Бен Хоровіц: Само-децепція. Як знайти і як зупинитися

Андреессен Хоровіц партнер Ben Horowitz створив і успішно продала кілька великих компаній і проводить популярний лідерський блог. У цьому пості він рішучо виводить топ-менеджерів, які бояться визнати правду.

Коли компанія втрачає великі битви, перша випадковота часто правда. Неперевершені творчі розповіді, щоб уникнути протистояння очевидних фактів. Незважаючи на творчі зусилля, багато компаній закінчують створення однакових помилкових пояснень.

Деякі приклади брехні: «Зліво, але ми вже збираємось погасити її або демоти її». Технологічні компанії, як правило, поділяють на три групи,

(1) тих, хто відмовляється;

(2) ті, хто був звільнений;

3) тих, хто відмовляється, ми не потребуємо їх.

І дивно, як тільки компанія потрапляє в неприємності, третя категорія швидко зростає. Крім того, характерною для компаній, які претендують на дуже високі вимоги, характерна раптова хвиля вильотів працівника.

Як приходять ці суперстарі працівники раптово перетворилися на ламе робітників? Ми б виграли, але інші хлопці скидаються. «Для цього споживача ми вважаємо, що ми є кращою компанією, але наш конкурент зробив продукт практично для цього». Ми ніколи не приймаємо таку низьку ціну, тому що це удар на нашу репутацію.

Будь-який, хто веде зусилля з продажу, почув це брехня. Ви йдете до замовника, ви боретеся, ви втратите. Менеджер з продажу, який не хоче привернути увагу до своїх недоліків, в звіті відзначає менеджер іншої компанії, яка «замовила другий товар замовнику». Головний менеджер, який не хоче думати, що його продукт стає некомпеттивним, вважає його співробітником. Якщо ви почуєте таку брехню, спробуйте подвоїти заяву в розмові з клієнтом.

Я запевняю вас, ви почуєте щось дуже різними. «Ми пропустили середньострокові терміни, але це не означає, що ми не зможемо зробити товар в терміні». На зустрічі розробника, коли дуже важливо вчасно доставити товар - є контракт з замовником, результати кварталу залежать від нього, конкурентоспроможність компанії залежить від нього - кожен хоче почути хороші новини. Коли факти не відповідають хорошій новині, смарт-менеджер знайдуть слова, які роблять все краще.

«Ми маємо дуже високий рівень зчеплення, але, як тільки ми поширимо нашу маркетингову систему електронної пошти до нашої клієнтської бази, вони повернеться назад». Так, обов'язково. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Я думаю, що теж.

Де приїжджає?

Для відповіді на це питання я згадав довгому спілкуванні з незрівняною головою Intel, Andy Grove. На самому кінці Великого Інтернет-Бубл, в 2001 році, коли великі технологічні компанії почали падати далеко за їх квартальних планів, я дивився: Чому це не було? У зв'язку з тим, що після аварії на вершині з квітня 2000 року компанії, такі як Cisco, Siebel, і HP, швидше за все, стикнуться з бізнесом, з багатьма клієнтами, які вражають мертвий кінець. Але незважаючи на найбільшу і найбільшу публічну погоду в історії, кожен виконавчий орган мав стабільно високі очікування прямо до тих пір, поки їх щоквартальні результати почали ударувати.

Я попросив Андрія, чому ці великі лідери припинилися про загибель. Він відповідав, що вони лежали не інвесторам, але самі. Анім пояснив, що люди, особливо тих, хто створює речі, тільки слухайте показники хорошої новинки.

Наприклад, якщо Генеральний директор слухає, що продаж його додатку збільшилися на додатковому 25% протягом місяця, він дрочить наймножувати нові розробники, щоб впоратися з порушенням грипу попиту.

З іншого боку, якщо він чує 25% падіння інтересу, він буде кистіти його так само, як і має

У цьому місяці наш сайт був повільним, він був чотири дні, ми змінили інтерфейс користувача, так що всі проблеми. За Боже, чому паніка?

І з цих показників може бути неправдано, але наш гіпотетичний лідер — і практично будь-який виконавчий — отримує дію тільки на позитивний показник і, коли з'являється негативний показник, шукає альтернативні пояснення.

Так, якщо ви читаєте це, і це всі звуки знайомі, і вам цікаво, чому ваші чесні працівники лежать вам, відповідь: вони не лежать вам. Тексти пісень, а це означає: Вони лежать собі. Тексти пісень, а це означає: І якщо ви вірите їх, ви лежите до себе.

П.С. І пам'ятайте, що лише змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!

Джерело: Ideanomics.ru/? п=174