381
Здоров'я з точки зору Аюрведи
Важливість здоров’я
Не варто забувати про здоров’я. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз.
«Здоров'я забезпечує довговічність, надає впевненість і міцність, тим самим весь земний шлях стане більш повним. й
Всі добрі справи і заслуги в галузі віри зачаровують тільки здоровим здоров'ям.
Текст з індійської медицини Charaka Samhita коментує:
Головне, що необхідно для тіла, є гарним здоров'ям, щоб досягти всіх чотирьох цілей існування людини, а саме, щоб отримати заслугу перед вірою (Dharma) і багатства жити в миру і бути щедрим (Artha), задоволення допустимих насолод і виконання бажань (Kama), і, нарешті, для досягнення визволення від земляних фетерів народження і смерті. (Мокша)
(Charaka Samhita) 1.1.15)
Без здоров'я немає міцності. Міцність може підтримуватися тільки якщо ви залишаєте здоровими. Під здоров'ям тіла слід розуміти і фізичне і психічне здоров'я.
Самореалізація не доступна слабким. (Mundaka Upanishads. III,24)
Коли ми говоримо про здоров’я, ми розуміємо всі аспекти нашого фізичного, фізіологічного та психічного існування. Це означає відсутність інфекційних та інших захворювань, абсолютна гармонія між фізичними та психічними функціями.
Тіло - це рецептура Читти (тривалість психічних факультетів, що складаються з духу, інтелекту і его).
З бездоганним здоров'ям, фізичними та психічними функціями є у такій гармонії, що вони можуть бути переповнені з метою самореалізації.
Тіло і дух повинні бути очищені ретельною практикою Асани і Пранами.
Природа захворювання
Захворювання можна визначити як розлад нормальної активності організму і психіки. Аюрведа визначає здоров'я як абсолютна гармонія функцій боділі, добре збалансований обмін і процвітаючий, збалансований стан розуму і почуттів.
У Аюрведі фізіологічні функції організму діляться на три групи, а саме:
Чалан - рух
Пахана - травлення і засвоєння
Лепана - дихання або освітлення
Здоров'я визначається як баланс між п'яти чинників:
Доша - рідини (організми),
Dhatu - сім соково-подібних секретів тіла.
Agni є фактично функцією травлення та відходи, що називається обміном речовин.
Яскравість або чистота почуттів
Мир і спокій Духа.
Будь-яке зниження і збільшення кількості Дошаса (гуморальні маси) або Дахту (секрети), а також будь-які перешкоди з їх переміщенням, призводить до порушення, що викликає нездужання і хворобу.
Згідно з Ayurveda, тіло має 13 srota, або судини, через які різні речовини переносяться по всьому тілу.
Серед них:
Пранаваха - дихальні шляхи, трахеї та ін.
Аннаваха - харчовий тракт, стравоходу та ін.
Удакова - водний шлях
Расаваха - рідини, такі як жовчний і підшлунковий сік
Рактавага - судини
Mamsawaha є flesh
Мадовах
Астиваха - кістки
Маява - кістковий мозок
Шукравага - протока насіння
Shakridvaha - розряд, кали та ін.
Мутраваха - уретер
Сведовага - пітові проходи
У разі імбалансу в трьох гуморальних рідинах (Vata, Pitta і Kapha), порушення нормального кровообігу в судинах. Для забезпечення гарного здоров'я необхідно підтримувати непередбачуваний кровообіг у Скві (веселі). Іншими словами, для того щоб метаболічні процеси були належним чином, правильне співвідношення гуморальних мас слід підтримувати.
Так як коливання в фізичному тілі викликані гуморальними масами, тому флуктуації в психіці викликані Gunami Rajas і Tamas, якщо вони переважають над Sattva.
Rajas є одним з чинників, які викликають активність людей у вигляді пристрастей і емоцій.
Тама є чинником іншої природи, що викликає інерцію або бездіяльність, що веде до похмурих станів, таких як сад, занепокоєння, ігнорування тощо.
При переважанні Rajas і Tamas або пригнічує сатва, фактор доброти і чистоти, психіка стає абодом захворювання. Тому, як тіло, так і дух вимагає розумного лікування.
Здоров'я з точки зору йога
Як Аюрведа, Йога визнає три види катастроф, а саме, гіатміка, адгієніка, а також аджибатіка.
Адитиміка включає в себе як соматичні, так і психічні захворювання.
Адгідавійка включає епідемії, смерть через напад тварин, смерть під водою, нещасні випадки тощо;
Adhibhautika – природні катастрофи, такі як циклони, громістори, сонцестоки, паводки, викликані розривом природи.
Ось йога додає щось до визначення здоров’я, що робить його більш зрозумілим.
Згідно з Йогою, будь-яка перешкода для самореалізації вказує на фізичний розлад, що викликає зміну стану духу.
Мета йога полягає в обмеження як фізичних порушень, так і змін у психіці.
Такі перешкоди або перешкоди є: неприпустимість, жорсткість, сумніви, ілюзії, безтурботність, непритомність, невідповідність, непристойність, нестійкість в смарагі, депресії, сумності, тривожності та порушення або ритмічне дихання. Все починається в тілі або в дусі. Тому здоров'я означає повну відсутність фізичних і психічних перешкод на шляху досягнення мети.
Сучасна медична наука не заперечує дане визначення і визнає, що є тісні зв'язки між тілом і духом. Для того, щоб життєві процеси не турбувалися, необхідно підтримувати здоров'я і подбати про функціонування різних органів, особливо стану центральної нервової системи.
Багато хвороб викликається психічною депресією, небезпекою, смарагістю, сексуальною недостатністю, страхом, невпевненістю, сумнівами та іншими психосоматичними розладами.
Нерідко люди з ослабленою психічною активністю страждають від хвороби своєї уяви, що в багатьох випадках призводить до смертельного результату.
Розвиваючи такі властивості, як ентузіазм, benevolence, безболісність, оптимізм, можна досягти фізичного і психічного відновлення і зміцнення ослабленого тіла. Практика йога веде до абсолютного балансу тіла і духу.
Йога загоює тіло, що дозволяє взаємодіяти з свідомістю і тим самим розвивати стійкість, самоконтроль і витривалість.
Patanjali коментує практику йоги – це можливість уникнути болю, які можуть очікувати нас в майбутньому.
Так, практика йога приносить не тільки фізичне, але і психічне здоров'я.
Вчить подолати труднощі і жити спокійно і щасливо, прагнучи досягти головної мети в житті - самореалізація.
Український переклад І. Огієнка
Джерело: aayurveda.ca/life/health-core/3/