Ми не цуценят на ДНК-спіралі: Helen Fisher на помірних властивостей

Єлен Рибер, професор кафедри антропології Університету Рутгерс та автор Чому ми любимо, вважає, що люди біологічно схильні до мислення і діють за певним малюнком: помірні властивості. В її есе, вона стверджує, що краще ми розуміємо властивості нашої особистості, більш свідомо ми зможемо приймати рішення, які визначають наше життя. «Я широка, я тримую багато різних людей», - написав Валт Вітман. Я ніколи не зустрівся з двома людьми. У мене є ідентичний близнюк, і навіть ми не ідентичні. Кожна людина є індивідом, має різний набір думок і почуттів, які впливають на його дії. Але є особистісні моделі: люди висловлюють різні стилі мислення і поведінки – які психологи називають помірними властивостями. Я пропоную концепції помірних властивостей як іншого інструменту знань.

Особистість складається з двох фундаментально різних типів психічних ознак: тих, які пов’язані з «чарактером» і тих, що пов’язані з «покращенням». У серці рис, пов'язаних з характером, є життєвий досвід. Ваші дитячі ігри, ваші рідні інтереси і цінності, як люди навколо вас висловлюють любов і поцілунок, які ваші знайомства і друзі думають є грубо і що таке полоне, що вони поклоняться, що вони співають, що вони сміються, як вони роблять гроші і відпочивати - численні культурні впливи будують ваш унікальний набір рис характеру. На відміну від цього в психіці є загартуванням, що включає біологічно вбудовані властивості, які сприяють вашому шляху почуття, мислення і благополуччя. Іспанський філософ Хосе Ортега y Gasset визначив чоловіка як «Я і мій оточення». Темперамент – «Я», наш фонд.

Кожна з нас є різним поєднанням цих чотирьох основних видів темпераменту. Але ми маємо власну унікальну індивідуальність. Звичайно, люди схильні до різних впливів, але ми не порожні дошки, на які навколишнє середовище пише індивідуальність. Виявлено, що в особистості особи від 40% до 60% рахунку для частки темпераментних рис. Вони є спадковими, практично незмінними протягом усього життя, асоціюються з певним набором генів і / або гормональною або медіаторською системою. Крім того, наші темпераментні риси групуються в групи, кожен з яких належить до однієї з мозку систем, пов'язаних з допаміном, серотоніном, тестостероном і естрогеном / окситоцином. Кожна група рис утворює певні властивості темпераменту.

Наприклад, певні алельські гени в системі допаміну мозку асоціюються з розвідувальною поведінкою, arousal, пошуком досвіду і пригод, схильністю до боредом, і м'яким гальмуванням. Зміни в системі допаміну мозку пов'язані з ентузіазмом, а також низькими рівнями інтроспектування, підвищення енергії та мотивації, фізичного та інтелектуального розвитку, когнітивної гнучкості, curiosity, створення ідеї та вербальної творчості.

Набір рис, пов'язаних з серотоніновою системою мозку включає в себе суспензивність, низьку тривожність, високі показники на масштабі екстренерації та низькі бали на No Close Friends, гарний настрій, релігіозність, відповідність, правовідносність, специфічне мислення, самоконтроль, стійке увагу, слабке прагнення до новизни, а також геометричні та арифметичні здібності.

Підвищена увага до деталей, підвищеного фокусу та обмежених інтересів є деякі з рис, пов'язаних з пренатальним рівнем тестостерону. Тестостерон активність також пов'язана з емоційним стриманістю, емоційними розбиттями (зазвичай боути інтенсивного гніву), соціальним домінуванням і мужністю, зниженою соціальною чутливістю і високими рівнями просторових і математичних здібностей.

Нарешті, риси, пов'язані з естрогеном та окситоцином, включають флюзивність іноземних мов та інші мовні навички, емпатія, виховання батьків, соціальна корекція та інші соціальні навички, контекстне мислення, уява та інтелектуальна гнучкість.

Кожна з нас є різним поєднанням цих чотирьох основних видів темпераменту. Але ми маємо власну унікальну індивідуальність. Звичайно, люди схильні до різних впливів, але ми не порожні дошки, на які навколишнє середовище пише індивідуальність. Цілий дитина залишається цікавою, як він віки, хоча що робить його цікавим може змінитися. Учні зберігають невроджені, дисципліновані люди залишаються дисциплінованими, і слухняні чоловіки і жінки, як правило, залишаються слухняними.

Ми здатні діяти за межі нашого персонажа, але така поведінка – це сережка. Люди біологічно схильні думати і діяти відповідно до певного шаблону: помірні властивості. Як це може бути застосовано в практиці темпераменту? Тому ми є соціальними істотами, більш глибоким розумінням того, хто ми (і ті, що навколо нас) можемо надати цінний інструмент для ознайомлення, залучення, персуджування, суддівства, винагороди та любов інших, від друзів та знайомих до світових лідерів.

Ми не цуценя на спіралі ДНК. Наприклад, ті, які біологічно схильні до алкоголізму, часто кинути пити. Ми розуміємо, як культура впливає на нашу біологію. Приймати замітку. Власники вираженої схильності до пошуку нововведень навряд чи будуть добре працювати, що передбачає строгий графік і вимагає суворого дотримання термінів. Неймовірно від природи люди навряд чи відчувають себе комфортно в посадах, де потрібно малювати. Випадкові, жорсткі, з високим рівнем тестостерону не дуже підходять для роботи з тими, хто не здатний швидко вирішувати і приймати бізнес. І ті, які мають високий рівень естрогену, компасіонувати і доглядати, навряд чи будуть добре в діяльності, які вимагають бути безглуздими.

Менеджери можуть формувати дошку директорів, що містять всі чотири основні типи. Університети можуть вмістити новачків з одномісниками подібного темпераменту, а не фону. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу або узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. І звичайно, ми можемо ефективно взаємодіяти з нашими дітьми, партнерами, колегами та друзями. Ми не цуценятам на спіралі ДНК. Наприклад, ті, які біологічно схильні до алкоголізму, часто кинути пити. Ми розуміємо, як культура впливає на нашу біологію.

Джерело: теоріяandpractice.ru