17 найсвіжіших спогадів від Якова Костюковського – чоловіка, який поставив «Єврейське питання»

Яков Аронович Коцюковський є співавтором (все з М. Слободським та Л. Гаїді) сценаріїв кінооперації Y та інших пригод Шурика, кавказьким в'язням, діамантовою армією, сценаристом багатьох інших кінозакладних шедеврів - один з тих сарцерів комедії, робота якого дає радість кількох поколінь глядачів.

Фтоалбом.су Ось що Віктор Шендерович написав про нього:

На Коцюковському Вулиця вони не впізнали – і як люди знають на обличчі співавтора діалогів, які навчаються серцем п'ятого покоління росіян? Він був занадто мудрим, щоб бути налаштованим цим без назви.

Не вдалося уявити, що Костюковський розповідає про своє життя піонери. Я сказав вам що! Як передові роки і легендарні друзі... Прощання Євгена Петрова, дружня увагу Зощенко, дружба з Олеша, уроки Емілі Круцького... Але чому б піонери? І для сьогодення все це кам'яний вік. Вік. Він банальний, але вона залишає щодня. Вчителі майже на півстоліття, і не залишилося однолітків.

Останнім березень ми познайомимося з посмертним ювілеєм Григорія Горіна, на Театрі Естрада, а Яков Аронович попереджав:
Віктор, Я збираюся сказати вам слова, що я майже ніхто не сказав. Після паузи він сказав: «Я радий тебе бачити. й

Його гумор, як благотворний гумор шавлії, був змішаний з гіркотою найвищого стандарту. Довгий час він не мав нічого робити, де вони б перемішали його чола з боку його аз.

Яков Аронович залишив багато записів про цю епоху, що складається як з виписок інших людей, так і власних точних спостережень. Він назвав ці короткі записи "memoirasmes":

Яков Аронович, що таке Меморасм?
до Це фузія невибагливих спогадів і легкої безсонності, досить зрозуміла в моєму віці.

Веб-сайт Він пише колекцію цих смішних «мемоарів». й

Поет Давид Самольов (в Пярну):
- Яша, я нарешті писав кращі подвійні слова у світі.
- Що?
"Жако, нехай коньяки!"
Поет Михайло Светлов.

- Михайло Аркадійович, дякую за книгу і особливо для автографа, але це через його, що я не можу показати свою книгу кожному.
- Через автограф? Що робити?
- Ти писав:
Яшуна Костюковський, гігант поезії, з того ж.
Михайло Светлов.

до Що таке свято сьогодні, Михайло Аркадійович?
до О, ye! Сьогодні ми святкуємо 30% відсотку класики радянської поезії Євгенія Євтушенко.

Роки беруть їх пальцем. Зараз я даю молодим людям хороші поради, тому що я не можу бути поганим прикладом.

Я естетичний хабар. Я тільки бере хабар в рідкому валюті.

Радянський песус повинен мати кінне здоров'я.
Поети-транслятор Semyon Lipkin:
- Ви знаєте, Яша, я знайшов дивну фразу в King Solomon. Чистка?
- Звичайно, Семен Ізраїлевич.
- Перекладений, він читає: «Я можу дозволити собі все і тому не дозволяю все». На мій погляд, це корисна порада Володимира Володимировича Путіна.

Автор Емілі Модки.
до Чому життя тут, Еміля Яковлевич, так дорогі?
- Тому що вона перестала бути проблемою необхідності.

Поет Олександр Галич.
- Саша, чому ви пити так багато?
- Тепер я повинен. Ви знаєте, що я був хрещений. І ми раді алкоголіками. Микола Смірнов-Соколський (проти молодого Коцюковського):
- Ви неправильно, молодий чоловік. Я не проти семітичного, я навіть одружений з єврей.
- Я можу побачити, чому ви антисеміт.
Леонід Утесов.
- Леонід Осіпович, чому ваш друг Арнольд виграє карти і втратить на забігах?
- Бо, Яша, він не може приховувати трубку, що приховує його рукав.
Playwright і співавтор Maurice Slobodskaya.
- Ви знаєте, Маврикій, я мав страшну снію минулу ніч. Я мріяв, що армія втратила до Динамо 0-7.
- Ви, Яков, не наш чоловік!
до Але це уві сні!
до Це те, що! Як можна спати, якщо ми втратили 7-0?

Олександр Бек:
- Спілка письменників запропонувала мені котедж, машину і квартиру. Я відмовився. Ви не отримуєте багато, ви руйнуєте обітуарі.

Євген Петров:
Ілля Ilf – це дуже делікатна людина, яка запам’ятовує лише день, а не рік народження дружини.
Фаіна Раневська:
- Коли я вмираю, кладаю мене на похоронну службу, я не хочу бачити всіх.

до Що, Яков Аронович, ви думаєте, що ваш жарт кращий?
- Я сподіваюсь, що вона ще попереду.
- Ну, що про тих, які були? У кіно Гаїді, наприклад?
- Навіть перед фільмами Gaidaev, Svetlov оплачується мені двадцять центів за один жарт. Після смерті Сталіна кілька письменників і митців сперечалися в ресторані будинку актора, де він буде похований. І я сказав, що Він буде похований в будь-якому місці, але в Калварі, де він застрахований.

Григорій Єфимович, що ви думаєте про випробування Ходорковського?
до А ти, Семен Маркович?
- Сама річ.

- Ви, Поліна Абрамовна, на Rita і Roma's wedding?
- Був. Не буде довго.
- Чому ви думаєте, що?
- Я зустрівся з матір'ю та матір'ю нареченої. Вони не підходять разом. Газета публікує жарти з антисемітичною солодкістю.
- Який?
до No, «Комсомолська Правда».
Я старша людина і можу тільки пити половину склянки горілки, але я завжди починаємо з низу.
до Я не мусульман.
до Що б змінити?
- Дуже багато. Наприклад, я даю маму-завдяки на день народження.
- Я бажаю тебе, Ісаак Абрамович, згідно нашої хасидської традиції, жити сто двадцять років. І це не божевільний.
до А потім?
до А потім ви можете отримати божевільний. Я знаю типову хасидську родину. Мій чоловік каже, що мені потрібно пити більше. Моя дружина вважає, що ви повинні пити менше. Рабин, який ви думаєте, це правильно?
до Не знаю. Головне, що він і погоджується, що ви повинні пити.

- Сісти вниз, Caselenbogen, але не розумійте, що кінець є поганим.
- Не завжди, Рабин. Мій дід був пізно для титану.

Чому потрібен автомобіль? Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час.
до Яка нога болить, Яков Аронович?
до Це те, що зліва. Я не можу працювати. Я пишу з лівою стопою.
Я для шлюбу, але в шлюбі я маю на увазі любов.
Від розмови з дочкою Інни:
до Ти, моя донька, може дозволити собі це, бо ти дочка письменника. Я не можу, бо я син бухгалтера.
Микита Михалков вогнев Юлі Гусман з кінобудинку. Ви завжди повинні мати інтелектуальну тушку з вами.
- Енгельс знав, що.
На зустрічі Старого Нового року відбувся конкурс на кращу епіграму. Головний приз смаженого гусака. Перше місце було взято юними сатирами Бахнов і Костюковським, які написав лише дві лінії. "Ми хочемо гусака!" Весь епіграм.
Я не вірю в Бога, і Бог знає його.
Ізраїль є історичною Батьківщиною та Росією.
до Яка різниця між Єрусалимом і Москвою?
- Про двох і половина тисяч років.
до Що відбулося на CDL, Яков Аронович?
- Я пішов на стадію, щоб відкрити зустріч квітня. Я тільки зумів сказати: «Хороче вечір, дорогі друзі!», як хтось відірвав від аудиторії: «Учні друзі в Ізраїлі», а знаменита антисемічна акція «Меморі» почалася в CDL. Звісно, з аудиторії, але насправді він був правим.

Яков Аронович, який ти думаєш, щоб не розв’язати єврейське питання?
- Я не думаю, але я знаю – це мій звір і Маврик Слободська.
до Що робити з вами?
- У скрипті Алмазної Армії ми мали керівництво, "І я не хотів би здивувати, якщо вона виходить з вашого чоловіка, таємно відвідує синагога." Ця фраза була заборонена органами з наступним словом: « Автори підняли єврейське питання і не вирішували його. й

Не повторюйте себе! Якщо ви тримаєте повторення слів, то він перетворюється в щур.
Для африканського Negro, чорний - це фізичний колір.
Гус Хідрик – очолював російську футбольну команду з Голландії. Нагадує мене з телефону сексу.
Останній жарт Коцюковського, написаний на листівці, на його останній день в будинку: «Жінка зроблена з ребра, тому вона має кістковий мозок замість нормального».
до І ось я перед вами, Господь, якщо ви можете, не судити мене занадто суворо.
до Усе своє життя Янкель-Жозеф Костюковський, ти нічого блискучого не писав. Я залишаю вас як лаванди на другий термін.

izbrannoe.com/news/yumor/memuarazmy-yakova-kostyukovskogo/