Регулярні візити до сауни тривалого життя

Хороші новини для закоханих в сауну. Фінські вчені кажуть, що регулярні візити до сауни тривале життя. Дослідження, опубліковане в останньому випуску JAMA, найбільш широко прочитаного медичного журналу світу, є новітнім в серії досліджень, що вивчає потенційні переваги здоров'я відпочинку в кімнаті з сухим, гарячим повітрям.

Кардіологи Інституту громадського здоров’я та клінічного харчування в Університеті Східної Фінляндії кажуть, що регулярні візити саун повинні стати звичкою кожного здоров’я. Невелика проблема, однак, є те, що поки не ніхто не може пояснити, чому це відбувається. Більше досліджень потрібно для створення потенційного механізму, який зв'язує використання сауни для здоров'я, зауважень дослідників.

Дослідження медичних даних 2,315 Finns, з 1984 року. У дослідженні взяли участь чоловіки віком від 42 до 60 років з середнім віком 53 років.

Чоловіки, які взяли участь у фінській сауні 2-3 рази на тиждень, мали 23 відсотків нижчий ризик задирювання з ішемічної хвороби серця (постачання міокарда) або інших серцево-судинних захворювань порівняно з тими, хто купився в сауні не частіше одного разу на тиждень. Чоловіки, які пішли в сауну 4 до 7 разів на тиждень, мали очевидні переваги для здоров'я: ризик такої смерті був знижений на 48 відсотків.

За даними дослідників, парові бані та гарячі туби не можуть похвалитися таким ефектом завдяки унікальним особливостям фінських саун.

Традиційна фінська сауна підтримує сухий повітря (посередність протягом 10-20 відсотків) і температури між 80 і 100 градусів Цельсієм (рекомендований). Вологість повітря регулюється заливаючими порціями води на гарячих каменях. Для Фіннів, відвідування сауни хоча б раз на тиждень стало звичкою.

В середньому учасники дослідження відвідали сауну двічі на тиждень, де температура склала близько 79 градусів. Середній час, проведений в сауні, близько 14 хвилин.

Варто відзначити, що надігроване повітря сауни провокує різні реакції організму. У таких умовах серцебиття може збільшити до 100-150 ударів за хвилину, так як при виконанні низько- або помірно-інтенсивних вправ, а випуск поту збільшується до 1 л на годину. Висока температура повітря також збільшує потік крові до шкіри і при цьому зменшує до внутрішніх органів.

Дослідники відзначили лише 1-2 відсотків раптових загибель в сауні. У всіх випадках основним фактором було використання міцних напоїв.

Незважаючи на те, що дослідження тільки турбує чоловіків, кардіологів вважають, що жіноча сауна має той же ефект.

Джерело: hi-news.ru