38
Фрукти та овочі, нехтовані Європою, зберігаються з полігону
21 тонн їжі — фрукти і овочі — занадто багато, щоб просто відварити, правильно?
Упродовж шести місяців компанія «Фрута Фея» отримала від полігону та продала після продажу плодами та овочами.
Якість фруктів та овочів, які продаються в Європі, як правило, судять споживачів на основі їх зовнішнього вигляду. Тим не менш, новий аграрний кооператив у Лісабоні, який називається Fruta Feia (об'єднання "Знебарвні фрукти"), призначений для демонстрації європейських споживачів, які фрукти не повинні виглядати ідеально, що це поживний і здоровий, і звичайно смачний.
Фрута Фея розпочалася як група волонтерів, так і всього за шість місяців з моменту її сприйняття вона істотно пропагувала культуру проти переробки фруктів та овочів «грісно».
Isabel Soares є одним з волонтерів, які проводять цілий ранок на ринку фруктів, які шукають продукти, які інші торговці не хочуть купувати. Сонце-гарячий томат, хребта з слідами комах-кусів, деформованих сквошу є деякі приклади з переліку, які можуть зацікавити її. Ми вважаємо, що в Європейському Союзі більшість людей вважають, що якість їжі відображена в його зовнішній вигляд, але це неприпустимо.
Коли коопераційне перше починало, Соаре каже, деякі фермери мали труднощі, що входять до складу своїх неглибоких фруктів або овочів. «На жаль, я працюю в санітарному інспекторі», – пояснює вона. Однак, як вони краще розуміли свої справжні мотиви, Soares стали популярними з його частими фермерами, щоб купити товари, які, безумовно, не зможуть продавати в супермаркетах.
Соаре – це тепло вітаються з ферми Paulo Dias, що працюють в Камбаї, близько 45 миль від Лісабона. Ферма охоплює 18,5 га, з яких 10 є парниками, і постачає продукцію в SONAE, один з найбільших супермаркетів Португалії.
«Це набагато простіше управляти томатом в тепличках, ніж на відкритому повітрі», – розповідає Діаз. Але це не означає, що смак краще. З його щорічного виробництва близько 2,000 фунтів (понад 907 кг) томатів, чверть не відповідає стандартам якості SONAE – відхилення від кольору, розміру та структури, тому просто відкидається.
Fruta Feia купує відхилений продукт приблизно на половину ціни на які виробники продають його в супермаркети. Пан Дяз каже, що будь-який дохід допомагає родині. «Я знаю, що енергетика і час, що вирощувати цей продукт не було, і люди, які не мають багато грошей, зможуть купити власні овочі, якщо вони могли б піти в супермаркет. й
Жозе Мануель Сантос, інший фермер з навколо Мафра, каже, що половина його сіянців хребта просто відкинути цей рік тому що різкі погодні коливання вплинули на колір листя і зробили їх жовтуватим.
«Ринок вирішив, що хребта повинна бути абсолютно зеленою, тому довелося викинути жовтувато хребта, яка була точно такою ж якістю, як зелена», – каже він.
За останні роки працював консультантом з відновлюваної енергетики в Барселоні та за 20 000 доларів США на підприємцю змагання, організованому Фрутою Фея. Ми вважаємо, що диктатура естетики частково несе відповідальність за збільшення кількості їжі, яка просто була відведена.
Згідно з експертами шведського та голландського уряду, в цілому, близько 89 млн. тонн їжі щорічно розмежуються в Європі. У зв’язку з значним зменшенням утилізації нормальної їжі, викликаної так званою системою маркування.
Fruta Feia в даний час має лише три людей, в тому числі сама Сааре, і невелика кількість волонтерів, в тому числі іноземців, які проживають у Лісабоні.
За час існування та 15% безробіття у Португалії Фрута Фея приваблює клієнтів з низькою цінною міткою, але більшість клієнтів також зазначили, що вони хотіли б підтримувати місцеве сільське господарство в зниженні відходів.
«Такі продукти є дешевими, але вони також смачними і свіжими і локально виробляються, і в іншому випадку вони відкинулися», – каже Ana Neves, співробітник центру. Я завжди дивлюсь на фрукти і овочі, і чесно, я не можу зрозуміти, чому вони не можуть бути продані в супермаркеті.
Коли останні клієнти залишають, при цьому перевіряють залишки в ящиках, в яких залишають всі надлишки, і залишає їх клієнтам безкоштовно. «Це зрозуміло, що нічого не буде викинути тут, – каже вона.
За півроку Fruta Feia налічує понад 1000 клієнтів. 21 тонн їжі було продано в двох розподільчих центрах Лісабона. Компанія має 420 офіційних зареєстрованих покупців, які сплачують $6.81 членський внесок, крім свого щотижневика «Фудс кошик», вартістю $4.77 за коробку, що містить близько 8 фунтів (3.6 кг) фруктів і овочів.
Я думаю, що ці фігури говорять самі за підтримку такої необхідної ініціативи з усіх сторін.
Джерело: facepla.net