Огляд аптечки - як дізнатися, чи псуються ліки

_ Новини

Як довго ви очистили свій домашній комплект? Візьміть погляд прямо зараз і ви знайдете розсипані таблетки і розірвані сиропи. Такі лікарські засоби повинні бути безперечно відкидані.

І якщо інструкції щодо застосування препарату загублені або не відомо, де і як зберігаються ліки? Чи можу я відкинути його? Так! Всі препарати без інструкцій для використання, з непрочитаним терміном зберігання, бульбашки без етикеток слід відкинути.

У домашньому аптечці необхідно залишити тільки лікарські засоби в межах терміну зберігання, з інтактною упаковкою і з інструкціями до застосування. Вони повинні мати етикетку, що вказують на форму дозування (таблетки, мазь, супозиторії тощо), дозування, міжнародне непропріетне ім'я, торгове ім'я.

Як я знаю, якщо ліки пішли погано?

Таблетки. Будь ласка, зверніть увагу, що таблетки були цілими, не розсипані, не змінюють колір (кольор вказаний в анотації до препарату).

Капсули. Якщо капсули деформовані, змінили тверду стійку форму, застрягти, їх необхідно відкинути.

Мазь, зв'язки. Лінії - рідкі мазі для місцевого застосування. Підводи, наприклад, включають мазь Вішнівський. Якщо мазі характеризуються пружно-пластичною в'язкістю, то зв'язки розтоплюють при температурі тіла людини. Ознаки пошкодження мазей і зв'язок - це водяність, гетерогенність, колірні зміни, наявність грудок, зернистості і мазей також підвищена плинність.

Краплі в носі, очі, вуха і медикаменти в рідкому вигляді. Поведінка, якщо ви виявите осаду на дні або стінках бульбашки, зміни кольору або запаху, затемнення.

Свічки. Свічки, які змінили колір і запах, мають пошкодження і тріщини, не підходять для використання.

Термін придатності препаратів.

Термін придатності лікарських засобів вказується на пакеті в залежності від дати виробництва, кількості і партії. Після закінчення терміну дії ліки не тільки втрачають свою ефективність, але і стають небезпечними. Наслідки прийому екстрених препаратів не несе відповідальності виробника, але хворого.

Де зберігати медикаменти

Умови зберігання медикаментів вказані в інструкції і на упаковці. Найчастіше застосовуються два температурні режими для зберігання препаратів: кімнатна температура (від +17 ° С до +22 ° С) і низька температура (від +5 ° С до +15 ° С). Холодильник зберігає свічки, деякі препарати для ін'єкцій і мазей, умови зберігання яких вимагають низької температури. Тримайте ліки в холодильнику в пластиковій упаковці і на окремій полиці, від їжі. Зверніть увагу, що ліки повинні бути охолоджені, але не заморожені.

Як ви транспортуєте наркотики?

Що робити, якщо необхідно взяти ліки на поїздці або на відпочинок, які вимагають зберігання в холодильнику? Відхилення від температурних умов зберігання препарату може здійснювати його дію непередбачуваним і навіть небезпечним. Для транспортування лікарських засобів, які необхідно зберігати в холодильнику, доцільно придбати медичну термальну ємність або переносний пакет холодильника в аптеці.

До складу сім’ї з хронічними захворюваннями додаються аптечні засоби, необхідні для першої допомоги, медикаменти, які постійно використовуються членами сім’ї. Не купуйте ліки «в резерві» навіть якщо вони будуть очікувані підвищення ціни. Від тривалого зберігання наркотики втрачають ефективність. Крім того, з часом з'являються нові, більш ефективні інструменти.

І останній кінчик: не приймати ліки в ручних, без рецепта лікаря, суворо дотримуватися дозування і способу застосування. Комбіноване використання певних препаратів може нейтралізувати свій ефект, а в найгіршому випадку - мати протилежний ефект.