355
Один чоловік плюс Бог.
Психологи, саркери, психіки свічки не продаються. Ви, ймовірно, бачили подібне оголошення на стоянці. Це не позиція, досить непорозуміння. По-друге, у храмі міністри та психологи. Це наша бесіда з одним з найцікавіших інтелігентів, які знають обидві сторони. Ми представляємо Deacon Andrei Kuraev.
Наша психологія Недавній напрямок «Різдвяна психологія» став модним. Як ви думаєте про це?
Андрій Кураєв: На світанку європейської культури всі знання назвали філософією, іноді математикою. Далі з цих двох первинних природних філософічних систем розширюють різні дисципліни, в тому числі близьконаукових – теологія, теологія. А психологія з філософії почала відокремити зовсім недавно, але, тим не менш, XX століття – це час серйозного становлення психології. Я не скажу, що психологія як наука повністю реалізована, але ще не була. Коли мова йде про секрети людської душі, вони залишаються таємниці. Визначені слова російського святого Теофана: «Не є наукою, але є вчені, які перетворюють науку, як їм подобається». Вони дуже специфічні для психології. Сьогодні, є сотні конкуруючих психологічних шкіл, вони мають різні словники, різні методи, і не існує єдиного шаблону. Вчене консенсусування з багатьох питань не можна досягнути. Психологія є надзвичайно ідеологічною, а багато в чому залежить від бажання вченого, на боях, від вибору галузі досліджень. Досуді завжди присутній, і це те, що християнська психологія можлива. Я думаю, що в майбутньому етикетки, такі як «Різдвяна», «Буддгість» і так далі стануть все більш прикріпленими до психології.
ДОСШЕ
Андрій Кураєв – російський релігійний і громадський діяч, протодеакон російської православної церкви; старший науковий співробітник відділу філософії релігійно-релігієзнавчих досліджень на факультеті філософії Московського державного університету, письменника, патолога, філософа і публіциста, професора Московської духовної академії.
Н.П. До чого потрібно священика і користь від знань психології?
АК: Абсолютно не корисний і навіть шкідливий. Якщо батько вважає, що він чудовий учитель, або психолог, або лікар, то він значно завдасть шкоди тим, хто погоджується з самооцінкою. Однак є випадки, коли професійний викладач зношує касок або економіст стає монахом. Один приклад – монах, який є провідним експертним аудитором Рахункової палати РФ. Як людина, яка навчалася в європейських університетах протягом багатьох років, я кажу, що священики навчаються в духовній семінарії. Навчитися думати, що короткий курс в психології або педагогіці може зробити священика все, але священик. Сьогодні кожен церковний крамниця з відходами в так званій християнській психології. Графісти взяли цю справу серйозно. Автори таких книг часто не мають уявлення про те, що психологія, особливо сучасна психологія. Вони просто розбуджують старі церковні книги на світській мові. Це модна fenechka сьогодні, але, на жаль, дуже далеко від психології. Просто професійність. У той же час є невелика група реальних християнських психологів, які добре знають християнську традицію і поєднують її з психологією. Професор Московського державного університету Борис Васильюк, який не під впливом модної хвилі, яка займається християнськими темами. Я пам'ятаю свою книгу восьмих, психологія досвіду, в яких немає однієї цитати з Біблії, але християнського погляду людини. Такі люди є шматками. Я знала батька Бориса Нічипорова, яка поєднала психологію з церковною службою. «Чи ж, що ви закінчили психіко-психологічних факультетів МСУ допомагають у роботі священика?» Він сказав: «Ви знаєте, щоб стати священиком, мені довелося забути все, що я навчався в університеті». Тому що це різне бачення людини. І тільки в одному випадку це допомагає мені: я можу відрізняти духовну проблему і духовну, де потрібна допомога психолога, психіатристів, а де церковні засоби кріпляться, молитви і т.д.
Н.П. Чи може християн бачити психолога, чи не суперечить?
А.К.: Головне не помилитися у виборі майстра до якого ви наносите. Критерій хорошого фахівця в будь-якому полі – дізнатися межі його компетенції. Що ж стосується сантехніки.
Н.П. І священик?
АК: Так, психологи. Вони теж мають свої спокуси, професійну спокусу розглянути себе майстрами душі. Цей надмірний приманок отримує в будь-який спосіб. Але якщо є розуміння, що я можу допомогти світу в кращому з моїх компетенцій, то принцип доповнюються легко знайдений.
NP: Журнал саморозвитку. Що означає саморозвиток для релігійної людини?
AK: Це не простий предмет. Християнство і саморозвиток несумісні, тому що християнство є релігією спасіння і сальвації є antonym для самовдосконалення. Сподіваємось не заслуги, але за мерику. Дуже важлива частина християнської психологічної культури.
NP: Так ви повинні бути негативно оцінені?
AK: Ось де починається неприємність. Ми розуміємо, що це деструктивний шлях. Для того, щоб дізнатися, де потрібна моя особиста оцінка, і де зокрема. Є дуже християнська етика, вона працює на "верхах", але може подрібнити людину з висотою його доступності. Вся справа згубності не порівняти себе з іншим - класична патріархічна формула.
NP: Деякі вірять, що Бог створив чоловіка, інші, які люди створили Бога, інші, що Бог і людина не може існувати без одного. Що ви думаєте про це?
AK: Не існує великої проблеми для християна в цьому плані. Перші два однаково вірні: Бог створив чоловіка і чоловіка Божої Матері. В історії релігії людина створив Бога в своєму образі і подобанні. Свідчення ясно: люди Африки мають темношкірі боги, китайці також нагадують людей цієї країни.
NP: Біблія, Новий Завіт, був написаний довго, мовою, що люди не розуміють. Чому не пристосовані тексти?
AK: Релігія виходить за межі слів. Зараз на сцені прийшла, коли слова втратили своє значення, все повинно бути доведене. Ні sect, який стверджує, що ви виросла текст Євангелія, має все більше, щоб запропонувати. У нашій рідній історії є абсолютні точки.
НП: Соціологи вимірювали проекцію духовності у вигляді злочинів, рівень агресії та показали, що в країнах Північної, де рівень релігіосності не є найвищим, є менші злочини, вчинені, і в тих країнах, де рівень духовності високий (наприклад, в Бразилії), рівень агресії вище. Чи має духовність проекції на матеріалі світу?
AK: Ці дослідження досить відомі, і тут ми повинні додати, що агресія може бути виражена різними способами. І є таке явище, коли агресія не заплітає і знищує людину, відштовхуючись до вбивства і самогубства. У Швеції, наприклад, агресія їсть людей на себе. У цій країні офіційно дозволено призначати м'які препарати. Я не схожа на поєднання слів «соціологія» і «спіритуальності», це в християнському православному розумінні, що не існує пристроїв для вимірювання полів витонченості.
NP: Але є проекція цих полів на зовнішній світ?
АК: У християнсько-європейській культурі зміст духовності проявляється через формулу Апостола Павла: духовна людина не розуміє духовного, перекладається в нашу розмову – психолог не розуміє духовного. Духовність – це те, що людина за межі культури, гравітаційне поле Креатора в світі людини. Відповідність є наслідком набутої духовності, його прояву.
NP: Як прийнятний для того, щоб пожертвувати гроші на храми, які заробили несправедливість?
А.К.: Правила давньоросійського храму: «Не приймати пропозицію з татії». З точки зору давньої церкви, гроші пахнуть. Але тоді поняття «мікросоціуму» і «макросоціум» не відрізнялися, вся Москва була менша, ніж одна сучасна околиця, всі знають один одному. І тепер людина приходить і каже: "Я хочу пожертвувати певну кількість храму", і я не можу перевірити, хто він, я не маю особливих послуг.
NP: Чи має християнство термін «активний зволоження»?
AK: Це питання інтуїції, потрібно розуміти, де можна активувати і де потрібно прийняти. Є давня форма молитви: «Лорд, дав мені силу змінити те, що я можу змінити, дати мені сміливість прийняти те, що я не можу змінити, і дати мені мудрість відрізнити один від іншого». Хочу відзначити, що кордони цієї формули змінюються за одну просту причину – в епоху інтернету, говорячи «Один у полі не є воїном».
NP: Так ви можете посилити слабкий голос багато разів над соціальними мережами, наприклад?
АК: Є такий відомий психологічний експеримент. Пропонували витягнути мотузку самостійно, а потім попарити іншим учасником. Багато досліджень показали, що коли людина тягне мотузку більше одного, він робить менше зусиль. За допомогою креатора, який витягує цей трос з вами, робить людину міцною. Всі серйозні проекти були зроблені людьми, які думали, що Бог допомагав їм. Для християна важлива формула «одна людина плюс Бог вже більшість». Видання
П.С. І пам'ятайте, що лише зміна нашої свідомості – разом ми змінюємо світ!
Джерело: www.psyh.ru/rubric/2/articles/2252/