Перші безпілотні човни з'являться в Амстердамі 2017

У 2017 році Амстердам почне тестування безпілотних човнів, які перевозять людей і вантажів, і при необхідності збираються в плаваючі мости. Проект для створення автономного громадського транспорту на воді розрахований на п’ять років, за його виконання було виділено $27 млн. Крім катерів, система буде створена для моніторингу здоров'я населення.

Довжина водних каналів Амстердама становить понад 100 кілометрів, вони проповідують близько чверть міста, а місцеві жителі використовують їх з 17 століття. Незважаючи на проведення випробувань безпілотних автобусів, які повинні стати основою автономного громадського транспорту, міські органи не ігнорують історичні водні шляхи. На наступний рік Інститут Urban Solutions (AMS) почне тестування автопарку автономних човнів для перевезення людей та вантажів.

П'ятирічна пілотна програма, яка називається Roboat, буде працювати дослідниками з Інституту технологій Массачусетса та двох голландських університетів, Delft University of Technology and Wageningen University та дослідницького центру. €25 млн ($27 млн) виділено на проект.

Перша мета програми – створити прототип плаваючого робототехніки, який почне працювати на каналах Амстердама в 2017 році. Катери будуть виглядати як невеликі понтони, які можна зібрати в тимчасовий міст при необхідності і потім розібрати назад.

Крім створення безпілотних човнів, проект передбачає розробку роботів, які збирають дані для вивчення здоров’я населення. Роботи збиратимуть інформацію за допомогою датчиків, встановлених в каналах каналізації. Дані будуть видобуті з зразків відходів людини, на їх основі буде виконана карта поширення різних захворювань – від грипу до діабету. Ці дані допоможуть прогнозувати можливі спалахи епідемії та визначити інші тенденції здоров’я.

Незважаючи на всі експерименти, спрямовані на розвиток автономного транспорту по всьому світу, найближчим часом безпілотники навряд чи перемагають довіру людей, щоб вони зупинилися на перегляді трафіку і підуть про свій бізнес під час поїздки, заощаджуючи час. Видання

Джерело: tech.fm/2016/09/20/self-driving-boats-in-amsterdam