Чарльз Мур на як сміття знищує планету + відео

Тема досить серйозна і актуальна сьогодні.
На конференції TED Чарльз Мур розповідає про те, як він відкрив великий острів Тихого океану. «Для тижня, коли я вийшов на палубу, там було кілька пластикових сміття, що плавається, - Мур писав у своїй книзі Пластиками назавжди. Я не міг вірити мої очі: як ми зіпсували таку величезну площу? Я був плавати через цей день після дня, і там не було кінця.

В епоху великих географічних відкриттів вирушають, і ніхто не вважає, що десь на земній кулі є темні плями нерозкритих і недосвідчених секретних материків, архіпелагів або островів. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз.

Так зробив Чарльз Мур, молодий плейбой і яхтсман, син заможного хімічного власника компанії. З дитинства Карл мріяв про морські пригоди. 14 років тому, після сеансу в Університеті Каліфорнія він вирішив піти на відпочинок з друзями в Гаваї. У той же час Карл прагнув випробувати свої нові придбання – дорогі океанські яхти. Для того, щоб швидко дістатися до екзотичних островів, екіпаж яхти не попливав уздовж узбережжя, але прямо через відкриті простори Тихого океану. Після декількох днів плавлення Карла зрозумів, що його яхта була оточена з усіх сторін сміттям, і він і його друзі ламаються до сміття.
"Для тижня, коли я вийшов на палубі, там було кілька пластикових сміття, плаваючі", - Мур писав у своїй книзі Пластики назавжди. Я не міг вірити мої очі: як ми зіпсували таку величезну площу? Я був плавати через цей день після дня, і там не було кінця.

Молодіжні мрії романтичних пригод у величезних просторах води, екзотичних земель і островів з зовнішними тваринами і рослинами були затінені після цієї подорожі. Що ми звикли з дитинства, щоб уявити чистою та синьою водною поверхнею океанів, в сучасному світі виявився фантом і засихає влітку. Поверхня океану більше не захоплює свою незаймана і незаймана красу.

Прихильники пластикових сміття шокували і перетворили життя Карла Мура, які мріяли бути пізнавальником і мандрівником. Що він був про те, щоб відкрити його не розумом. Молода людина дійсно стала піонером, тому що він відкрив величезний новий острів, який згодом називався «Великим Тихоокеанським сміттям».

З якоїсь причини в дитинстві мріяв не порадувати Карла на всіх, навпаки, він перетворився з безтурботної грибой в серйозну людину і зеалу захисника навколишнього середовища. Після продажу всіх його акцій на хімічну компанію батька Мур використовував приступи до створення екологічної організації «Альгалітський морський науковий фонд» (АМР), які почали вивчати екологічний стан Тихого океану.

У звітах і попередженнях американського океанолога Карла Мура часто були звільнені, не беручи його дослідження серйозно. І як можна приділити увагу йому, бо він постійно назвав урядами, щоб зменшити споживання пластмас і виділити кошти для сміття. Вважалося, що це не вигідно з економічної точки зору: краще відварити всі сміття в океанах світу і дешевше і простіше.

На жаль, аналогічна доля зачекала звіт про АМФ, але тут екологи допомогли природа: На пляжах Ніхау та Кауая більше 80 тонн пластикових сміття. Син знаменитого французького океанографа Жак Кюстеау, який пішов, щоб стріляти нову плівку на Гаваї, майже постраждав інфарктом на очах цих гір сміття. Пластиковий «суп» зіпсував не тільки решту туристів, але й привели до смерті тисяч птахів і морських черепах. З тих пір ім’я Мура не відхиляється від сторінок американських медіа. Засновник АМФ попереджає, що якщо споживачі не обмежують використання пластику, яка не перероблена, в наступні 10 років, площа поверхні «з'єднання супу» подвоє і загрожує не тільки Гаваї, але всі країни Тихого океану Рім.

The Great Pacific Garbage Patch є найбільшою землею в світі, швидко зростає з 1950-х років. Має майже в одному місці завдяки особливостям Північно-Тихоокеанської системи підводних струмів, що мають вихороти. Згідно з науковцями – океанологи, смуга супу простягається на 500 навиків, з узбережжя Каліфорнії через Тихоокеанський океан минулі Гаваї, і майже досягає островів Японії. Маса острівного сміття становить понад 4 млн тонн, а площа – понад мільйон квадратних кілометрів. Острів отримав низку неофіційних імен: «Східний острів сміття», «Чисте сміття», тощо. У Росії іноді називають «єдиний айсберг». У 2001 р. дослідники оцінили, що маса пластику перевищила масу зопланктону, в місці, де засувається острів сміття, шість разів.

Чарл Мур, під керівництвом науковців АМФ, оцінив, що близько 100 млн тонн плаваючого ягняти в регіоні. Маркус Еріксен, директор з наукової роботи «Альгалітський морський науковий фонд», сказав: Спочатку люди припускали, що це острів пластикового сміття, який ви могли практично прогулятися. Це представництво є неточним. Консистенція плями дуже схожа на пластиковий суп. Це просто великий район, можливо, двічі розмір континентального США.

Сьогодні в Саргасському морі знаходиться схожий острів сміття. Повідомляючи легенди про острів про зіткнення суден і снів, які дратують у цих водах.

Тепер екологічно чистий дерев'яний сміття заміщено пластиковими пляшками і мішками (покладання отрути). За даними GreenPeace щорічно виробляють понад 100 млн тонн пластикових виробів, 10% з яких закінчуються в океанах світу. Гарбажові острови ростуть при катастрофічній швидкості, і тільки ви і я можу зупинити його. Вже сьогодні ми повинні намагатися обмежувати себе у використанні пластикових і комутаторів, наприклад, для багаторазових сумок і мішків з біорозкладних матеріалів, спробувати купити сік і воду в скляних контейнерах або тетрапакетах, завжди є альтернатива.

Але найголовніше, ми повинні почати змінювати наше мислення, тому що, як великий китайський шадж і філософ Конфуцій сказав: «Якщо ви хочете змінити світ, змінити себе». Це перший і найважливіший крок до збереження світу. Ми повинні дивитися на людей, як Чарльз Мур і Маркус Еріксен.

Ми обов’язково усвідомлюємо, що споживче мислення, необхватість, допустимість і миттєвий комфорт вже принесли до дверей екологічного катастрофу. Не можна змінити. Цей процес вже почався. Намагайтеся лікувати природу і світ навколо нас з трепідуванням і увагою, адже все залежить від кожного з нас!

Валерія Лосчицький

Джерело: www.aej.org.ua/analytics/1273.html