчений. О, мій Бог, що думав! Це різновид думки, що веде людей до алкоголю на 9 ранку. І я не хочу піти там. (Дочка) Я дуже люблю.
Але питання, як? І в результаті значної рефлексії про те, як мені довелося працювати, щоб продовжити писати, я прийшов до висновку, що я мав створити деякі оборонні психологічні споруди, що потрібно знайти певну відстань між собою як письмова особа - і мій дуже природний страх того, що реакція моя робота може викликати відтепер. І шукав рольову модель для цього завдання. І я дивився в різні часи в історії людини, і різні товариства, щоб переконатися, що хтось зробив щось розумне і краще, ніж нам. До завдання допомоги творчим людям подолати притаманні емоційні ризики творчих здібностей.
І мій пошук взяв мене до Стародавнього Риму і давньої Греції. тримайте думу, бо це зробить петлю в часі. Давні греки і романи не вірили, що творчість була людською рисою. Люди вважали, що творчість стала духом і супутником божественного, і що вона прийшла до чоловіка з далеких і невідомих джерел з невідомих причин. греки називають ці божественні духи «демони». Сократи вірили, що він був демоном, який навчив його мудрості з афарі. Романи мали подібну ідею, але вони називають це вільним творчим виразом генія. І це чудово, бо Романи не подумали, що геній був якийсь подарунок. Вони вважали, що геній був своєрідним магічним суб'єктом, який жив буквально в стінах будинку творця, свого роду Доббі, який прийшов і безперечно допомагав художника з його роботою і формувати результати цієї роботи.
Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час. Хто знає, як це працює? творці старовини були захищені від всіляких речей, таких як наркоз. Якщо ваша робота була відмінною, ви не можете взяти на себе повний кредит. Всім відомо, що ви допомогли генія. Якщо ваша робота була погана, всі знають, що ви були загиблими генієм. І про те, як і західники давно думали про творчість.
А потім з'явився Ренесанс і все змінилося, і була велика нова ідея, що індивід повинен бути в центрі Всесвіту, над богами і дивами, і для містичних істот немає більше місця, які чують виклик божественного і пишу її диктацію. Як почався раціональний гуманізм. І люди почали думати, що творчість виникла у людини. У перший раз, починаючи з історії, ми почули, що люди кажуть, що «чого генія», а не «його має геній. й
І я розповім, що була величезна помилка. Ви бачите, це дозволило людям думати, що він або вона була судном, джерело всіх божественних, творчих, невідомих, містичних, які занадто багато відповідальності за крихкі людські психіки. Хочеться попросити когось, щоб ковтати сонце. Війнить его і створює всі ці божевільні очікування творчої людини. І я думаю, що це вагове ставлення, яке загинув творчих людей в останні 500 років.
І якщо це, і я вірю, це питання, що далі? Чи можна ми робити інакше? Можливо, ми повинні повернутися до давнього сприйняття відносин між людиною і таємницею творчості. Не може. Ми можемо не вміти еволюціонувати 500 років раціонально-гуманітарного мислення в одній восьмихвилинній мові. І є, мабуть, люди в аудиторії, яка серйозно сумнівається існування, в основному, ярмарки, які стежать за людьми і душу їх роботи з магічним опитуванням і речами, як це. Я не збираюся переконувати вас.
Але питання я хочу запитати, чому ні? Чому це не дивно? Я знаю, як пояснюваність творчого процесу. Процес, який, як хтось, хто коли-небудь намагався створити, тобто кожен з нас, знає, не завжди раціонально. Іноді здається паранормальним.
Я недавно зустрів дивовижний американський поет Рут Камінь. Вона зараз 90, і вона була поетом все її життя, і вона сказала мені, що коли вона виросла в сільській Вірджинії, і коли вона працювала в полів, вона почув і відчувала поезії, що приходить до неї з природи. І вона сказала, що вона була як громіздка повітря. Якби він прийшов з глибин пейзажу. І вона відчувала, що підійшов, бо земля була затінена під ногами. І вона точно знає, що робити. На її слова «виконувати голову».
І вона побігла голову в будинок, і поема переповіла її в будинку, і вона мала знайти папір і олівцем досить швидко писати, що кинулося через неї, зловити його і написати її вниз. І іноді вона не була досить. Вона побігла і побігла, але не знаходилася додому, а поема прокочувала через неї і зникла над горизонтом в пошуках, так як Рут кладе його, інший поет. І в інших разів я ніколи не забув її, вона сказала, що там були часи, коли вона майже пропущена. Так вона побігла в будинок, і вона виглядала на папір, і поема пройшла через неї.
Рут був захоплений олівцем в цій точці, а потім був відчуття, що вона могла захопити поему її другою рукою і зловити її, зловити поему хвоста, і повернути її в тіло, поки вона спробувала захопити поему на папері. І в таких випадках поема вийшла ідеальною, але написаною назад. (Дочка)
Коли я чув, що я думав, "Це дивно, що мій творчий процес виглядає точно так." (Дочка)
Це не мій весь творчий процес, я не нескінченний джерело натхнення. Я мулі, і спосіб, що я збираюся, це те, що я повинен прокидати в той же час кожен день і працювати важко. Але навіть я, з усім моїм уродливістю, зіткнувся з цим явищем. Так, я думаю, є багато з вас. Навіть я отримав ідеї від невідомого джерела, що я можу пояснити чітко. Що таке джерело? І як ми можемо працювати з цим джерелом, не втратити наші думки, або краще, але, тримати його якомога довше?
Кращий сучасний приклад для мене був музикант Том Чекає, який я мав можливість інтерв'ю від імені журналу кілька років тому. Поговорили про це, і Том, для більшості його життя, був буквально художник, який розірвав від сумнівів, намагаючись отримати контроль всіх неконтрольованих творчих імпульсів, які здавалося б, належать йому.
Тоді він отримав старший і спокійний, і один день він був проїжджаючи шосе в Лос-Анджелесі, і що сталося, що змінив все. Він був водінням, і раптом він чув крихітну частину мелодії. Фрагмент прийшов до свого розуму, як звичайно, elusive і seductive, і Том хоче цей фрагмент. Він дивний, Том, щоб отримати до цього фрагмента, але він не має такої можливості. Не має ручки, ні паперу, ні записуючого пристрою.
І він починає хвилюватися, як звичайно, "Я забуваю, я втратию його зараз, і пам'ять цієї речі захопить мене назавжди, я не дуже добре, я не можу це зробити." І замість паніки він раптом припинив. Він припинив цей процес і зробив щось нове. Він дивився на небо і сказав: "Соррі, не можна побачити, що я водій?" (Для того, як я можу записувати цю пісню зараз? Якщо ви дійсно повинні бути народжені, прийти в кращий час, коли я можу піклуватися про вас. Інакше, перейдіть, щоб турбувати когось ще сьогодні. Перейти до вмісту Leonard Cohen. й
І весь творчий життя змінився після цього. Не працює, робота все одно незнімна і складна. Але процес, і важка тривожність, пов'язана з ним, пропущена, як тільки він взяв геній з себе, де це викликало нічого, крім незручності, і нехай він йде, де цей геній прийшов з того, і зрозумів, що геній не повинен бути всередині взагалі, і обтягувати його володіч. Або, можливо, поза, і ви можете мати дивну і красиву взаємодію з ним. Це свого роду діалогу між Томом і цим дивним є те, що в світі насправді не Том.
Коли я почула цю історію, він почав перенести щось на мій шлях роботи, і один день він врятував мене. Ця думка врятувала мене, коли я написав Eat, Pray, Любов, і впав у свого роду відчай, ми всі восени, коли ми працюємо над чимось, і це не працює. Ви починаєте думати, що це катастрофа, що це буде найгірша книга, коли-небудь письмово.
Не просто поганий, але найгірший. І я почав думати, що я повинен просто кинути. Але потім я пам'ятав Том, що йде в повітря і я спробував те ж саме. Я підняв голову з рукопису і звернувся до мене коментарі до порожнього кута приміщення. Я сказав голосно, «Лок, ти і я знаю, що якщо ця книга не шедевр, це не дуже мій злом, це? Так, як ви можете побачити, я поставив все себе в неї. Я не маю нічого більше, щоб запропонувати.
Якщо ви хочете бути краще, ви повинні зробити вашу частину. Проксимус Але якщо ви не хочете, то ебать ви. Я збираюся писати будь-яким чином, тому що це моя робота. Я хочу сказати, що я зробив свою частину. (Дочка)
... (Додаток) Після всього, століття тому в степах Північної Африки люди зібралися і танцювали під місяць, а музика продовжила годин і годин, поки не світиться. І вони були дивними, тому що танцюристи були професіоналами. Вони були красиві, вони не були? Але іноді, дуже рідко, щось дивне відбулося, і одна з цих спікерів раптом стала винятковою. І я знаю, що я говорю про те, що я знаю, що ви всі бачили, як це в житті. Він був, якби час зупинився, і танцюрист переступив до невідомого, на порталі, і хоча він зробив нічого нового, нічого не зробив 1,000 ночей до того, як все раптом шеон. Вдово, він не був лише людиною. Висвітлено вогонь божественного.
І коли це сталося, люди знали, що це було і назвав його ім'ям. Вони кладуть руки разом і почали співати, «Алла, Аллаха, Бог, Бог, Бог». Це Бог. Цікава історична пам'ятка. Коли Мури загартовані південною Іспанії, вони принесли цей на замовлення з ними. За час вимова змінилася з «Альи, Аллаха, Аллаха» до «Ола, Ола, Ола». І це те, що ви почуєте в бульбах і фламенко танцюючі в Іспанії, де виконавець неможливий і неймовірний. «Алла, Оле, Алла, марвелус, Браво». Коли людина щось незрозуміле, це слава Бога. І це дивно, що нам потрібно.
Але весела річ буває наступного ранку, коли танцюрист сам прокине і відкриває вівторку в 11 ранку, що він вже не є іскром Божого, що він просто людина з заспокійливим коліном, і ніколи не зросте до цієї висоти знову. І, можливо, ніхто ще не буде пам'ятати ім'я Бога, коли він танцює, а потім що він зробить для відпочинку його життя? Це важко. Це одна з найважчих зізнань у творчому житті. Але, можливо, ті моменти не будуть настільки болючими, якщо ви не вірите від початку, що найдивовижніша і чарівна річ про нас приходить з себе. Для того, щоб нам було якомога незахищене джерело для деяких періодів життя, і це буде передано іншим особам, якщо ви завершите свій бізнес. І, ви знаєте, якщо ви думаєте, що спосіб, це змінює все.
Я почав думати, і я думаю, що за останні кілька місяців, як я працював над новою книгою, яка буде опублікована. Її вихід заповнюється супер-експертами на фоні моєї попередньої флагації успіху.
Ірина Хакамада: Додаткові гроші приймають енергіюЯкщо жінка хоче секс, вона має низьку самооцінку.І все я кажу себе, коли я отримую нерва про це. Хай, не турбувати. Помилки. Так само, як це зробити. Зберігати вашу частину, що це таке. Якщо ваша частина танцює, танець. Якщо божественний, спонтанний геній, який супроводжує вас, вирішує освітлювати вас своєю присутністю, просто на короткий момент, потім "Оле!" І якщо не тримати танці. І "Оле" для вас, будь-яким чином. Я вірю, що, і я відчуваю, що ми повинні вчитися, що ставлення. "Оле," будь-яким чином, щоб мати наполегливість і любов, щоб тримати свою роботу.
Джерело: www.ted.com/talks/elizabeth_gilbert_on_genius/transcript? мова=