П'єр-Віторіо Аурелі, щоб відмовитися від Лішнего

до У 2011 році він написав книгу про можливості Абсолютної архітектури. Що таке абсолютна архітектура?

- Слово «абсолют» відноситься до об'єкту, який ізольований або відокремлений. Абсолютна архітектура повинна втілювати ідею поділу, що є одним з фундаментальних принципів створення форми. У певній мірі ця характеристика характерна для будь-якої структури. Я спробував знайти радикальні приклади цієї ізоляції.

- Чи можна ви дати ці приклади?

- Я не хочу набухати на конкретні об'єкти, бо я не хочу висувати етикетки. Тут були і майстри, які в своїй роботі зверталися до фундаментальних питань архітектури – пані ван дер Рое, Ле Корбузер, Булет, Палладіо – всі вони намагалися створити архітектуру, яка стоїть наодинці не тільки в контексті його оточення, але і в просторі історичного розвитку. Крім того, вона здатна впливати на навколишнє середовище, думки і досвід людей, які потрапляють в неї. Кожна будівля має цей потенціал, але деякі архітектори вдаються до абсолютного.

до У цій книзі ви можете побудувати нову історію архітектури. Розкажіть мені, що її логіка?

до Єдиний спосіб дізнатися історію. Я не схожа на те, що ми повинні бути тут і зараз, щоб зрозуміти, що йде. Ми повинні розуміти себе, зрозуміти, де ми прийшли. Моя книга – це спроба переписати історію архітектури через призму політичної думки та власних політичних поглядів, шлях досягнення людей, щоб почати мислення про ідеологію форми. Учні підручники розповідають про об'єкти, архітектори, аналіз естетичних аспектів, іноді доторкнувшись до соціальних питань, але найчастіше це слабкий.

до Що відбувається в сучасному стилі?

- Сьогодні архітектурна думка стала політичною, кожен розповідає про іконописні споруди, естетичність, дизайн, але за цим не існує причин про структуру міста і життя людей.

до Ви вважаєте, що архітектура може змінити суспільство?

- Абсолютно. Архітектура є частиною культури. Ми виробляємо не тільки будівлі, але й знання, проводимо наше власне сприйняття на продукті творчості, ми вводимо в дискурс. Ви не можете змінити що-небудь в один день, це займає час. Проте, сам дискурс має певні наслідки, як ми уявляємо місто.

З'їзд SIAM (Міжнародний конгрес сучасної архітектури, 1928-59) - сліди своєї діяльності, їх рефлексії та погляди можна простежити в роботах інших архітекторів. Сьогодні, що був втрачений підхід. У нас є впливові фігури, такі як Rem Koolhaas, але їх метод часто обмежений для створення краси форми, нічого більше.

«Архітектура – єдина дисципліна, яка має потенціал говорити про простір, не тільки як небайдужий факт, але як важливий політичний аспект нашого життя. Я думаю, що ця розмова повинна бути проведена не тільки через дизайн, але і через філософську мову. У 60-х роках було багато проектів, пов’язаних з розвитком міст. Визначено основні важливі проекти, де чітко виражено позицію авторів про структуру суспільства.

- Архітектура не просто про будівлі, це не просто про дизайн, це про мислення, це про те, як ми розглянемо простір. Є наука геоурбанівських досліджень, які дивляться на простір на масштабі міста, але архітектура є єдиною дисципліною, яка має потенціал говорити про простір, не тільки як небайдужий факт, але як важливий політичний аспект нашого життя. Я думаю, що ця розмова повинна бути проведена не тільки через дизайн, але і через філософську мову. Один з перших архітекторів, Альберті, до речі, був філософом. Якщо ви не обробляєте цей аспект у ваших проектних заходах, вирішуючи дизайнерські питання, як такі, то дисципліна стає засобом створення безцінних об'єктів або послуг.

до Як ви думаєте, архітектори повинні застосувати їх бачення суспільства в своїх роботах?

- Ви не повинні робити це навмисно. Кожен архітектурний проект визначає, як живе людина. Навіть самі політичні архітектори, які хвилюються тільки красою форми, мають уявлення про те, як люди будуть використовувати свої структури.

- Сьогодні багато архітекторів і дизайнерів звертають увагу на дослідження, аналіз поведінки людини, говорять про те, як задовольнити потреби користувача.

- Я. Що я можу знайти проблемний підхід, який ви описуєте, є недоліком критичного мислення. Необхідно бути обережними в питаннях аналізу, але ви не можете запропонувати рішення, які відтворюють старі ідеї. Як архітектор, у вас є відповідальність, щоб запропонувати щось нове, навіть якщо це конфліктує з реальністю. Аналіз є важливим, але не варто перевизначити творчість.

до У вашій лекції ви поговорили багато про ідею сучасного аскетизму. Що означає вам?

- Асцетика є однією з найстаріших традицій суб’єктивності людини, практикою, в якій є фокус на діяльності індивіда, на його поведінку. аскетизм допомагає структурувати порядок життя, що діє як предмет дизайну, де об'єкт стає власним життям, звички. Європейська економіка сьогодні не є найкращим станом. Уряд накладає досить суворі заходи, що регулюють господарську поведінку суспільства, що призводить до зменшення добробуту народів. Я не знаю, як це стосується Росії, але це велика проблема в Європі.

У віці покоління людей, які тільки закінчили коледж, не можуть знайти роботу, вони не мають можливості, які були старше покоління. Робота не оплачена. Людина повинна навчитися вижити в такому світі. У той же час ми бачимо підвищений інтерес до творчих професій серед молоді, представників нових бідних, людей, які мали змогу знайти стабільні роботи. Але це не те, що ми бачимо в подушках, бо вони знають, як жити в бідності, і вони дуже ресурсні. "новий бідний" - люди люблять вас і мене - знайти себе в незнайомій ситуації. Ситуація, яка була описана в Walter Benjamin в 1930-х роках. На жаль, всі дослідження надихнули його книги. Ацетикум, в свою чергу, стає єдиним способом розповісти, як впоратися з цією ситуацією, як захистити себе.

- Ви згадували, що аскетизм можна вважати формою творчості. Що означає?

- Творчість - привілеєм талановитих людей. Але я вірю, що це фундаментальне майно, властиве всім людським гонкам. Людина є твариною і що відрізняє його від інших тварин є наявністю мови. Мова дозволяє нам створювати буквально з нічого, за допомогою якої ми можемо постійно змінювати речі навколо нас, змінити поняття. Критість може бути виявлена, коли ми знайдемо себе в кризових ситуаціях. Наприклад, якщо людина кидається в невідомий, тварина на своєму місці, швидше за все, вмирає, і людина знайде спосіб вижити.

374864

Це історія Робінсона Короя. Як тільки на пустельному острові, він зміг організувати свою життєдіяльність з практично нічого під рукою. Не варто збігатися з тим, що інновації стали одним з фундаментальних принципів капіталістичної ідеології, яка спирається на підприємницький потенціал суспільства, який, в свою чергу, є невіддільним від концепції творчості. Як адаптувати наш внутрішній світ до зовнішніх змін.

- Асцетика в творчості може бути розумом як відмова від непотрібних, непотрібних.

до У дев'ятнадцятому столітті Росія мала рух німців. Вони залишили місто, пішли на село, почали нове життя. Людина, яка звинуватила себе від цивілізації, відмовила своїх прав, відхиляла порядок і засади суспільства, в якому жив він, при цьому приймає ауситет. У Стародавньому Римі була концепція абдикції або знецінення, правителів, які пригнічують свої повноваження, і діти відмовилися від спадщини сім'ї.

«Asceticism дозволяє людині визначити ліміти, які необхідно. Розуміння народжується зануренням у себе, шляхом структурування життя за цими почуттями, а не поданням до переважної думки. У Росії була також концепція «фублікатності». Фолс назвав людей, які свідомо відмовляються від моральних і моральних основ суспільства, схильних бути носовим. По своїй поведінці вони намагалися виставити недоліки колективної свідомості, що багато не помітили. Ви думаєте, що творчі люди повинні бути

- Крім того, якщо вони не вчиняють такі дії самоденальної, громадська свідомість залишиться під контролем силових структур. Радіальність такого роду неминуча. У середні віки в Західній Європі з’явився ряд так званих чоловічих наказів, як відповідь на корупцію та владу Католицької Церкви. Серед них були Францискаки, які сказали, що вони нічого не хочуть зробити з системою. Засновниця Наказу, Франциска, званої в Одного разу він з'явився на площі свого рідного міста Ассіса повністю голий, відмовляючи одяг як один з визначальних соціальних норм суспільства. Його заява не ходила непристойним, пізніше не впливаючи на структуру церкви. Він не просто вчинив провокацію, він реформував думки людей.

до Головною дисертацією лекції є те, що чим менше визначається необхідність. Як оцінити «необхідний»?

Ацетизм дозволяє людині накреслити межі чого необхідно. Розуміння народжується зануренням в межах себе, шляхом структурування життя за цими відчуттями, не шляхом подання до переважної думки. «Необхідний» не може бути визначений для іншої особи.

до Коли ми створюємо щось, ми робимо це для інших.

до Ні, ви створюєте для себе. Ви не можете сказати, що суспільство повинно жити за правилами, які ви не можете тримати. У лекції я дав приклад Steve Jobs, який зміг досягти досконалості в регулюванні свого життя, але не тому, що він був генієм, він просто здатний зануритися в свій внутрішній світ і визначити, що було потрібно для нього. Тим не менш, технології, які працювали над тим, що мають протилежний ефект. Що, на мій погляд, був трагедія його проекту. Перш за все, аскетизм повинен застосовуватися до себе, і через один приклад для впливу інших людей.

до Як працюють архітектори сьогодні, враховуючи точну економічну ситуацію?

до Кожен повинен зробити те, що вони люблять. Я думаю, що багато людей мають дуже вагову ідею того, що вони хочуть досягти в житті і закінчуватися розчаровує. Я не хочу, щоб ви зрозуміли, що ви хочете зробити. Не може бути архітектурою.

П.С. І пам'ятаєте, просто змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!

Джерело: теоріяandpractice.ru