374
Які рекомендації інвесторів та менторів дійсно прийшли в руки для бізнесменів
Чи може зовнішня рада допомогти стартапу? Про те, які поради менторам та інвесторам дали їм і чому ці слова варто слухати. Цікаво, що багато хто скористалися думками не тільки професійних консультантів, але і клієнтів - навіть потенційних. Олексій Шеремєтєв, співзасновник Planner 5D, онлайн дизайн-сервіс
Наш інвестор Ігор Матсанюк повторив багато разів, можна сказати, що ідея не повинна чекати нічого. Не буде правого часу, праві умови і все це. Якщо є щось, то він повинен бути запущений. В іншому випадку поїзд буде залишити.
Микита Касьянов, засновник інтернет-магазину 3D Tribe Ми завжди робимо помилки. Ми використовуємо це, наприклад, щодо рекламних витрат. Як вони починають рости, ми переглядаємо наш маркетинг і шукаємо нові переміщення та стратегії. Наприклад, можна просто придбати кліки, а більшість людей роблять так на великому бюджеті. Замість цього ми створили канал YouTube і цілу серію подкастів, корисних відеооглядів і підручників на наших темах – 3D принтери, 3D друк і 3D технології. Виявився корисним і цікавим для користувачів, і трафік надається за рахунок нашої цільової аудиторії. Ми не платимо за «порожні» кліки, залучаємо зацікавлену аудиторію, а лояльний клієнт приходить до нас – бо бачить, що все зроблено для нього вперше. Ми ділимося досвідом з ним безкоштовно.
Олексій Федосєв, засновник служби соціальних досліджень 1WorldOnline Багато порад від інвесторів та менторів були суперечливими. Наприклад, деякі заявили, що пріоритет повинен бути доходом, інші – що зростання кількості користувачів. І в другому випадку було радо дарувати продукт безкоштовно. Але ми приймали пораду ментора Лілі Шеермана. Вона рекомендована для співпраці з сайтами та залученням голосування через віджети, а не розробку та просування власних онлайн-платформ. Ми почали активно робити це наприкінці 2013 року, і вже на початку 2014 року почали знімати. У Нью-Йорку, Грег Кань. Він сказав, що він повинен бути видавцям для зустрічей з обличчям, а не намагатися дізнатися їх на конференціях. Консультація Лілія допомогла нам потрапити на ринок, а поради Грегів було збільшити продаж через найперспективніший канал. І в обох випадках вони не тільки дали нам хороші поради, але і допомогли з матеріалами, підготовка до зустрічей і навіть при виконанні ідей.
Ilya Semin, засновник аналітичної служби для онлайн-маркетингу Datanyze, один раз попросив наставника про свою наступну ідею, і він запитав мене, чому мені потрібна думка. Він сказав: "Неважливо, що я думаю про це, незалежно від того, що ваш батьки або друзі думають про це, навіть не запитати їх." Якими є те, що ваші потенційні покупці думають. Ви просто повинні зателефонувати десять ваших потенційних клієнтів і попросити їх, після того, як десятий дзвінок все буде впаде в місце." Коли я створив Datanyze, я зробив. Я побудував продукт на побажаннях клієнтів і зараз приносить мені дохід.
Олексій Айларов, співзасновник онлайн-телефонного сервісу Zingaya Mentor Esther Dyson, який згодом став нашим інвестором, радий не відразу спробувати ввести на ринку США, оскільки це вимагає багато грошей. Ми спробували його в будь-який час, але потім ми зрозуміли, що вона була абсолютно правою.
Іван Семенов, засновник і розробник мобільних додатків Reactive Phone One з найважливіших порад, які я отримав: «Не витрачайте всі гроші відразу, спробуйте невелику суму спочатку». Ця порада була дуже важлива для мене, так як ми просто зробили новий продукт — мобільний додаток — і вони сподівалися продати його всім дуже швидко. Ми вирішили запустити рекламу в метро, розрахувавши тижневу аудиторію та потенційний прибуток. Сума була велика, і в кінці ми запустили мінімальний пакет реклами, покупки були єдиними. Як виявилося, офлайн дуже погано перетворений на онлайн. Збережено гідну кількість грошей.
Олексій Дунаєв, засновник TranscribeMe, послуги з розшифрування тексту, ось деякі важливі поради, які я дав і тепер дав.
- Створіть картину майбутнього, який ви хочете досягти і розповісти про нього інші. Не зберігайте свою ідею. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу.
- Неймовірно, швидко вогонь. Відрізняється складними рішеннями і неприємними рішеннями, і вистріляє людину, яка не вдається, є однією з останніх. Неприємні рішення, як правило, не складні, тому боротися з собою і зробити правильні дзвінки.
до Коли ви найняти людей, пам'ятайте: найкраща оренда найкращого, хороший прокат медіакрів. Створюйте навколишнє середовище для них, щоб досягти успіху, підтримувати їх і допомогти їм зосередитися на тому, що вони роблять краще.
Айнур Абдулнасиров, засновник LinguaLeo Mentors для мене Дмитро Репінь, Єгор Руді, Ігор Рибабенки, партнери фонду Runa Capital. Найкорисніший наконечник - підготовка до марафону без насадки на коротку відстань. Це допомогло, так як ми часто недооцінюємо час і зусилля, щоб зробити справи. Це був випадок з розвитком продуктів і зростанням користувачів – він вже довший. Що я хотів зробити в три роки, взяв більше чотирьох і половина і займе час.
Джерело: теоріяandpractice.ru