Наталія Бехтерєва: Тіло без душі не живе

За майже два десятиліття Наталя Петровна стала науковим директором Інституту людської кулі російської академії наук. Відомий дослідник навчався, як працює мозок здорової і хворої людини.

Наталія Бехтерєва – автор близько 400 наукових праць, володіє відкриттями в галузі механізмів мислення, пам’яті, емоцій та організації мозку людини.

Публікуємо abridged версія інтерв’ю журналу «Домова» (N6 (43) Червень 2004) by Марія Варденга

Наталія Петровна, я сказав, що мені потрібна ця зустріч особисто. Він також був лікар, імунолог.

На останню зустріч ми говорили про віру. І сказав він, ви знаєте, що далі я в науку, чим більше я переконую Божественне походження світу. Ви погоджуєтесь, що біль може бути подолана вірою?

Я розумію, хоча я не впевнений у точності питання. Наука не означає антагоніст віри.

Ще одне питання полягає в тому, що наука сама в певній точці почала оповідати релігію. І це, з мого точки зору, дивний, адже його нинішній стан просто переконує правдивість постулій, встановлених для цього, наприклад, у Святому Писанні.

Але виконували свою науку і матерію, як тонкий, як мозок людини має все, щоб зробити з приходом до Бога? Чи був він повністю незалежний процес?

Вони пов'язані з моїм звичним способом аналізу подій. Я не тип вченого, який каже, що я не можу вимірювати просто не існує.

Це слова колеги I поваги. До якого я завжди об'єкт: наука – шлях до зірок. Дорога до невідомого. Що, наприклад, є можливість зробити з документальними доказами, на яких відтворюється історія воєн? Чи не є докази того ж події серйозним документом? У цьому випадку я не захистив Євангелію, що не потрібно захищати, я розмовляю про дуже систему розуміння неперевершених, неординарних речей, таких як численні свідчення людей, які бачили, чули інших в стані клінічної смерті. Це явище підтверджується багатьма пацієнтами, а докази помітно схожі при інтерв'ю різних осіб на різних кінцях Землі. Багато жінок під час пологів пережили цей стан, якби тимчасово залишити тіло і спостережити себе ззовні. . й

Наука знає, що порушення, особливо необхідність діяльності органів зору і слуху обов'язково призводить до порушення, відповідно, зору і слуху. Як ви бачите і почуєте, коли ви залишаєте тіло? Припустимо, це стан вмирання мозку. Але як потім пояснити нездатність статистики: тільки 7-10% від загальної кількості вижилих клінічних смертних пам'яток і може розповісти про феномен виходу з організму.

Ви думаєте, що це доказ того, що «покликається людина, але деякі вибрані»?

Я не готовий відповісти на це ще. Я просто не маю. Але вчений повинен першим чітко запитати себе питання. Не боїться. Сьогодні очевидно, що тіло не живе без душі. Але чи є біологічна смерть призводить до смерті душі. Я поклав мене перед мною під час зустрічі з Ванга.

Чи змінилося Ваше бажання вивчити це явище після зустрічі з Ванга?

Я чесно розповів Ванг про мету дослідження мого візиту. Вона не була відхилена таким чином, Я особисто не виник.

Ви просто переконані, що є недосвідчені надпотужності мозку? Або ви думаєте, що є невидима реальність?

Я розповім, Незважаючи на те, що я присвятив своє життя вивченню мозку людини, це ніколи не сталося, щоб довести, що його структура переконує нас походження людини з ссавця. Це лише те, що до певної точки ця проблема була поза моїми науковими та людськими інтересами.

Як я прийшов, щоб вірити. Цей момент не мав нічого спільного з особистістю Ванга або його дослідженнями в галузі науки. Так сталося, що після поїздки в Вангу - це просто збігається в часі - я ходив багато.

Я знаходився з друзями.В Інституті експериментальної медицини, яка очолювала час і де я оголосив своє рішення, щоб піти в новий інститут мозку, а найстрашніше було смерть двох моїх близьких: чоловіка і сина від мого першого шлюбу. Вони загинули дуже трагічно, практично одночасно: Алик відповідав євреї, і його чоловік не вчинив свою смерть і загинув одну ніч. Коли я змінив багато.

В інших словах, висловили досвід страждань, які призводять до нового розуміння реальності?

Я думаю, що це правда. Але не сам страждання, але той факт, що цей досвід був повністю за межами сфери моїх відомих пояснень світу.

Наприклад, не вдалося знайти пояснення того, що мій чоловік, після того, як з'являється мені уві сні, запитав про допомогу у публікації рукопису книги, яку я не читав, і що я не знаю без слів. Не перший раз я мав такого досвіду (до арешту мого батька в 1937 році, я також мав сон, який потім був відображений в реальності), але спочатку я думав серйозно. Звісно, ця нова реальність була відляка. А потім мій друг, священик, ректор в Царському Село, батько Геннадій, допоміг мені багато.

Впевнений, що він дуже радий говорити менше про такі враження. У той час я не слухав багато цього порад і навіть писав про те, що сталося в книзі, так само, як я використовував, щоб писати про будь-яке інше спостереження я зробив. Але за час -- --- Я почав приймати цю пораду більш серйозно.

Ви знаєте, мій дитинства був дуже антирелігійним. У ці дні, наприклад, був дуже популярний журнал «Хлопець», який розповів про те, як темний бабуся, ріжучий палець, прив'язував його з вебом, і смарт-онука в цих випадках змащує палець з йодом. Як ви знаєте, пеніцилін був пізніше знайдений в Інтернеті.

І дуже довго, навіть коли я почав подорожувати за кордоном, я піду до храмів і побачити їх як твори мистецтва. Я дуже любив їх з художньої точки зору. Але я ніколи не уявляв, що це буде коли-небудь бути близьким до мене в іншому сенсі.

І в цьому зв'язку, як ви розумієте евангельську казку «не буде вірити, крім волі Критора»?

Очевидно, що не можна приїхати до віри під впливом будь-якого, не тільки через емоційний імпульс, а й більше через логічно побудовані висновки. Духовний шлях людини занадто тонка справа. Немає прикладів тут.

І як ви сьогодні, з висоти всіх наукових заголовків та нагород, сприймали фразу «На початку було слово»?

На початку все продумано. Людина думав. Я не кажу це в заперечення матеріальності світу і теорії еволюції, хоча я особисто маю різний вигляд. Зрозуміло, Якщо у вас є мозок, то, що ви хочете, це дійсно починається з слова.

Слова креатора. Право?

Я відповідь на це. Найвищий спосіб нервової діяльності. Створення видимого з невидимих завжди є чудовим актом, чи буде вона співчуття музики або поезії. Чи можна зрозуміти процес створення з цієї точки зору? Вся точка полягає в тому, що вчений не має права відхиляти факти на підставах, які вони не вписуються в світогляд. З точки зору, в цьому випадку більш розумний для перевизначення позицій.

ПЕРЕГЛЯД ДИФЕРЕНЦІЙНИХ РОКІВ

Про мозок.

Він завжди дивує мене, коли хтось намагається судити, який відсоток мозку завантажується. Я працюю з людським мозку, все моє життя, і я знаю всі методи вивчення головного мозку, але я не можу зрозуміти, хто його оцінює і як.

Ми знаємо, що мозок розроблений таким чином: що відбувається в ньому, весь мозок активується. Програє всі можливості і додатково зводить до мінімуму ділянки мозку, які будуть залучені. Не існує ситуацій, коли мозок не втратить опції. Павлов довів цього. Ми побачимо весь час. І це чудовий, це найкращий механізм самозбереження в мозку.

до Ви думаєте, що цей "комп'ютер" розташований в нашому черепі має майже невичерпні можливості?

Я не схожий на комп'ютер.й Так, я не можу уявити, що попити життя може бути викликаний таким ідеальним апаратом. Мозок може зробити так багато, що ви ніколи не перестаєте дивуватися.

Як дивний він звучить: Я не думаю, що я розумний. . й

Я був дуже розумною матір'ю, яка пішла через табір і був дуже хворим. Він сказав мені: «Для Божої, не боятися, не думаю, що ти розумний». Ви просто зможете. Завдяки їй, я здійснила блокада і закінчила інститут. Вона, фігурно кажучи, введіть в голову, що має бути «маморська матриця». Насправді, я можу сказати це: можливо, я маю досвід життя. Все про науку я можу зрозуміти. Так, я не думаю, що я розумний. Які рецепти можна подарувати нашим читачам?

Для того, щоб пам'ять краще, вона повинна бути виконана. Так само є вправи для зміцнення м'язів рук, ніг, спини, шиї, черевної преси, є вправи для зміцнення пам'яті. Вони дуже прості, доступні, вони можуть бути зроблені в будь-якому середовищі.

Наприклад, багато людей люблять отримати велику кількість ноутбуків, особистих тиждень, ноутбуків. Чому не практикувати вашу пам'ять і спробувати запам'ятати всі номери телефонів ваших друзів і знайомих? Після того, як це не випадково, що раніше в школах діти змушені навчатися багато серцем. Включаючи навчання без будь-якої розмовної практики, так званої «необхідної мови», яку люди не говорили протягом тривалого часу.

Одяг, як правило, один з методів навчання. Ми завжди були дуже критичними, і в кінці ми її ліквідували. І з нею кинуться в трахеш хороший симулятор для пам'яті. Для навчання пам'яті дуже корисно вивчити іноземну мову, дізнатися не менше п'яти до десяти нових слів щодня.

Про профілактичні мрії

Як правило, мрії не пов'язані з майбутнім, тому сонники не повинні братися серйозно. Але я мав кілька снів у житті, які були пророки. І один з них був неймовірно пророком, до деталей. Про смерть матері. Моя мама була живою і добре відпочила на півдні, і я просто отримав хороший лист від неї. І вві сні, і я закохався вдень, я мріяв, що постмен прийшов до мене з телеграмою, в якому було повідомлено, що мама загинула. Я зустріюся з траурами, зустрічаю людей, які я ніколи не бачив раніше, скажімо до них, називаємо їх іменами, це все уві сні. Коли я кинувся і сказав мій чоловік мій сон, він сказав: "Ви, лікар мозку, вірити мрії?"

Не дивлячись на те, що я впевнено переконався, що я повинен йти до моєї матері, я розмовлявся з неї. Або ж, я розмовляв себе з неї. Через десять днів все відбулося точно так, як це сталося уві сні. І до найменшої деталі. Наприклад, я забув слово сільської ради довгий час назад, я просто ніколи це не потрібно. Уві сні я шукав сільську раду, і в реальності мені довелося шукати - це історія. Я не єдина. Є багато інших випадків пророкових снів і навіть наукових відкриттів у сні. Наприклад, відкриття періодичної системи елементів Менделєєва.

Не можна пояснити. Це краще не бути складними, і сказати, що це дійсно не можна пояснити будь-яким з сучасних наукових методів, ми повинні припускати, що майбутнє дається нам заздалегідь, що він вже існує. І ми можемо, принаймні уві сні, ввійти в контакт або з Богом, хто має знання цього майбутнього. З більш специфічними рецептурами я хотів би чекати, тому що аванси в технологічному напрямку мозкового науки настільки великі, що, можливо, щось інше буде виявлено, що буде прокидати світло на цю проблему.

Джерело: /users/1077