Секрети Gestalt Therapists – Як поліпшити спілкування з людьми

Гестальтотерапія – це галузь класичної психології, яка зосереджується на тому, що відбувається «все і зараз». Гестальт терапевт рідко попросить людину про своє дитинства або минулі події, але він або вона приділяє увагу емоціям і процесам, які відбуваються з клієнтом в даний момент. У статті я збираю практичні ноти і рецепти для поліпшення розуміння себе і співрозмовника будь-якої людини. Краще застосувати їх до себе першим.

Який психолог не робить:

1,1 км Не дайте клієнту найбільш важливі поради (Ви робите все неправильно, але ви повинні це зробити).

2,2 км Не діагностуйте ("У вас є пригнічений суперего, так що ви повинні це зробити").

3. У Не думайте, що він завжди правий.

4. У Він не надає психологічного консультування, якщо це не передбачено.

Що робить психолог:

1,1 км Ретельно відстежує клієнта, звертаючи увагу на особливості його поведінки.

2,2 км Він відстежує свої почуття під час розмови.

3. У Це не нав'язливо, але тестує свої припущення («У мене є версія, що це відбувається для вас, я правий?»).

4. У Відстежує готовність клієнта або співрозмовника сприймати свої припущення. Далі розглянемо те, що Гестальт-терапевт звертається до уваги.

Я раджу звернути увагу на такі прояви у себе або в співрозмовнику. Цей підхід допоміг мені спілкуватися краще з людьми, щоб зрозуміти себе краще. Ось п'ять механізмів захисту, які можуть перешкодити зв'язку.

1,1 км Діфлексія є основним механізмом, властивим більшості людей. Справжні емоції або проблеми приховані за тривалими абстрактними причинами або вираженими способами, які несприятливі з ситуацією.

Наприклад: «Я мав конфлікт з босом». Він звинуватив мене про погану роботу. Це важко розповісти, що робити тут. Після того, як всі боси погані, життя влаштовує несправедливість, і якщо ви подивитеся на анотація. У той момент, коли людина переїхала до анотації, ви можете зупинити його і попросити: «Як ви відчуваєте цю ситуацію зараз?», «Що відбувається зараз, коли ви сказали мені про конфлікт?» Комунікація може переходити на новий рівень. «Я сумний. Не працює. Я зацікавила все, абсолютно все. У всіх його життєвих процесах людина «пам'ят» ознайомилась особлива емоція. Доброго дня! Чоловік сміється, як він розповідає про сумну історію. Ви можете сказати, Коли ви сказали мені це, я відчуваю сумний. А ти?

У процесі обговорення проблеми людина починає говорити однотонно, без емоцій. А ви слухали, і раптом ви були нудними і нудними. Цікаво знати в цьому моменті, як відчувається наратив. Якщо ви близька людина, ви можете розповісти про свої емоції: Спочатку я відчув зацікавленість, а потім раптом я занурився. Як ви відчуваєте зараз? ?

2,2 км Ретрофлексіон, коли ви робите, що ви хотіли б зробити інші. Це, як правило, агресія або (звичайно) затвердження. Не складно визначити його жестами і рухами тіла: активні подряпини, княгині пальці, прикуси нігті, висихаючи себе вухами або волосся часто вказують, що людина бере на агресію, приготовану для інших. Те ж саме говорять лицьові рухи: укус губ, змащуючи брови і т.д.

Коли ви слухаєте людину (або спостерігаєте себе), помітайте, коли вони починають ретрофлексувати. Шукайте суперечку між жестами і змістом слів!

Приклади: «Чи не скажу на нього взагалі», - каже людина, і починає укусити ніготь або тягнути пальцями. «Це мій недолік, я зробив погану річ», - каже людина, що ставити руку акуратно. Ви можете попросити, «Коли ви робите це, як ви відчуваєте?» ?

3. У Проекція – приплив емоцій та реакцій на зовнішній світ.

Приклади:

Здається людина, що всі пасувальники, шукаючи на ньому, всі поліцейські крадіжки, всі чоловіки ховаються за неї, всі родичі хочуть його завдати шкоди. Варто звернути увагу на це і намагатися дізнатися, що відбувається особисто: Чи заздрить він для тих, хто вважає, що в цілому, в сенсі, вони хороші), чи є вона в пошуку, намагаючись кожному чоловіка, як він лікує родичів і т.д. Це може звучати кукурудзяна, але вона дійсно працює. Людина вважає, що хтось його ворог або друг, вважає, що інший має сильні емоції до нього. У цьому випадку варто перевірити, чи є це правда. Поставити когось, як вони дійсно відчувають про них. Або проаналізувати поведінку людини, яка викликала сильні емоції – чи дійсно проявляється, що він заповнюється.

Проекції, як правило, будуть реалізовані в реальності, як в знаменитому прикладі Е. Берн з джек. Якщо ви знаєте заздалегідь, що ваш сусід є грою, то, можливо, ви починаєте контактувати з ним також не дуже дружні. Його природна відповідь вважається ірде.

4. У Інтроектіон є об'єктом проекції і включає в себе заяви, які надягають нас іншими людьми (вступи). Вводи можуть бути корисними. Наприклад, до них відносяться всі форми полум'я і смертності. Кожна з нас була пояснена, що це примітно сказати «завдяки тебе» і «запаття», зняти наше взуття на вечірці, приїжджати з квітами і т.д. Проблеми починаються, якщо людина не повністю розуміє потреби і значення правил, встановлених в ньому. Або ці правила перешкоджають його контактуванню світу. Вступи в класичному вигляді мають форму «Я повинен», «Я не повинен».

Наприклад, «Я повинен бути хорошим батьком» або «Я повинен бути чесною», «Я не повинен підняти голос». Поставте людину, щоб змінити слово «Я повинен» до «Я хочу», «Я не повинен» «Я не хочу». Якщо це правда.

Наприклад, «Я повинен працювати» замінено на «Я хочу працювати». Це правда про вас або партнера? «Я люблю когось». й

5. Умань Об'єднувач - останній механізм захисту. Його значення полягає в тому, що людина ідентифікує себе групою інших людей або певної особи. Ви повинні звернути увагу на фрази, які починаються з «ми». «Ми вирішили...», «Ми любимо...», «Ми любимо...» . ?

Вибачте іншу людину або себе, щоб об'єднати, попросіть їм сказати те саме самому собі, звертаючи увагу на емоції.

Приклад: «Ви вибрали меблі і нам дуже сподобалося» замінити «Я вибрав меблі і я дуже люблю її». Це правда? Погані сімейні відносини Альтернативою злиття є угода і компроміс, коли сторони свідомо роблять концесії один одному, відрізняючи де їх прагнення. Злийте межі між людьми - один неминучий пригнічує, а другий вигин. Поінформованість про те, що люди можуть відслідковувати свої кордони і спілкуватися більше однаково. Більшість людей використовують всі механізми захисту, що перетинаються, хоча деякі з них можуть бути більш-менш властивими даній людині. Варто переповнювати їх за призначенням розуміння того, що таке бажання, якщо емоція прихована за механізмом захисту. Захист завжди йде від чого.

Крім того, Гестальт-терапевти вважають, що людина не має боредом, особливо коли мова йде про різко в середині цікавого процесу. Імовірно, такі бодром маски страху або подразнення. Якщо це сталося з вами, то відчуйте те, що дійсно сталося з вами в момент боредом. Видання

Автор: Elena Lubetskaya

Джерело: shkolazhizni.ru