Автоматизація освітлення сайту в с. або перший крок до розумного дому

Я збираюся писати про мій розумний будинок протягом тривалого часу і тут приїжджати довгу відпустку, яку я не ходив в будь-який час і є гарна причина для виконання моїх планів.

Перший збірний. Все почалося з того, що я поставив кілька стовпів в сільській ділянці і встановив світильники освітлення на них. Тоді я мав ідею автоматизувати вогні і відключити.

Простий варіант витяжки світла ввечері і відключення вранці з фото реле не підходить, так як світло вдарив вікна будинку і заважають сну. Сім'я - це дружня «не» до цього варіанту.

Наступним варіантом став часовий реле з календарем REV-302 від Novatek-Electro. Недоліком цього варіанту було те, що було менш дозволено перетворювати світло на сутінки (кальендарний сутінок), але визначити, коли для того, щоб вигасити вогні точно неможливим – спати в селі іноді на 10 вечора, іноді в 1 ранку – без режиму!

Я почав думати про можливі сценарії. У першому варіанті було три режими:

• денний
  • Дуськ - вогні на
  • На ніч світло перевертається на час на датчик руху.
Вимикаючи режими нічного світла і нічного дня, очевидно, реалізовано за допомогою фотореле. Увімкнення режиму нічного світла повинно здійснюватися після певного часу (30 або 60 хвилин) після вимкнення світильників на терасі. Тераса в с. - місце, де кожен завжди висить і коли кожен йде, щоб звільнитися від вогнів. Датчики руху повинні стояти на виходіх будинку або в коридорі і перетворювати світло на місці, коли хтось йде в туалет вночі.

Цей сценарій, здається, занадто складний для мене, і я спрощений його, відключивши датчики руху. У спрощеній формі сценарій був наступним:

• Світло перетворюється при надходженні сутінки (фото)
  • Увімкніть світло, коли прийде вранці (також фото реле)
  • У будь-який час вимикається світло.
Незважаючи на простоту сценарію, не вдалося реалізувати його без спеціальних пристроїв. Тут на одному з форумів та запропонованих для використання програмованої реле PR110 компанії Aries.

Після вивчення документації на реле я вирішив, що це було саме те, що потрібно. До речі (Я думав про це набагато пізніше), це реле дозволяє реалізувати перший сценарій. Єдине, що було трохи гасіння, було те, що це здавалося мені, що за допомогою такої реле для такого простого завдання було схоже за допомогою стріли, але для відсутності інших варіантів я припинився на ньому.

Реле запрограмовано в спеціальному візуальному середовищі OWEN Logic, в якому програма створена як розрядник. Візуальний підхід до програмування також відігравав роль – Я не хочу пам’ятати мови програмування, але ось все, здається, просто (докладно я змінив своє ставлення до візуального програмування трохи – це дійсно добре для дуже простих завдань, але як тільки складність зростає, візуальне програмування стає тягарем). У цьому середовищі я впровадив логіку і перевірив в режимі емульсії – все працює, як я хотів.

Не впевнені, що оптимально реалізовано алгоритм, але оскільки все працює, і нічого не доторкнутися.

Ми можемо переїхати на практику. Я купив запрограмований реле, фотореле і кнопка перемикання. Для підключення до комп’ютера потрібно придбати спеціальний пристрій для завантаження програм в реле та для відключення. Немає нічого, щоб не було, але не вдалося завантажити без нього.

Тестовий стенд зібраний на кухні.

У травні, коли ми пішли в село, я встановив реле, завантажив програму в неї, і протягом двох років тепер все чудово працює, без будь-яких перешкод.

Чи можна знайти краще рішення для цієї проблеми? Можливо, якщо ви продаєте схему управління самостійно. Ця опція також була розглянута, але мої знання були явно не достатньо, щоб отримати схему на власній, і навіть паяльці, хоча я можу, але я не люблю це дуже багато. З тих пір я зустрілася і вивчила різні контролери, але для простих завдань я все одно вважаю програмованим реле добре альтернативою. Видання

Джерело: geektimes.ru/post/268640/