Чому ми боїмося говорити про старий вік

У Росії немає прийнятної і правильної форми адресування літньої людини: наприклад, слова «грандмати» і «батьбать» досить вказують на сімейні зв’язки, а «стара» і «стара жінка» часто мають негативну конотацію.

Світлана Fine,журналіст, координатор руху «Други громади Сант'Егідіо»

Що ви зателефонуєте до когось у певному віці? Я зробив таке непредставне опитування, перш за все, серед моїх друзів на борту Лабораторних ветеранів, а потім серед молодших друзів. Що говорить про старше покоління:

до Що ви зателефонуєте? Старий Чоловік?

до Ні, подивіться, "старший", "старший" страшний.

- Старші люди? Він нейтральний.

до Ні, він не нейтральний на всіх, це офіційне.

- травень "грид"?

- Що я, бабуся? Я бабуся тільки для своїх онуків.

- Старий Чоловік?

- Ну, крім заліза ... Але ні, ні, ні «старого чоловіка».

Молоді люди, які займалися активною уявою: «зрілі», «справжливі люди», «ретро люди», «попередньонароджені», «людини золотого віку».

Мова відображає культуру, і ми маємо проблеми з місцем літніх людей в суспільстві. Старі люди, старі люди, навіть у словнику не знаходять місця. А коли ми говоримо і думаємо про наш старий вік, ми не знайдемо місця. Ви можете побачити з мого опитування, як люди розводять. По-перше, перш за все, реакція на ці слова. Чому вони сприймаються як наступ? Чому дружина шахти, на думку, що через 30 років на автобусі, хтось розповість про неї: «Дівий шлях до старої жінки!», стане хрифікованим і тремтячим? Чи є старий вік, пов'язаний з проблемами і слабкістю? Але я шкодую, скільки проблем там з малюками? І підлітки? Ніщо. Може бути тому, що старий вік пов'язаний з відсутністю майбутнього, з яким-небудь відмиренням? Всі ці слова, які говорять про старій вік, стають акцентом на всіх сортах негативних стереотипів, деякі негативні категорії - все розпади, хворі, непотрібні, невагомі, самотні, приступні. За словами про старий вік – це наш загальний глибокий страх. І парадоксичні страхи. Тому, з одного боку, ми всі хочемо довше жити, але в той же час, ми зустрілися з старим віком.

Суспільство, теж, має схильність відокремити літніх людей від відпочинку, збирають їх десь в гетто і подбати про них. ХТП - пансіони для ветеранів праці, ССО - центри соціального обслуговування. Не дивлячись на це, співайте пісні в Байан. Незважаючи на те, що зараз настає (якщо вже не підходить) таке покоління людей старшого віку, які не розуміють, чому потрібно співати до Байана, якщо всі їхні молоді вони звучать до гітари.

З точки зору, наше завдання не підійти з деякими ультраполітичними словами і, таким чином, надати людям місце в суспільстві. На мій погляд, за бажанням зробити щось про слова для старшого віку - це відчайдушна спроба заперечувати цей дуже старий вік, з його слабкістю і його значенням. Якщо у вас є те ж саме, якщо 18 80, то це не важливо. Це як старі люди діляться дітьми. Старі люди не люблять дітей! Це таке бажання вічної молоді: видалення зморшок з обличчя і викорінення слів з мови. Але нам потрібно впізнавати старий вік, зателефонувати його ім'ям і, я думаю, відродити його. Тон, відверто, також потрібно змінити. Якби я говорю з любов'ю, що я кажу, буде добре. І якщо говорити з подразненням і дивитися на людину як тягар, я можу бути вишукано ввічливим, але всі розуміють.

Побудова культури відбувається в першу чергу через зв'язок з особою. А потім вона вже не є «батьками», вона вже не є «обличчям старого віку», але Валентина Петровна, Людмила Олександрівна або Лариса Сергіївна. Оскільки зміни поколінь, але ім'я залишається дуже важливим. У назві є індивідуальність особи. Старі люди іноді лікують, коли вони називають їх першим ім'ям. Тому що якщо я зателефоную вам ім'я, то ви важливо мені особистой Ви не маєте категорії, ви людина. Це дає стимул жити.

Я покажу вам свою улюблену історію. Я пішов до лікарні, щоб побачити мій улюблений бабуся, який загинув наступного дня. Вона дуже підійшла, і я починаю, і вона лякала і намагається розповісти мені щось, є майже не голос: «Я люблю поезії». Марія Федорівна завжди сказала, що є багато хороших віршів, але ніхто не краще Пушкіна. Припинити і почати читання Пушкіна до неї. Хто? Поклоніння старої жінки або Марії Федорівна, поцілунок поезії? Важливо зупинити і побачити людину, яка він є. Далі існують інші конотації, пов'язані з старим віком. Старий вік стає пов'язаною з мудрістю, зрілістю, глибиною, з особливою красою (навчитися, людина у віці старшого віку часто красива, ніж у молоді, знаю багато з них). Тоді, через самотність, ми бачимо мистецтво спілкування та вишування зв'язку, і через нездатність пам'ятати, що сталося п'ять хвилин тому, історія життя і пам'ять, яка простягається десятиліттями. З досвіду життя, від болю в самотності, від самотності днів, тому потужна майстерність любові народжується в дуже багато людей, які дійсно здатні викликати життя.

Олександр Тимофєвський,Я не можу потрапити в це і зрозуміти: є 13-річний, 20-річний, 40-річний, 50-річний. Я не хочу відчувати себе старою людиною. Я не знаю, хто починає старість. Леніна у віці 50 років називалася старою людиною, Максимілян Волошин у віці 54 роки був найглибшим старшим, у дні Пушкіна вже старі люди. Коли починаються старі роки? А чому потрібна людина? Так само "Дирого Господа". Так ви можете звернутися до старшого: дорогий леді, дорогий джентльмен – і це, немає проблем.

Сім'я відрізняється. У сім'ї радість дітям є бабуся, тому що вони більш вільні, вони можуть дати дитину більшою мірою, ніж мама або тато, які завжди на роботі. Тому дідусь завжди чекають на подарунок, радість зустрічі, спілкування. Але, дорогі, я не дідусь в будь-який з вас! На жаль, у вас немає сімейних зв’язків.

Здається мені, що ми повинні почати купувати коня, і тільки потім боротися з джгутою і блідочкою. Що таке «горсе» в цьому випадку? Це нормальний, толерантний життя для старих людей. В ідеалі я не буду нумерувати будинки, але творчі рекреаційні будинки. Тому що старші люди потребують творчості, і вони можуть навчати себе. Головне, що економить старість. Коли ви працюєте, ви живете. І, звичайно, спілкування. Для того, щоб ми втратили друзів, і це найгірше, що може статися.

Немає нових слів, ви можете просто змінити листи. Замість лікування старого віку, ми повинні його лікувати вся в сокуй Потрібно змінено і все впав на місце. Старий вік не повинен бути бідним - він повинен бути насиченим і все буде відмінно. Старий вік, особливо в нашій країні, не задоволення, але труднощі, які повинні бути подолати. Відрізки слід обробити посмішки. Як я сказав: «Ви знаєте, що старий вік?» Старий вік – лід у серці. Водка з свята залишалася, але ніхто не наполягає. Ви повинні посміхатися.

Дмитро Воденниковпоет

Я дуже не схожий на поточний дискурс і в даний час, оскільки це дуже життєрадісна. Я не маю на увазі, щоб піти вгору і відрізати беззахисну людину, образити когось. Ми просто відчували себе. Я думаю, що цей шлях призведе до більшої слабкості.

Я думаю, що це гіпотеза для обговорення того, що ми повинні викликати стару жінку. «Друга леді» – гіпокризія, «Грандма» – це довідкова до сімейних відносин. Але мені здається, що «стара жінка» і «стара людина» дуже міцні, добрі російські слова. Тетяна Бек була поемою «Я буду чесною жінкою». Я впевнений, що Анна Ахматова була в цілому спокійною про те, що вона називалася старою жінкою. Белла Ахмадуліна, яку я зустрів двічі, назвав себе старою жінкою. «Що не вистачає віку. Решта вже виконана - письмово, до речі, не у віці, але коли вона була 40 років. І коли вона була старою, вона б сказав: "Нехай, коли я читаю ці вірші, я кажу, "Попередня справа не вистачає, решта вже було виконано, тому що пробачити мене, старий вік так рясний." Якщо я живу, я не хочу назвати елегантним хлопчиком.

Ви знаєте, що нічого не робить вас кашель як інтернет. Я один раз, під час ходьба, з фотографіями якоїсь абсолютно красива стара жінка: вона була дуже суха, тонка, в яскравому спідниці, вона мала короткі широкі рукави, а на висушені, зморшки голі засмаглені руки були дуже красивими браслетами. Вона була дивовижна, ви можете закохатися з нею! Я писав, "Я бачив красиву стару жінку." О, мій Бог, це де він почав! "Чому ви думаєте, що? Що таке стара жінка? Але вона була стара жінка, вона була 70 років! Я не думаю, що нічого гірше, ніж це дієслова практика.

Зрозуміло, що є деякі слова, які ми не повинні використовувати: ми не повинні називати чорною людиною нігер, гомосексуальний faggot, жінка курча, наприклад. Але є деякі речі, які я думаю, варто боротися за.

Ми намагаємось замінити найприроднішими і природними словами для старшого віку. І «стара людина» і «стара жінка» – це слова, з яких повинен бути щітканий полотно.

浜у 涓 蹇

Марія Галина,письменник, поет, заступник начальника відділу критики та публікацій журналу «Новий світ» Ми не маємо нормальної мови, щоб говорити всім. Крім вікового маркування, в цілому нічого не існує: хлопчик - молодий чоловік - чоловік, дівчина - жінка, потім бабуся. Це аномалій, і в більш-менш адекватних країнах є узагальнені форми адресування людей: «сер», «мадам», «пані». Panie може бути 20 років, можливо, 70 років - вона ще пані. Ми не маємо цього. Але що цікаво? Коли ми називаємо старшою жінкою, вона каже, "Ах!" і коли ми називаємо її бабуся, вона отримує дуже скинути. Побачимо це. Конотація старого віку негативна. Я не боявся нічого ми можемо зробити про це, на жаль, тому що старий вік у нашому житті є дійсно сумним явищем.

Але можна по-різному лікувати його. Я повинен сказати тут, що я перший атеїст, по-друге, біолог за допомогою тренінгу, і по-третє, професійний аналітик наукової фантастики.

У той час як один з наших авторів не перша рука про якусь планету, де розумні істоти проживали дуже довго. Вони зберігали дрібні домашні тварини, вони дуже люблять їх, але через 20-30 років ці тварини почали дивно хворіти. Їх волосся впав, їх очі занурилися, вони стали слабкими і з часом загиблими. Недавні захворювання. Учений, який почав розслідувати це смертельне захворювання, виявлений старий вік. Таким чином, ми можемо визнати, що старий вік є формою біологічного захворювання. Хвороби декількох біологічних видів.

Ми знаємо істоти, які не мають віку. Не просто одноклітинна риба. Хто бачив стару рибу? Вони просто ростуть. Хто бачив старі черепахи? Вони не мають віку і оплатити його повільним обміном. Є тварини, які віком більше повільно, ніж люди: Слони змінюють зуби три-чотири рази в житті. У нас є способи лікування старого віку як захворювання, лікуючи його відповідно, і боротися з нею як захворювання.

Чому річний вік особливо трагі? Старі люди звикли до трансляційного досвіду молоді. Вони навчаються заточувати кам'яні стамески, кинути сітки, встановити пастки. Старі чоловіки живуть боги, акумулятори досвіду. Що сталося зараз? Старші люди перестали бути перекладачами досвіду. Тепер молоді люди навчають старих людей спілкуватися з Facebook, з Skype, з гаджетами. Ситуація повністю перетворилася. У архаїчних товариствах старий чоловік поважав тому, що він є головою клану. Традиційно в радянських часів людина сприймала як ког, в складі системи: до тих пір він працює, він корисний, як тільки він перестає працювати, стає непотрібним.

Ми працюємо з дуже серйозною проблемою. З точки зору, це абсолютно нерозчинний: це таке суцвіття, і нічого іншого. Звісно, всі зусилля суспільства необхідні, щоб забезпечити, що літні живі щасливі і процвітають. Але ще більш радикальний спосіб вирішення цієї проблеми потрібен. Про розвиток біології, успіхи, які допоможуть людям залишатися повними, молодими, здоровими довше. Це розвиток медицини, фармакології, генетичної інженерії. На жаль, наше суспільство, зокрема суспільство, не на стадії вирішення цієї проблеми зараз, враховуючи, що ми заборонили продуктам GMO. Це, я думаю, є багато важливі теми, щоб розповісти про те, що мова говорити про старість.

Шаховська надія Сценарист, керівник студії Synchron Production

«Старий вік». Ведучі були психотерапевти: вони розвивалися навчання, і ми зробили це для учасників. Я повинен сказати, що коли ми шукали героїв, ми запрошували людей різного віку, але в кінці проекту були тільки жінки (від 28 до 69 років). Наприклад, було це завдання: ми зібрали фотографії всіх учасників, взяли найпростішу комп'ютерну програму, яка вікує риси обличчя, показує, як вона повинна виглядати у віці. Ну, була одна героїна в її 50-х роках, дуже активний жінка. "Я думаю, що ваша програма неправильна." І вона не плутала, що вона побачила зморшки, але вираз: «Ні, я не маю такого жарозного зла.» І це дуже характерна, тому що програма тільки зміцнила ці лицьові складки, які були на фото. Звісно, жінка зіткнулася з чим в ній, але що вона дуже важко визнати. Я вважаю, що це питання дуже важливо, що в психології називається самоприйманням.

Я думаю, що багато помилок про психологію та психотерапія в нашому суспільстві. І вони дуже напружені – особливо серед людей, які соціально незахищені, які, у зв’язку з їх віком, стикаються проблеми. У ситуації, де не була професія «психолога». У зв’язку з «психіатром», психіатром, і він був позначений як супернебезпечний: якщо ви йдете до психіатристів, ваше життя (не важливо, як старий ви) може просто згорнути, ви не повернетеся до роботи і бути зміщеним. Це сприйняття все ще існує, і люди різного віку. І дійсно, існує певна ймовірність, що будь ласка, або людина, яка дуже формально виконує свої обов'язки - наприклад, будучи в деяких державних роботах.

Я думаю, що це важливо, щоб дуже важливі категорії, які існують в психології, залишаються чим умовними, клональними та науковими у свідомості. Наприклад, межі особистості - що це? Це не звучить, як це в російській літературі, але якщо ми вивчаємо те, що це, ми побачимо, що це найважливіше поняття. Він включає в себе повагу для себе і інших людей різного віку, розуміння, де моя відповідальність і де я не заважаю. Дуже важливо, що рідко навчаються в сім'ях, які не говорять про школу.

Якщо ми спілкуємося з літньою людиною, ми можемо просто дізнатися, що він хоче назвати: ім'я або без того, що він сподобається. У нашому суспільстві були знищені соціальні обряди – хто звертається до кого, що доречно і очікувано, і що не є. Це не просто про спілкування з літніми, він переносить всі сфери життя. І тема страху непідтвердості і смерті також не пов'язана з віком, вона відноситься до світогляду. Дуже важлива лінія між цінними системами та повагою, спілкуванням та соціальними обрядами. На жаль, старші люди виросли в оціночній культурі, яка не поважає меж. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Видання

P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Джерело: теоріяandpractice.ru/posts/14953-kakaya-vam-prostite-babushka-pochemu-my-boimsya-govorit-o-starosti