Академік Сахаров на світовій інформаційній системі і що призводить до деградації

Стаття з 1974 р., написана фізиком на суботу Огляд:
У майбутньому, можливо, через 50 років відтепер я передбачав створення Світової інформаційної системи (WIS), яка буде доступна кожному в будь-який момент зміст будь-якої книги коли-небудь опублікований, зміст будь-якої статті, отримання будь-якого посилання. У VIS необхідно включити індивідуальні мініатуровані приймачі-трансмітери, контрольні точки, що регулюють потік інформації, канали зв'язку, включаючи тисячі супутників штучного зв'язку, кабельних і лазерних ліній.
Навіть часткове виконання ВПО буде мати глибокий вплив на життя кожної людини, дозвілля, інтелектуальний та художній розвиток. На відміну від телебачення, що є основним джерелом інформації для багатьох наших контемпорій, VIS дасть кожному максимальну свободу вибору інформації та вимагає індивідуальної діяльності. У статті «Світ у півстолі» написано мною навесні 1974 року за наказом американського журналу «Сучасний огляд». Часовий ряд (2024) є умовним - Я просто дав собі свободу думати вільно про бажане майбутнє, можливо, насправді більш віддалено в часі.

Я дуже рада, що моя стаття з'явилася на сторінках радянської преси. 22 жовтня 1988
Сильні і суперечливі почуття відчуються всім, хто думає про майбутнє світу в 50 років – майбутнє наших онуків і великогабаритних. Ці почуття відчайдушності і жаху перед зубцем трагічних небезпек і труднощів неоднозначно складного майбутнього людства, але при цьому сподіваються на силу розуму і людство в душі мільярдів людей, які поодинці здатні витримати невдоволення хаосу. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час.
Що визначає майбутнє?
За майже універсальною думкою, серед чинників, які визначать зовнішній вигляд світу в найближчі десятиліття, незворотні і несумісні: зростання населення (на 2024, більше 7 мільярдів людей на планеті); виснаження природних ресурсів – нафти, природного родючості грунту, чистої води тощо; серйозне порушення природного балансу і звички людини.
Ці три нездатні чинники створюють депресивний фон для будь-яких прогнозів. Але лише як невід’ємний і ваговий є ще одним чинником – науково-технологічним прогресом, який був об’ємом «прочитати» на тисячі років розвитку цивілізації і тільки зараз починає повністю розкрити свої блискучі можливості.
Я глибоко переконаний, що величезні матеріальні перспективи, що містяться в науково-технічному прогресі, незважаючи на їх виняткове значення і необхідність, не вирішує долі людства в собі. Науковий та технологічний прогрес не доведе щастя, якщо він супроводжується надзвичайно глибокими змінами суспільного, морально-культурного життя людства. Внутрішня духовна життя людей, внутрішні імпульси своєї діяльності є найскладнішими для прогнозування, але це на тому, що смерть і сальвазія цивілізації в кінцевому рахунку залежить.
Найголовніший невідомий в наших прогнозах – це можливість знищення цивілізації та людства в багатстві головної термоядерної війни. До тих пір, поки є термоядерна і ракетна зброя і бородавка, ненадійні держави і групи держав, ця страшна небезпека є найбільш жорстокою реальністю нашого часу.
Але, уникаючи великої війни, людство все одно може перелюбити, вичерпивши свої сили в «малих» війнах, в міжетникових і міждержавних конфліктах, від конкуренції і відсутності координації в економічній сфері, при охороні навколишнього середовища, в регулюванні зростання населення, від політичної адвенції. Людство загрожує відхиленням особистої та державної моральності, яка вже проявляється в глибокому розпаді в багатьох країнах базових ідеалів права і права, в споживчому егоизмі, в загальному зростанню кримінальних тенденцій, в націоналістичному і політичному тероризмі, що стала міжнародною хірургією, в руйнівному поширення алкоголізму і наркоманії. У різних країнах причини цих явищ дещо відрізняються.
Я, здається, що найглибше, первинна причина полягає в внутрішній відсутності духовності, в якому особиста моральність і відповідальність людини пригнічують і пригнічуються анотаціями і нелюдським органом, відчуженим від людини (держава або клас, або партія, або влада лідера, але варіанти того ж катастрофи).
У сучасному стані світу, коли є величезний і зростаючий розрив в економічному розвитку різних країн, коли є поділ світу на полодження груп держав, всі небезпеки загрожують людство значно посилюються. й

Джерело: мозковий центр.ру

Джерело: /users/1077