Як зробити сонячну зарядку для батареї своїми руками

У мене є старий друг, який працює в водному туризмі. Довгий час тому я дав йому сонячну батарею, щоб заряджати його батареї камери.

Потім я купив п'ять сонячних батарей з вітчизняного виробника, з'єднав їх послідовно, а потім доданий діод KD213. В результаті було акумулятор з струмом близько 300 мА напругою близько 9 вольт.

Механічно, елементи акумулятора були підключені за допомогою смужок синього утеплювача, з акумулятором, що складається в акордеон, і мій друг зробив для нього домашній чохол. З тих пір, як і раніше, 15 років пройшли, в той час як акумулятор був на багатьох походах, успішно заряджаючи різні акумулятори Ni-Cd.

Нещодавно він став модним у використанні літієвих джерел енергії для як світлодіодних світильників, так і для фото-відео пристроїв. Все буде добре, але літієві клітини потребують обережного поводження. Зарядити їх акуратно - напругу 4,2 вольт, розряд також на певну напругу, так як якщо ви відхиляєте від стандартів, можна безперечно зіпсувати акумулятор або навіть викликати вогонь.

Подруга шахти приймає фари, що працює на 18650 батареях. Цей ліхтар не має зарядного пристрою, тому він запитав мене, щоб отримати можливість заряджання цих елементів в умовах поля. Також було поставлено завдання на смартфони та інші гаджети.
Після вивчення пропозицій на Ebay.com було виявлено цікавий пристрій - акумулятор 10000 мАг, в одному випадку з сонячною батареєю та електронікою, яка контролює заряд акумулятора та надала 5 вольт на двох USB-роз'ємах на струмі до 2А.

Пристрій був замовлений, оскільки ціна 1000 p здавалася досить адекватною. Сонячна панель живлення акумулятора для мобільних телефонів Samsung Iphone5s HTC 10000m А.
Крім того, я відкрив зарядний пристрій для 18650, який складається з хорошого випадку-тримувача і контролер зарядки, вбудованого в роз'єм USB. Пристрій, який називається Новий USB 18650 Батарея Функція зарядний пристрій, вартість мене близько 80 p.
Початкова ідея полягала в тому, що на сонячний день, Power Bank заряджатиме внутрішню батарею, після передачі живлення через заряд 18650.
Я почав вивчати їх. Зарядка для 18650 не представило ніяких сюрпризів – чудовий випадок, при цьому зарядка 18650 місткістю 2400 мАг з струмом близько 300 мА з порту USB.
Одружився в PowerBank. Я вимірю свою ємність за допомогою методу повного прямого струму розряду приблизно 300 мАг – він виявився 1200 мАг, тоді як заявлений 10000 мАг.
Тим не менш, тіло було зроблено для слави! Все добре регульовано, щоб в руках відчувається моноліт. Ліди виготовляються з металу. Вирішили знайти і побачити, що було всередині.
І було досить якісною електронікою – дошка контролера заряду літійського елемента, яка була поєднана з стабілізатором-перетворювачем 5 вольт 2 А. На жаль, не вдалося визначити всі види чіпів, але враження сформувалася, що дошка була створена для літієвої багатоелементної батареї з індивідуальним контролем заряду кожної з елементів. Але всі ці багатства не використовували, тому що літійські елементи були просто підключені паралельно. До речі, пайки цієї батареї згортають практично з одного дотику паяльника. Тоді я бачив елементи окремо - на мій погляд, відвертий шлюб.
Як виявилося, 5-вольтний перетворювач був створений на сучасному чіпі, який працює при частоті 500 кГц. Вимірюваний по шляху максимальний вихідний струм - з 1.6А, який виглядає досить адекватно з заявленою 2А.
На фото вище показано розрядний контур, який складається з 33 ohm, що чергується дроту резистора і пари 2 ohm (загальна 1 ohm) резисторів, підключених паралельно, щоб контролювати струм розряду.
На початку експерименту досить встановити поточне споживання, оскільки PowerBank має стабілізатор на 5 років. Крім того, дошка має світлодіодний індикатор рівня зарядки акумулятора, який може працювати як в режимі зарядки, так і в режимі розряду. Як на замовлення – яскраво-блакитний відтінок «вигорніть очі».
Все добре, крім акумулятора. Я написав до продавця, який вимагає повернення грошей на шлюб батареї. Продавець спочатку написав, що я не врахував втрати через неправильний спосіб вимірювання ємності, але після другого листа, в якому все було прокладено в полиці, він повернув деякі гроші.
Після того, як PowerBank був демонтований, рішення було прийнято, щоб спробувати, як він буде функціонувати з старою сонячною батарейкою і 18650. Результати експерименту були задоволені: контролер працював нормально від 18650, а сонячна батарея п'ятнадцять років тому вдалося забезпечити зарядний струм близько 370 мА. 10 березня в Москві. На літо сонце дасть ще більший поточний заряд.
Вимірювання струма зарядного розряду виконано послідовною установкою 0,1 ohm резистора в схемі акумулятора. У моєму випадку резистор 0.1 Ом складається з двох пристроїв 0,2 Ом, що переходять на паралельно. Напруга на цьому резисторі вимірюється багатометровим. Поточний перетворений в міліампери міліелектриків, що множилися на 10.
Він вимірював струм, що дається сонячною клітиною «нативний» – він виявився набагато меншим, проте це було очікувано, оскільки площа поверхні менша.
В результаті оптимальна конструкція почала виглядати таким чином: обрізний корпус з дошкою, тримач для 18650 і підключена сонячна батарея окремо. Утримувач 18650 має контактний роз'єм, задня частина була відрізана від USB роз'єму і припалюється до сонячної батареї. Чотири дроти виходять з тримача 18650 – два з сонячної батареї і два з самої батареї. В цей час використовується чорна печатка. Синя подається протягом 20 років і навіть після того, як це в відмінному стані, ми побачимо, як буде поводитися чорний.
Пара годин з дрилем, шламом і фіксаторами - і цей дизайн готовий:
Повністю зібраний вигляд:
Система здатна заряджати 18650 від сонячної батареї, а також джерело 5 вольт (USB), дати стабільні 5 вольт для зарядки різних гаджетів (PowerBank включає кілька адаптерів). Не без блиску – якщо пристрій без акумулятора тривалий час, він не вмикається від кнопки. Але глянець лікується, якщо видалити і вставити акумулятор один раз або два рази. В результаті випробувано пристрій для тестування в наступному поході в Західному або Східному Саяні або іншому екзотичному місці в Росії.

Джерело: Альтернативнергія.ru