Стівен Говерлінг на Black Holes і Bond Villains

Провідний журнал промовив з Стівеном Хокінгом - відомим астрофізиком і експертом з чорних отворів, які прикріплюються до колісного крісла через аміотрофічний бічний склероз. Ми пропонуємо вам переклад цікавих текстів, в яких Стівен Гоукін, можливо, висвітлений з боків, раніше невідомого вам.

Увечері 23 вересня 2014 року до лекції в Лос Пуебло, Тенеріфе, Стівен Вільям Хокінг був рерайтингом частин його виступу. Hawking відомий своєю роботою над теоретичною фізикою та фундаментальними проблемами фізики (найновіші потужні статті, опубліковані в січні 2014 року, є назвою «Інформаційна консервація та прогнозування погоди для Black Holes»), дуже відомий і дуже повільно писати.

Він контролює свій комп'ютер шляхом переміщення його правого щік м'яза. Її рухи записуються за допомогою інфрачервоного датчика, підключеного до окулярів, що дозволяє вченим перемістити курсор на екрані комп'ютера, підключеному до колісного крісла. Він ретельно сконструює вироки за курсом кількох слів за хвилину, швидкість, яка поступово знижується як погіршення м'язів. Він страждав від аміотрофічного бічного склерозу, нервової хвороби, яка страждає від того, як він був 21 (приймав участь у ALS Ice Bucket Challenge у серпні за рахунок своїх дітей: «Таким чином я був пневмонії минулого року, було б фоліш, щоб залити відро холодної води на мене». Його лекція в Тенеріфе була названа «Квантове Народження Всесвіту». Повна аудиторія на 1,500 місць.

«Чи перевернули текст на останню хвилину, тому ми трохи скликали», - сказав асистент Джонатан Вуд, асистент. У своїх обов’язків є все від технічної допомоги до управління соціальними медіа. - Він завжди робить. Я роблю слайди в PowerPoint, тому що він не може. Я не фізика, і він часто говорить про те, що я не розумію, тому він повинен постійно пояснити те, що слайди він потребує.

Лекція стала частиною шостого Стармусу, шестиденного наукового фестивалю, який об’єднав групу видатних вчених, серед яких Нобелівський лауреат Джон Матер, біолог Річард Даукінс та гітарист Квіна Брайан травня, експерт з тривимірної астрономії. Але головною зіркою стала Захар.

Як він зробив свій шлях на сцені, оточений медсестрами та помічниками, допомагаючи йому, гігантський екран показав відеомонтаж зіткнень чорної діри та підніжжя, знятого з точки зору колісного крісла Hawking.

«Як можна почути?» Захоплення може бути виразно весело, при поході слухачів через сміливі ідеї, які він розвивався протягом останніх десятиліть про походження Всесвіту. По суті, для цієї суміші гумору і складної теоретичної фізики вони люблять Гокінг, який вже 72 років і який вже став своєрідним символом вченого. Його портрети прикрашають свої робочі місця, він хотів би фотографувати Барака Обама, Білл Клінтон і Стівен Спелберг (твейце), він з'явився в «Star Trek» і «Сімпсони».

«У мене є кінець теоретичної фізики у виді?», – розповідає фізик Neil Turok, старий друг і колега Hawking’s. Уся лекція була весела, як серія жартів. Він був вибраний і наївний, сказав він, що в 20 років він був би всі кучеряві. Через два роки він дав чергову лекцію, під назвою «Я кінець теоретичної фізики в очах?» і прийняв, що йому доведеться чекати ще двадцять років.

Стівен Гокін 10 жовтня 1979, Принцтон, Нью-Джерсі

Hawking керує створенням свого образу, поєднуючи популярну привабливість Карла Sagan з піктограмою Річарда Фейнмана теоретичної фізики. Він дефталі упаковує історії та думки (відомо про те, що глибоко про фізику, навіть при відвідуванні публічних подій) у популярні книги, з Короткої історії часу, естселера, яка практично самостійно переоцінила вік популярної наукової літератури, до Гранд Дизайну, співписаний фізиком Леонардом Холодниновим у 2010 році. Ці книги, більше, ніж що-небудь інше, демонструють печанту за хоробрими та сміливими висловлюваннями з домішкою нетрадиційного гумору. Наприклад, під час мислення про ідею множинного Всесвіту, зауважень, що Всесвіт не може мати унікальну історію, але досить зібрати всі можливі історії в Всесвіті, однаково реально і з власним набором фізичних законів.

«Чи може бути одна історія, в якій Місяця складається з сиру «Рокфорт», - пише Hawking. Але що ми бачимо, що місяць не виготовлений з сиру, і це погані новини для мишей.

Публічна роль Хокінгу не відхиляється від того, що протягом останніх п'яти десятиліть він став одним з найсміливіших дослідників космосу, принаймні розумово – його свідомість блукає теоретичними розмірами, які для найбільшої частини залишаються недоступними для експериментів і прямого спостереження. Зважаючи на необхідність (він не може писати рівняння), Hawking розробив оригінальний метод мислення про таємниці космосу, спираючись не стільки на рівняння, як більшість фізиків роблять, але воліючи думати в плані зображень і геометрії. Ці інструменти є кращими союзниками для тих, хто хоче зробити потужні інтуїтивно зрозумілі прориви, а не вдосконалюються для нашого розуміння космосу.

«Знайди нові сфери фізики», – розповідає Кіп Thorne, фізико-технічний інститут в Каліфорнійському технологічному інституті та один з провідних світових експертів з загальної релятивності. Виходячи з роботи Кіп-Тренна і його безпосередньої допомоги, Крістофер Нолан зробив фільм Interstellar. У своїй кар’єрі було кілька ключових моментів, коли він зробив величезний прорив, і кожен інший спробував зловити або зрозуміти його з усіма їх

Стівен Хокінг в нульовій тяжіння, 26 квітня 2007 р.

У той спосіб, в якому він пішов з прориву, особливо під час найбільш прогностого періоду 70-х і 80-х років, був дуже незвичайним, так як Hawking не тільки регулярно відображався далекі погляди, але був схильний до різких переходів і розбіжностей. Він був першим, щоб довести, що Всесвіт розпочався з співкутності - події в космосі, в якому всі закони фізики перерву на шматки, а потім, працюючи з James Hartley, придбала пропозицію для «інфінітивності», припускаючи, що час не існує перед Big Bang, сенс Всесвіту не мав старту.

«Це не має сенс говорити про час до початку Всесвіту. Як шукати точку на південь від Південного полюса.

Він також був одним з перших фізикологів, щоб розробити набір законів для динаміки чорних отворів, включаючи, що чорні діри ніколи не усаджують; він пізніше виявив, що вони можуть точно усаджувати - вони випаровуються через випромінювання (на сьогоднішній день відомий як променеве випромінювання). Цей висновок став дуже суперечливим, запровадженим дебатом протягом десятиліть і утворився на основі декількох важливих книг.

Зустрінемо з Стівеном Закінченням дня після лекції. Його медсестра, Patricia Dowdy, провів свою руку, щоб допомогти йому зробити світло руки Жанне Йорк, його персональний помічник, введений Беркут. Його команда розробила своєрідний спосіб спілкування з ним, запитуючи лише ті питання, які можна відповісти на «так» або «не», а також ретельно дотримуючись своїх виразів обличчя, інтерпретуючи думки та почуття. До Тенеріфе прибув у воді (біля, що летить з причин здоров'я), подорож зайняв шість днів.

Він був в гарному настрої, часто посміхається, ніби зануренням всевічності тіла. Імовірність, ймовірно, держава Гокінг є найбільш знайомим з, але він ніколи не припинив його від постійного руху, як фізично, так і психічно. Непристойна наполегливість, можливо, характеризує Hawking best. "Я просто дитина, яка ніколи не виросла, - написав у автобіографії. Я тримаю питання, як “як” і “нехай”. Іноді я знайшов відповіді.

Дрот: Які уроки ви думаєте, Дротові читачі повинні навчитися, якщо вони хочуть зберегти сучасні думки?

Стівен Гокін: Вони повинні розуміти, що Всесвіт розпочався з періоду інфляції, під час якого він розширився за неймовірною швидкістю. Квантові коливання викликали деякі регіони, щоб розширити більш повільно, ніж решту Всесвіту. Ці регіони в кінцевому підсумку припинили розширення та згорнуті у вигляді галактик, зірок та всіх структур у Всесвіті. Квантові коливання при інфляції також створюються первинні гравітаційні хвилі.

Mathematician Roger Penrose згадував, що ви завжди запитуєте некомфортні питання. Що ви запитуєте прямо зараз?

Хокінг: Я працюю над тим, як відродити видиму втрату інформації як чорне отвір випаровується з нашим розумінням фізики - інформація ніколи не зникає без сліду. Я підняв це питання 40 років тому, і незважаючи на багато роботи, я не отримав задовільний розчин до цього парадоксу. Замість цього з'явилася суперечка між тим, що інформація не зникає і звичайної припущення, що фізика є локальною. Також було запропоновано, що там є брандмауер, десь за межами чорного отвору, який просто вигорає все, що потрапляє в неї, але я не вірю в брандмауери. Я думаю, що простір-час вигнутий.

Знімок екрана «Теорія всього»

Дрот: Ви також вважаєте, що Всесвіт не має єдиного минулого, але різні можливі історії. Які експерименти можуть підтримувати цю теорію?

Говерження: ідея Фейнмана про те, що система перетворюється в будь-який історичний спосіб. Це може бути продемонстровано шляхом направлення потоку частинок до аркуша з двома розрізами. Серія частинок, що вражають екран за слицями, утворюють смуги, якби вони були легкими променями. Розшифровка полягає в тому, що кожна частинка має дві чергуючі історії, один через одну щілину, інші через інші, і вони перетинають, як промені світла.

У вашій книзі The Grand Design ви пишете, що M-theory є теорія Ейнштейна, яка хоче знайти, що прогнозує і описує Всесвіт, і що фізики прийшли до нього абстрактними міркуваннями логіки. Проте ця теорія не була експериментально підтверджена. Якщо експериментальна фізика не обмежувалася існуючими технологіями та фінансовими бюджетами, які прогнози ваших теорій хотіли б перевірити емпірично? І якщо ви можете стати експериментом без таких обмежень, що це буде?

Захар: Я почав запитати M-theory, але не існує можливості. M-theory пропонує, що суперсиметрія є симетрією між частинками речовини, як фотон, як електрон. Supersymmetry буде означати, що всі частинки, відомі нам, мають суперпартнери, але ніхто ще не знайшов. Що стосується експерименту, я хотів би виявити загартоване випромінювання з чорного отвору, тому що тоді я б виграти Нобелівську премію.

Випромінювальне випромінювання є надзвичайно складним для виявлення, оскільки випромінювання з чорного отвору з масою парних сонцем буде лише один мільйон ступеня над абсолютним нульовим. Невеликі нерівномірні чорні отвори будуть більш високі температури, але вони не здаються навколо.

Дрот: Ваш старий друг, фізик Kip Thorne, описаний, коли ви втратили здатність використовувати руки, ви розробили потужний набір інструментів, які ніхто інший не має, включаючи незвичайну можливість маніпулювати психічні зображення об'єктів, кривих, поверхонь, форм, не в трьох, але в усіх чотирьох розмірах простору і часу. Чи можна описати цей процес думки? Чи не ви думаєте про вирішення проблем, які інші не можуть вирішуватися з цим особливим набором психічних інструментів?

Захар: Не можна уявити чотири розміри. Три складно. Я візуалізую двовимірні розділи, пам'ятайте, що вони є частиною чотиривимірного цілого. Я використовував цю геометричну візуалізацію в доказі теореми співкутності і в роботі на чорному отворі, включаючи випромінювання чорного отвору. Моя інвалідність не дозволяє мені писати складні рівняння, тому я віддаю перевагу роботі з геометричним перекладом.

Дрот: Ви сказали, що немає нічого кращого, ніж лютка моменту відкриття щось нове. Чи можна описати ваш улюблений момент «Еурека»?

Говерження: Я був заголовок ліжка після народження моєї дочки Люсі. Моя нездатність серйозно сповільнила цей процес, тому я мав час думати про чорні отвори. Припустимо, я зрозумів, що якщо два чорних діри з'єднуються і зливаються, область горизонту скінченного чорного отвору буде більшою, ніж сума ділянок оригінальних чорних отворів. Я був так званий, я не можу спати, що ніч.

Дрот: У вас був час, коли ви втратили можливість говорити і тому спілкувалися. Пізніше виписали короткий час, який фундаментально змінив науковий видавничий ринок і відкрив шлях до популярних наукових книг. Де було бажання спілкуватися в науковій галузі?

Хотів: Я міг говорити з синтезатором мови, хоча це дав мені американський акцент. Я зберіг, що голос, тому що це мій товар зараз. До того, як я втратив мій голос, це було так стругано, що тільки любили мене, але з комп'ютерним голосом я знайшов, що я можу дати популярні лекції. Я люблю спілкуватися в науковому співтоваристві. Дуже важливо, щоб громадськість розуміла наукову основу, інакше інші люди прийматимуть життєві рішення.

Провід: Ви вже давно сперечалися, що ми повинні колонізувати інші світи. Як це зробити?

Хотів: Я вірю, що людський гонщик не може вижити на Землі, без якогось катастрофи. Але я хотів би, щоб ми поширили в простір і не зберігали всі яйця в одному кошику, або на одній планеті.

Дрот: Ви можете розповісти нам більше про роботу, яку ви робили з Intel, яка орієнтована на прискорення вашого зв'язку, таких як текстові двигуни, інтерфейси головного мозку, розпізнавання обличчя та інші сенсори?

Hawking: Intel створив текстовий редактор для мене на основі передбачуваного введення тексту, що дозволяє мені писати швидше. Програма активується невеликим датчиком на склянках. Я пишу ці відповіді за допомогою його допомоги. Intel збирається відкрити вихідний код, щоб зробити його доступними для інших людей. Intel також намагався працювати на розпізнавання обличчя, але діапазон повідомлень, які я можу передавати дуже обмежений. Я не мав багато успіху з інтерфейсами головного мозку. Я не маю мозкових хвиль.

Дрот: Ви були в Сімпсони, ви були в документі Еррол Морріс, ви були зроблені Стівеном Spielberg, ви були в Стар Трек. Яким буде твій ідеальний фільм? Як ви відчуваєте про сучасну поп-культуру?

Захар: Моя відмінна роль - вілла в кіно James Bond. Я думаю, що коляска і комп'ютерний голос відмінно підійдуть. Я не знаю багато про популярну культуру, тому що я витрачаю весь час на науку.

Р

Джерело: hi-news.ru