367
Один-один з природою: 2 рольові моделі від реального життя
У реальному житті важко знайти рольові моделі, але я недавно відкрив африканську з Буркіна. Назва Фасо - Якуба Савадого і що робить різницю.
Вони називають його чоловіком, який підкорив степу. Скоріше, він поразив страшний заєць пустелі - Сахель: коли в сухому році зникне зелень, дерева гинуть, а земля перетворюється в скоринку, з якого, звичайно, нічого не виростає наступного року. Сагель виходить щорічно і підкорює останні родючі землі. Африканці борються з цим явищем за допомогою давньої техніки «зай»: закопують отвори, в яких підтримується дощова вода (інше вона просто поширюється над гарячою землею і випаровується). Але був час, який навіть зай не допоміг, і багато сімей, які привітали до сусідніх країн (Габон і т.д.), де Сагель не встигнути дістатися.
Якуба не залишила, але почала головоломка над проблемою. Він не просто хоче копати отвори, але:
1) покласти солому, яка буде зберігати вологу довше 2), щоб зробити це заздалегідь, перед настанням посіву 3) для поселення на полях термінів, які їх переміщенням зроблять грунт пористими, пухкими, і тому здатні зберегти більше води.
І пішов він, щоб зробити, що ніхто інший не міг і що Західна гуманітарна допомога була кинута! Якуба виросла справжній сад, потім ліс, потім багато га лісів і полів. Цікаво, що опоненти його методики (трибальні лідери) заподіяти селянам послухати Якуба, так як це суперечить традиції. В кінці, опонентами нововведень спалювали плантації Якуба, і він повинен знову розпочати. Але він не віддав, він знову починав, і тепер його заслуги визнаються всім. Я думаю, що це приклад для всіх нас.
Ось ще один приклад для наших земляків.
Наприкінці XIX століття в Москві мешкали багаті торговці Микола Васильович Ігумнов. Так сталося, що він був у царській дисграції. Все почалося в 1901 році з великим московським м'ячом, який був переданий в його новому будинку-тем на Якиманки власнику Болшого Ярослава Мануфактури, відомий не тільки за його багатством, але і незрівняною фантазією (можна тільки подивитися на свій будинок, де знаходиться французький посольство), купець першої провини Микола Васильович Ігумнов. Здивувати гостей, Микола Васильович посипав підлогу танцювального залу золотими червоетами, прикрашеними обличчям імператора.
Гості Ігумнову об'єднали весело в в вальсі, не звертаючи уваги до того, що їх вафельні туфлі трамвайні золоті образи російського царя. Але, як завжди, у гостей з'явився позолота людина, яка наступного дня доповіла Санкт-Петербургу Микола ІІ про освячення образу імператора на м'ячі в купці Ігумнов. П'ятидесятниці дуже сердитися і замовили відправити незворотний купець з Москви кудись далеко.
Абхазія. Розуміння курорту? На початку XX ст. узбережжі Абхазь був мертвим вологим, де мальрія та інші захворювання ламаються через пригнічений субтропічний клімат.
Не розпадаючи на всіх, він вирішив придбати кілька тис. дозятинів цієї землі від місцевого князя. Він купив і висаджував евкаліпт ( дерево-пам, здатний перекачувати 10 разів свою власну вагу з грунту) і змащувати циліндри, тим самим зливаючи тампони. Я баржю на Кубані. Він висаджував сад мадарину, висадки лікарських дерев, ківі, манго, вольфраму і тютюну. Почати тваринництво та рибні ферми. Завдяки огірку майстра, Ігумнов змінив цю частину землі за межами визнання.
Попри те, що він висаджував кіпреси у вигляді його ініціалів і величезного листа «Я» легко побачити на карті Абхазії, взятому з космосу. Далі до неї можна відрізняти ще два, проте, менш чіткі, "H" і "B". Це цитрусові алеї, висаджені у вигляді ініціалів цього видатного чоловіка.
JavaScript licenses API Веб-сайт Go1.13.8