414
Як розширити свій активний Lexicon
浜у 涓 蹇
Про те, як збільшити словниковий запас. Тим не менш, більшість з них мають помітний недолік: вони говорять про збагачення лексики в цілому, не діляться на активний і пасивний словник. Тим не менш, якщо ми хочемо зробити наше мовлення виразним і переконливим, ми повинні зосередитись на розширенні тільки активного словника і на передачі певного шару словника від пасивного резерву до активного використання. Як впоратися з завданням – швидко, ефективно, використовуючи доступні та сучасні методи. Проблема розширення активної лексики часто виникає при навчанні іноземної мови, ніж в процесі використання рідної. Проведення розмови англійською, італійською або китайською мовами, ми періодично знаходимо себе в ситуації, де ми не знаємо конкретне слово, не можемо знайти синонім для неї, і навіть круговим способом, через описи, порівняння і асоціації, не в змозі висловити думку - і тому, ми повинні захопити словник. З рідною мовою простіше: якщо правий лексичний блок не прийшов до розуму, ми завжди знайдемо спосіб, вибираючи більш-менш точний еквівалент.
Ми думаємо про збільшення лексики в рідній мові, якщо ви хочете вразити аудиторію або хочете вразити воскресіння співрозмовника - це, коли емоції підключені до матерії. Широкий словник є індикатором освіти і сприяє підвищенню самооцінки, а для журналістів, копірайтерів і перекладачів, а також інструментом для заробітку грошей. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз.
Традиційний список рекомендацій щодо розширення словникового запасу становить два або три кліки від блогу до блогу, з року до року з мінімальними змінами. Цей список має свою правду, але деякі поради вже не корелюють добре з реальністю сучасного життя і з сучасним способом мислення, спілкування та отримання знань. Інші, здавалося, підозрілі з самого початку, але вони продовжують дарувати як ефективні рецепти. Ми будемо критикувати типові поради пізніше, і зараз ми будемо говорити про щось актуально.
Перед тим як почати збагачення свого повсякденного словника, необхідно підготуватися до розуму і мовити місце для нових слів – так говорити, очистити територію. В даний час ми висловили наші думки з обмеженим лексиком, не ми? З його допомогою ми спілкувалися з людьми різного віку та професій, описали сутність найоптимальніших проблем для технічного забезпечення персоналу, пропущених сеансів, проведених інтерв'ю, проведених годин спілкування з друзями... Ми змогли це зробити простою технікою: коли слово не було знайдено, один з наших улюблених паразитів зайняв своє місце у вирокі. У цьому класі повинні бути включені сотні слів, які можуть змінювати значення та конотацію залежно від контексту. Наприклад, експресія «Я в шокі» в даній ситуації може бути розшифрована як «Я дивився / дивився / дивився / здивований / здивований / знебочений / обрізається / соковитий / сердитися / не розуміти / не приймати / сердитися / боляче» і так далі. Слова, як «здоблення», «чорт», «холод» – це так місткий і універсальний, який ми можемо замінити практично третину спеціалізованого лексикону з ними. Реєстраційний тримач для можливості замінити абсолютно будь-який лексичний блок, звичайно, все різноманіття (або ще монотонія?) російського мату.
Щоб відчути, наскільки активний словник збільшує кожен день, ви повинні змусити себе відмовитися від ваших улюблених універсальних замінників слів і не бути мереживними, кожен раз, щоб вибрати той же іменник або прикметник, який максимально точно передає думки і почуття. Виявлення небажаних елементів у мові легше, ніж це здається: просто уважно прочитайте вашу листування протягом минулого тижня на WhatsApp, Facebook або будь-який інший месенджер і зробити список найбільш часто використовуваних слів, з якими ви використовуються для заглушування семантичних отворів. Порадуйте список на другу або колегу і попросіть їх, щоб витягнути вас і зробіть замітку в блокноті, кожен раз, коли паразитичне слово ковзає через вашу розмовну або письмову мову. Для кожної 50 нот можна оплатити друг на обід або дати йому пляшки шампанського, або промивати автомобіль – без жорсткої мотивації, повернувшись до економічних або трудових санкцій, важко буде брати участь у ваших улюблених словах. Якщо ви навчитеся уповільнити кожен раз, ви намагаєтеся сказати “сити” або “сніце”, пам'ять про себе почнуть кинути значущі літературні синоніми з пасивної лексики.
Як правило, щоб написати повідомлення в найбільш затишну соціальну мережу для вас, витрачаючи 10 хвилин тричі на день. Вранці на обід і ввечері виділіть мініатюрний ескіз на будь-якій цікавій темі, ретельно продумавши кожну фразу і намагайтеся обернути якомога більше «неприємних» слів. Мета полягає в тому, щоб друзі підозрювати, що ваш обліковий запис зламаний і не ви, тому що стиль і стрункість повністю нерозпізнавані. Регулярно перепрочитайте попередні повідомлення і намагайтеся уникати повторення як лексичних одиниць, так і граматичних конструкцій. Якщо ви поцікавилися моральними експозиціями, які діляться своїми сніданками та гойдалками настрою, змініть налаштування конфіденційності та зробіть ці повідомлення видимими лише для вас. Як альтернатива, звичайно, ви можете запустити паперовий блокнот або файл Word і написати ескізи там - але в соціальних мережах ми все ще сидимо, і файл все ще повинен бути знайдений в папці і відкрити, який назавжди не вистачає часу.
Збереження ноутбука синонімів або написання слів на картках є одним з найпопулярніших класичних порад для розширення вашого словника. Великим недоліком цього способу є те, що слова найбільш ефективні для вивчення не окремо, але в контексті і щодо конкретної теми - це не для нічого, що в іноземних мовних підручниках кожен урок побудований навколо певної теми. Якщо ви хочете використовувати блокноти і картки (чи папір або електронне), це буде корисно не тільки для запам'ятовування слів один за одним, але придумати фрази з ними і візуалізувати різні діалогові ситуації.
Дуже задоволений, щоб завжди тримати словник на руці і шукати його частіше. Саме ця ідея є чудовою, але вона спрямована на розширення пасивного, не активного словника. Відкриваємо довільну сторінку пояснювального словника, ми переконаємось, що ми вже давно знаємо більшість слів, які були вказані там, і тих, хто означає, що ми не знайомі, ми, ймовірно, просто не потрібно. Ми зберігаємо словник, але ми не розміщуємо багато надії.
Дуже зрозуміло, що для збагачення лексику корисно читати багато - просто те, що і як саме ви повинні прочитати? Для нашого покоління довідник, швидше за все, стане виступом середини століття, який, з одного боку, у багатьох повагах, знаходиться недалеко від сучасного, а з іншого, ще не встиг засвоїти барбаризми і банголізми, які прийшли в перестройку. Взявши роботу мистецтва, ми, як правило, швидко відійдемо з сюжетом, перестаємо звертати увагу на лексика, а мовна багатість роману безпечно проходить всі радари. Щоб уникнути цього, ви можете застосувати психологічний трюк і читати мемуари, автобіографії або будь-які інші книги, написані в першій особі. Якщо ви читаєте їх повільно і продумано, і ідеально також вислухайте гучні, готові фрази поселяться в пам'яті, яку ми можемо використовувати при розмові про себе. Тим не менш, потрібно вилучити ці фрази з пам'яті якомога швидше, щоб вони не потрапляли в клоак пасивного словника.
Читання та запам’ятовування віршів – це не тільки лексика, але й синтаксис поглинається. Незважаючи на те, що в російській мові порядок слів у вирокі досить безкоштовно, ми не хочемо використовувати цю свободу в повному обсязі (що досить раціонально з точки зору економії психічних сил). Кожна з нас має улюблені синтактичні конструкції, які обмежують наш лексичний діапазон – відповідно, якщо ми хочемо розширити цей діапазон, нам необхідно бути креативним в будівництві фраз. Наприклад, якщо ми звикли до застосування неоднорідних вироків в дусі «Я хочу», то синонімна серія буде прогнозовано вузьким: «Я мрію / хочу / я хочу / мені потрібна / потрібна / Мені потрібна». Але один раз така ж думка виражається суб'єктом і предикатом, «Я хочу,» простір для манувре розширюється: «Я попит/я хочу наполягати/я потрібна» і так далі. Коли ви пишете ескізи, сміливо відчуєте порядок слів, перевиправте синтаксису, часто вставляючи залучені і залучені повороти - це хороший стимул для активації пасивної лексики.
Останній, але не менше. Поповнення лексики не несе відповідальності за багатоступеневе завдання, для якого необхідно прийняти час і зібрати дух. Це не ритмічна гімнастика або нейрохірургія, де потрібно витратити багато років і зусиль для досягнення результату. Некоректні нові слова до мови є дуже природним процесом, який починається в дуже ранньому віці, триває для відпочинку вашого життя і, навпаки, не складно.
Джерело: теоріяandpractice.ru