Як зберегти здоров'я печінки

Хвороби печінки до п'ятдесяти. І всі вони об'єднуються одним неспроможним знаком - вони залишаються невидимими протягом тривалого часу. Як не пошкодити дорогоцінну і тільки печінку - основну біохімічну лабораторію організму? Ми говоримо про це з доктором медицини, професором, завідувачем кафедри гастроентерології та гепатології Науково-дослідного інституту кардіології та внутрішніх захворювань, членом Європейської та Президента Казахстанської асоціації з вивчення печінки Олександром Віталієвим Нрсесовим.
Ви, звичайно, пам'ятаєте легенду про прометея, який був засуджений до вічних страждань, щоб гасити вогонь від богів Олімпу. Щоранку з'явився орел і поступово згорнув його печінку. Під час ніч сталося диво: Прометеус виріс нову печінку, і він повторився щодня. Розкажіть мені, що ребрація печінки - це диво в нашому розумінні людини?
до Печінка є дійсно унікальним органом. Практично 1/2-1/3 печінки можуть регенерувати в експерименті. У людини ступінь регенерації не може бути настільки вираженим, проте іноді спостерігаються випадки відновлення структури печінки і функції. Багато захворювань печінки на початковій стадії їх розвитку, якщо причина знімається, може переходити з'їзд. Якщо людина, яка страждає від алкоголізму, перестає пити або якщо пацієнт з вірусним гепатитом, отримує грамотну антивірусну терапію, печінку можна відновити в певній мірі. Я можу сказати більше, це вже доведено, що хіатриальні зміни в печінці - фіброз - це реверсивний стан. І навіть початкова стадія цирозу з правильним лікуванням може бути часткована в певній мірі. Визначені методи оцінки, такі ж біопси, які дозволяють судити, скільки процес, який розвинувся в печінці.
Згідно з медичною літерою, навіть 20% збереженої тканини печінки досить для всього тіла, щоб нормально функціонувати. Не варто турбуватися про хворобу печінки.

р.

до Якщо мова йде про гепатит, фіброз та інші патологічні стани, то це, ймовірно, не зовсім важливо сподіватися, що п'ятий з тканин печінки буде успішно функціонувати і у нас немає проблем. Оскільки більшість захворювань печінки, якщо ліва не оброблена, є прогресом.
Які основні причини, які завжди призводять до захворювань печінки?
- Захворювання печінки можуть бути викликані різними причинами. Найчастіше це віруси гепатиту, алкоголь, препарати, промислові отрути та інші токсини. Крім того, є вроджені метаболічні розлади, захворювання печінки невідомої етіології, наприклад, аутоімунні захворювання і ті захворювання, в яких печінка бере участь по-друге, наприклад, при серцевій недостатності або цукровому діабеті.
Добре відомо, що захворювання печінки, як правило, не відчував себе довго. Але є так звані негепатичні прояви. Що це таке?
до Часто буває, що у хворого виникає біль у суглобах або захворювання нирок - гломерулонефрит, різні шкірні прояви, однаковий псоріаз, червоний плоский лишай. Люди, відповідно, звертаються до лікаря-дерматолога, нефролога, районного терапевта, і ніхто навіть не має думки перевірити цей пацієнт при захворюваннях печінки.
Які основні симптоми хронічної хвороби печінки? Що таке серйозна причина, щоб побачити лікаря?
до Спектр проявів захворювань печінки вкрай широкий: від відсутності будь-яких симптомів до умов життєздатності. У багатьох випадках причина діагностики захворювань печінки – випадкове виявлення змін біохімічних зразків печінки при обстеженні пацієнта на будь-які інші захворювання. Він виходить з тієї ж пневмонії, і виходить, що його тести печінкові не в порядку. Починайте проводити більш глибокі тести та виявити вірусний гепатит або пошкодження печінки іншої етіології. Що ж ми говоримо про такі випадки, коли людина не знає про хворобу. Але буває: пацієнт приніс до швидкої допомоги при кровотечі з варикозних вен стравоходу, і він вже діагностується з прогресуючою хворобою печінки - цирозом, або онкологічною хворобою печінки.
В цілому прояви хронічних захворювань печінки малоспецифічні. Як правило, основні симптоми є загальною слабкістю, зниженою ефективністю, прагнення до сну протягом дня, безсоння вночі, дратівливість - з часу на час є кожен з нас. Проте такі симптоми характерні при захворюваннях печінки. Що стосується дискомфорту, болю в правому гіпохондріумі, які пацієнти часто звертають увагу і думають, що це чіткий ознака захворювання печінки, необхідно сказати, що ці симптоми менш характерні. В цілому, в печінці немає больових рецепторів, і це не боляче. Болі рецептори в капсулі печінки. І треба дуже сильно розтягнутися, щоб викликати больовий синдром.
Чи означає, що люди, які виявляють ці симптоми, повинні терміново звернутися до гепатолога? За статистикою, кожна друга людина страждає від деяких захворювань печінки.

до Звичайно, не варто довести до абсурдності, але якщо хворий турбує немотивовану прогресивну слабкість, яка не може пояснити перевантаження на роботу, нервову втому, то це причина відвідування лікаря. І якщо це долучається до деяких місцевих симптомів у вигляді поганої толерантності жирних продуктів, дискомфорту в животі, пожовтіння шкіри і сечі, то це ще більш вагова причина, щоб вивчити стан вашої печінки.
Згідно з різними джерелами, 80% людей з ожиріння мають жирний гепатит. Як це? І які наслідки, якщо ми ігноруємо його?
- Жирний гепатит може розвиватися з декількох причин. І ми в клініці звичайно ділимо його на спирт, коли він пов'язаний з застосуванням спирту, і, відповідно, неалкогольний. Часто важко відрізнити дані опитування, в тому числі морфологічних. Є багато наукових рекомендацій. Я можу сказати, що згідно Американської асоціації з вивчення печінки токсична доза спирту, яка може викликати хворобу печінки 25-30 мл етанолу - чистого спирту - на добу, тобто впливає на будь-який спирт - сильний і слабкий. Згідно з європейськими рекомендаціями, доза для жінок і чоловіків, відповідно, ділиться на 20 і 40 мл етанолу на добу. Отже, якщо людина ділить свій щотижневий прийом на день, він може дізнатися, скільки дози зазвичай споживає токсичне до тіла.
Якщо мова йде про жировий гепатит, або жировий гепатит, у людей, які не п'ють спирт, то це незалежне захворювання, яке називається неалкогольним гепатитом. Найчастіше розвивається у зайвих вагах, які страждають від діабету. Він також може розвиватися з гострою втратою ваги та низкою інших умов.
Що стосується перебігу жирового гепатозу і жирового гепатиту, цей процес може бути реверсивним, і рекомендації в цьому відношенні прості: раціональне харчування, позбавлення від зайвої ваги і дозованої фізичної активності. Ці рекомендації включають в клінічні стандарти лікування таких пацієнтів. Не існує чарівного препарату, який дозволить видалити жир з печінки у людей, які не дотримуються цих рекомендацій. Хоча сьогодні є ряд препаратів, скажімо, такі ж незамінні фосфоліпіди та інші гепатопротектори, які ми використовуємо в комплексній терапії жирової хвороби печінки.
Щодо того, як я розумію, ви не знаєте про швидке схуднення? Чому?
- Швидка втрата ваги надзвичайно шкідлива для людини. Зазвичай рекомендується програти не більше 11,5 кг на тиждень, 3-4 кг на місяць. Справа в тому, що якщо людина швидко втрачає вагу, він позбавляє себе досить необхідного для обміну речовин. І може виникнути ситуація, коли організм не буде достатньо спеціалізованих білків, які перевозять жир. У цих випадках жир просто накопичиться в печінці. Виявляється парадокс, людина, здається, схуднути, і він прогресує жировий гепатит. Тому швидка втрата ваги небезпечно.
Що слід забувати про назавжди в раціоні, щоб наша печінка завжди була здоровою?
- Я можу сказати, звичайно, не пити алкоголь, не їсти миттєву їжу, не обсмажити в сковороді, не гриль... Але ми все живемо в реальному світі, і я розумію, що ніхто не ми будемо дотримуватися цих інструкцій 100%. Я думаю, що все потребує модерації. Однак я повторю, найбільш шкідливою речовиною для нашої печінки є спирт.
Як ви відчуваєте себе про те, що люди самостійно, без консультації лікаря, використовують гепатопротектори для профілактики?
- Зараз на ринку є величезний арсенал так званих гепатопротекторів. Я можу сказати, що дуже мало хто з них офіційно схвалений міжнародною медичною спільнотою, і їх ефективність було доведено в клінічній практиці. Це, не так багато препаратів дійсно працюють. Більшість тих, хто на ринку, до печінки, як правило, не має нічого спільного. У арсеналі гастроентерологів є тільки 4-5 препаратів цієї серії, які використовують при захворюваннях печінки, і кожен з них має свої чіткі показання.
Звичайно, ви чули вираз від ваших пацієнтів - це час для очищення печінки. Хто може це зробити і як часто?
до Це питання завжди робить мене сумним. Печінка не є каналізацією, і її абсолютно не потрібно чистити з певною регулярністю. Як правило, миючі засоби, що приймають певні холеректики. У минулому в клініці ми фактично використовували методи сліпого зондування, де показано застій жовчі. Але вони робили це на свідчення і не так часто. Зараз ми звернулися з методів сенсування, медицина стала різною. І які люди називають очищення печінки, і як вони роблять це, шокує. І окай, якщо вона робить здорову людину, і якщо у нього є захворювання жовчного міхура? Після того, як багато хто вважає, що за допомогою цих процедур можна видалити камені. Це часто закінчується на робочому столі, так як калькулус може просто закупорити жовчний канал, оскільки його діаметр становить всього 2-4 мм!
Але подивіться на інтернет, спеціалізовані газети і журнали заповнюють чудовими рецептами для очищення печінки: склянкою оливкової олії, лимонного соку. І люди роблять.
до Ми живемо у віці доказової медицини. Ефективність будь-якої технології, яка використовується, повинна бути доведена через дослідження, що здійснюється відповідно до конкретної методики, а сама технологія в подальшому схвалена. Не існує дослідження в спеціальній літературі на так званому очищенні печінки, а такі рекомендації зазвичай пропагують людьми, які не відносяться до медицини.
Ми говоримо про небезпеку куріння. Як реагує печінка на нікотин?
до Звичайно, нікотин є фактором ризику прогресування захворювання печінки і є несприятливим предиктором їх лікування.
Ви маєте власний секрет здоров’я? Чи можна поділитися ним?
- Я не маю ніяких секретів. Єдине, що я можу тримати в помірному режимі, включаючи дієту. Це стосується фактичної дієти і спирту. Що ще? Кава. Кава є найпотужнішим гепатопротектором. Випивання 2 склянки кави в день входить в міжнародні стандарти лікування хворих з хворобою печінки. Досліджуються гепатопротекторні властивості зеленого чаю. В цілому, потрібно споживати принаймні одну і половину літрів рідини на добу, яку я теж слідувати. І для того, щоб рано чи пізно не заробляв жирний гепатит, я ходжу в тренажерний зал, басейн, спробувати плавати принаймні кілометр.

Джерело: Globalscience.ru