366
Нейронауковий Дикий Сваба Політичний погляд, вибір любові, віра в Бога написані в наших генах.
Dick Swaab є голландським нейронауковим. З 1978 по 2005 рр. очолював Нидерландський інститут мозку, а в 1985 р. заснував Нидерландський банк Brain, на основі якого проводиться дослідження при захворюваннях головного мозку. Зараз професор спеціалізується на вивченні хвороби Альцгеймера (сеніл-дементія). У 2011 році Сваба видав книгу, ми є нашим братом. З вомба до Альцгеймера, яка була перекладена на багато мов і стала світовим лідером.
Доктор Сваба, у вашій книзі, ви стверджуєте, що все залежить від головного мозку: наша особистість, здоров'я та політичні погляди. Крім того, фундаменти все це закладають на самому початку розвитку мозку - в утробі. Як це відбувається?
Почати з політичних поглядів. Ви можете бути здивовані, але дослідження показують, що 78 до 82 відсотків з них визначаються генетичними речовинами, які є набором генів, які ми отримуємо від батьків шляхом спадкування. Відзначається, що віра дитини часто такі ж, як батько і матір. Відокремлено експерименти на близнюках: вони жили в різних умовах і середовищах, але згодом виявилося, що політичні погляди дуже близько.
Чи можна ви сказати, що політичні вподобання можуть бути спадковими?
- Так, це. Але інші фактори, звичайно, впливають на меншу кількість. Як сімейний статус. Дослідження показують, що один з жінок є більш консервативними. Гормони теж впливають: під час овуляції (коли яйце готове до запліднення), дівчата частіше проголосують за лібералами.
Вони кажуть, що молоді люди більш ліберальні і схильні до консерватизму з віком.
Якщо ви не ліберал, коли ви молодий, у вас немає серця, і якщо ви є ліберал, коли ви старий, ви не маєте мозку. Істини до цього.
Отже, прихильність ліберальних поглядів більш пов'язана з несвідомими рішеннями, характерними для молоді, а люди обирають консерватизм більш продумано і раціонально?
до Це гарна ідея.
Що подобається з точки зору мозку? Як це сталося?
до О, це комплексна система. До складу входить любов, сексуальна привабливість, тривале вкладення і прокреація. І все це можна подарувати окремо - в залежності від обставин. Основний етап любові – вибір партнера. Що стосується цивілізації, все визначається бажанням відтворити. І найдивовижніше, найцікавіше, це те, що наші мізки роблять свій вибір підсвідомо. Але це не означає, що коли людина закохується в любові, не прийнято рішення. Це там.
Люди часто говорять, що вони закохуються в першу чергу - як робить мозок рішення так швидко?
Під час тих моментів, коли любов народжується, мозок на підсвідомому рівні встигає отримати і аналізувати сигнали для прийняття рішення, навіть без підключення людської свідомості до цього. По суті, психологічні дослідження показують, що найсерйозніші, масштабні рішення робляться більш правильно, коли це робиться інтуїтивно зрозуміло, підсвідомо, ніж після тривалого аналізу. Наприклад, коли ви купуєте будинок, ви можете зробити список переваг і недоліків, але це не означає, що ви можете правильно визначити пріоритет одного або іншого. І мозок робить цей розрахунок підсвідомо набагато ефективніше.
Чи краще робити інтуїтивно зрозумілі рішення в житті, ніж після того, як багато думки?
- Я думаю так. Фрейд сказав, що якщо він повинен приймати рішення, яке не дуже важливо, він займає дні. І якщо це доляльне рішення, то воно зроблено швидко блискавкою. Це також підтверджується сучасними науковими даними. З практики ми можемо цитувати приклад з шаховими гравцями: провідними величками не можуть конкурувати з комп'ютером з точки зору обчислення композиції, але вони роблять рішення інтуїтивно зрозумілими, і це дозволяє їм виграти проти електронних машин. Незважаючи на те, що для професіоналів, інтуїція також базується на великому досвіді. Ще один приклад лікарів: часто досвідчений лікар визначає діагноз, як тільки він бачить пацієнта.
Чому виникає залучення двох людей? Що таке мозок?
Перший, симетрія протилежного сексу. Він відображає хорошу спадковість, яка може бути передана нащадків. Також мозок людини реагує на риси, що вказують на високий рівень естрогену жіночої гормонової: сливові губи, груди, стегна.
Але є багато привабливих людей, і ми впадемо в любов серйозно і довго.
Кожен мозок відрізняється, тому він вибирає певну комбінації привабливих факторів.
Деякі вчені вважають, що, зважаючи на обличчя людини, ми підсвідомо відчуваємо генотипу – варіанти генів і оцінюємо їх придатність для успішного відтворення. Що таке мозок розраховує поєднання наших генів з майбутнім коханцем і вирішує, чи варто свічка?
Я не думаю, що це було повноцінне дослідження на цій темі, але, ймовірно, це.
Ви пишете книгу, яку культуру та мову мають значний вплив на розвиток мозку. Давайте подивимося на Росію. З одного боку вона подарувала світу безліч талановитих письменників, композиторів, митців. З іншого боку, росіяни мають такі відомі проблеми як лінь, схильність до зловживання спиртом. Всі ці риси, що випливають з слов’янської культури або вони генетично вбудовуються в нас?
У Росії була суміш народів. Є великі вчені, поети та музиканти, і є ті, хто лази та напої. Східні та західні люди мають різні варіанти нейротрансмітаторів – білки, які передають сигнали між нервовими клітинами. У зв'язку з цим, західні люди більш самотні, незалежні, впевнені в собі. А східні люди щедрі, сакруальні, схильні до колективу.
Яка роль грає мова?
Мова - стимулятор розвитку мозку. Є докази, що якщо дитина з дитинства знає дві мови, то в майбутньому він не менше 5 років затримував розвиток хвороби Альцгеймера, тобто сенильне дементія.
Чи є деякі з найбільш корисних мов? Китаянка, наприклад, є, мабуть, мозок, який поїздує більшість – є так багато персонажів в ньому.
Корисний ефект мов навчання міститься в різних частинах світу, тому я б навряд чи був єдиним з будь-яких індивідуальних мов. Але, якщо ви можете освоїти китайці як другу мову, то звичайно це буде відмінною перевагою.
- Я боїться я не буду. Що ще допомагає зберегти мозок в хорошій формі і уповільнити його старіння?
Дуже важлива хороша освіта – це також профілактика Альцгеймера. І ваша робота. Мозок розвивається набагато краще, якщо це не рутинний, але процес, коли ви зіткнулися з новими викликами, опанувати раніше невідомі навички, вирішувати несподівані завдання. Це, до речі, відноситься до інших заходів, хобі – намагаються постійно вивчати щось нове. Якщо ви хочете жити довше в чіткій пам'яті та твердій пам'яті, ваше життя повинно бути навчатися.
до Що таке спорт? Ті, хто хоче піти в тренажерний зал, ймовірно, сподобається вашій заяві, що є невелика вигода від фізичного виховання. Проте багато досліджень свідчать про те, що спортивні люди більш здорові і живуть довше.
- Я не заперечую. Я просто думаю, що причина і ефект плутають. По суті, немає чітких доказів, що спорт робить життя більш здоровим і довше. Можливо, люди, які здорові від народження, по собі, схильні до фізичного навантаження. Якщо вам подобається рух, ви здорові. І не інший спосіб навколо: ви заробили здоров'я, тому що ви навчалися. З іншого боку, якщо у людини є категоричний диск для фізичного виховання, то ймовірно, що він має приховану, але не відкриту хворобу.
Але мозкові вправи я згадував себе найбільш корисними: вивчення мов, вивчення нових навичок. При цьому люди витрачають багато калорій. Якщо ви подивитеся на зали, де проходять серйозні наукові конференції, ви навряд чи побачите жирні люди серед вчених.
Ви думаєте, що Бог існує?
Шанси настільки маленькі, що вони можуть ігноруватися. Весь науковий досвід людства показує, що немає Бога.
- Чи має людина душа?
Необхідно чітко виділити два поняття: свідомість і душа. Свідомість є дійсно активним, працюючим мозку. І душа в уяві багатьох людей, що залишається після смерті. Деякі люди вірять, що душа є речовиною, яка зважує 21 грам. Але це насправді всі міфи. Ми не так важливо для природи і еволюції, яку ми залишаємо за собою після вмирання. Звичайно немає душі.
Якщо немає Бога, чому різні релігії виникають в різних частинах світу?
Релігія дає людині ряд переваг. Найголовніше, вони стають частиною спільноти. Коли люди не один, вони відчувають сильніший і більш надійний, вони можуть запитати допомогу, включаючи вище.
Чи віра в Бога допоможе вам жити?
З одного боку, так, але з іншого боку, ми повинні пам'ятати, що є багато небезпеки в релігії. Наприклад, більш ніж половина всіх воєн були викликані релігійними відмінностями.
Чому деякі люди вірять в Бога і інші не?
Дослідження показали, що є деякі зміни генів, які підвищують схильність до релігійності. Але не можна заперечувати роль освіти, інтелектуального рівня. Наприклад, в Сполучених Штатах тепер є 80 до 90% віруючих, але серед вчених 39%, серед науковців 2%, а серед Нобелівських лауреатів в науці ніхто не вірить у Бога. Я б сказав, що вище IQ, менш релігійна людина. Крім того, можна передбачити, що люди стають більш освіченими в сучасному суспільстві, вони стануть менш релігійними і схильними вірити в преюдії.
Але якщо згадувати останні історії, то, наприклад, в СРСР більшість були атеїсти, і зараз в Росії є багато віруючих. Як ви поясните, що?
У Радянському Союзі люди з дитинства привели до нерелігійного середовища. І після розпаду СРСР був великий супровід віри, він став прибутковим і модним, ми бачимо взаємозв'язок держави і релігії. І що грає велику роль. У той же час, ми повинні дізнатися, чи є це вірна релігія. Є відомий приклад Китаю, де релігія, яка була строго заборонена під час Mao Zedong, стала більш доступним. Люди почали виконувати релігійні обряди частіше, але це не глибока віра, а надфішне, формальне дотримання канонів. Наприклад, китайські люди часто йдуть до церкви тільки тоді, коли їхня дитина вступає до університету, щоб запитати Бога про допомогу у вирішенні чисто утилітаріанського питання.
Як ви поясните тунель з підсвічуванням в кінці, що люди дивляться в клінічній смерті?
до Це недолік кисню. З клінічною смертю, її надходження до голови гірше, функція, яка відповідає за об'єктивне сприйняття тіла в космосі, порушена в мозку. А потім наш мозок починає малювати фантастичні фотографії: «пара над тілом», деякі тунелі і т.д.
Деякі люди мають профілактичні мрії.
Під час сну окремі постріли з реального життя можуть з'явитися перед особою. Деякі люди думають, що це перехід на іншу реальність або бачення майбутнього. Насправді, під час сну наш мозок просто сортує інформацію, отриману від почуттів протягом останнього дня. Невелика частина його «записано» і залишається в пам'яті, а решта стирання мозку – як при очищенні комп'ютера жорсткий диск. Під час такого сортування дуже фрагменти реального життя можуть спалахувати перед очима сплячого. Так немає міфізму.
Морські норми дуже важливі для будь-якого суспільства. Чи народжуються вони під впливом релігії, або вони є результатом природної еволюції?
Згідно з релігійними переконаннями, моральні засади дають людство Богом і написані в Біблії. Однак дослідження в мавпи показали, що такі ж основні моральні норми притаманні примібної спільноти. мавпи мають компасіон, альтруїзм, табу на гнізді. Це означає, що ці принципи існували на мільйони років, закладені в наших генах і існують в наших мозку. Все це було зроблено для фіксації норм еволюції, а не виявляти їх.
Тому, з наукової точки зору, моральні правила повинні спостерігатися не тому, що Біблія говорить так, але тому що це прибуткова стратегія життя, підтверджена еволюцією.
Чи змінить наша особистість?
За останні три мільйони років людський мозок збільшився на 3 рази, говорить доктор Сваба. Необхідно вижити, розв'язуючи екологічні проблеми. Але наш мозок виріс з запасом, що дозволило нам витрачати ресурси на інші речі, крім виживання: мистецтво, наука, творчість. Це речі, які відрізняють людину від тварин.
У той же час лікарі вже дізналися, як пересаджувати органи людини і очікується, що найближчим часом прийдуть до пересадки фрагментів мозку.
«Це питання: при пересадці скільки мозкових тканин людина повинна приймати ще одне ім’я, ім’я донора?» Якщо пацієнт має ампутацію руки або ноги, він залишиться однаковою особою. Але якщо її ремонтують, заміщена частина мозку в певній пропорції, то на мій погляд вона буде фундаментально змінити людину. Він перетвориться в іншу людину.
Джерело:nlo-mir
Джерело: /users/1077
8 Основні навички першої допомоги, які повинні мати
Трирічний збиток батьківського СУВ і повернув додому, щоб подивитися мультфільми