Хом чутливість: Чому ми думаємо, що люди мають п'ять почуттів?

5 почуттів, які людина має 5 способів сприйняття: слух, погляд, смак, запах і дотик. Для кожного з них ми маємо окремий орган або систему. У рамках його ласощі «На душі» 5 почуттів особи виповнили Арістол, додаючи їм «зародне почуття», яке не має особливого бодільного органу. За допомогою цієї концепції філософ описав роль організації душі в сенсорному досвіді, дії яких дозволяють оцінити не тільки якості, але і сутність об'єктів, незважаючи на те, що вухо, наприклад, чути звуки, але не бачить колір і т.д.

Від класичної філософії поняття 5 почуттів прибули до європейської середньовічної свідомості. Британський музей має срібний брошок, виконаний в дев'ятому столітті і представляє шляхи сприйняття. У центрі є бачення, що вважається найважливішим з усіх почуттів. Навколо це: Смак, який тримає руку в роті, Smell зображений між двома високорослими рослинами, Сенсорні тертя руки, і зцілення пальмою біля вуха. І ще не було аж до тринадцятого століття, що 5 почуттів почали зображувати і описувати досить чітко в Європі. Часто згадується в середньовічних християнських текстах, таких як Біблійні коментарі, сермони та інші навчальні матеріали, як правило, в контексті морально-прозорого дискурсу.

Fuller brooch 浜у

В рамках літератури, наявність «5 зовнішніх почуттів», або «5 розумів» (п'ять кішок), визнана вже на межі XVI та XVII ст. Вони обговорюються, наприклад, в сонці 141 Вільям Шекспір (пер А. Фінкель):

Немає, це не з очей, які я люблю тебе; очі дивляться всі ваші недоліки.

Поранений поглядом любові,

Ваше серце завжди вірує.

Ваш голос не захопив вуха,

Вони не хочуть запрошення.

До солодкого свята душі

Не смакуйте, не торкайтеся, не залишаючи уваги.

Але всі п'ять почуттів і причин одночасно.

Серце не може бути збережене від неволі.

Моя свобода - це тінь, і я вже давно.

Малютний вассаль вашого жарогату.

Я збираюсь в одному думі:

Ти можеш бути мій гріх, але ви мій суддя.

«5 сенсів були виявлені у древньому Греція анатомістами і лікарями, тому ця концепція, фактично, завжди була представлена в науковій рамках, – коментує Сергій Васильєв, завідувач кафедри фізичної антропології ІЕЗ РАН. Я нічого не знаю про спроби академічної науки змінити існуючий перелік і додати інші почуття до неї. Однак сьогодні вважається, що ще чотири повинні бути додані в традиційний перелік п'яти почуттів: термоцепція (відчуття теплоти і холоду, що шкіра забезпечує), екібріоцепція (відчуття рівноваги, визначеного роботою порожнини з рідиною в внутрішньому вусі), поняття (в сприйнятті больових відчуттів в шкірі, суглобах і органах тіла) і пропіоцепції (поінформованість тіла і де розташовані її частини, які забезпечують конкретні мозкові дії).

«Особливості тепла, болю, свідомості тіла та балансу відносяться до відчуття дотику та її органів», - пояснює Васильєв. - Одна п'ять.

Що може статися, якщо у вас було 3 сенси замість 5?

У людському тілі необхідно виділити 5 почуттів: бачення, слухання, смак, дотик і запах. Скільки буде картина світової зміни, якщо 2 сенси знімаються з ланцюжка? Що станеться, якщо ми позбавили весь світ смакових бутонів? Що може статися, якщо люди народилися сліпим? Його бачення життя на планеті в екстремальних умовах поділився психологом, дефектологом та арт-критиком.

Ірина Салікова, історик мистецтв Людина сприймає 80-90% інформації через бачення. Я думаю, дам нам всю картину світу, а пізніше іншої історії людства. Не буде такого, як візуальне мистецтво. Це може бути замінено на тактиль або olfactory arts.

Якщо немає бачення, але естетична потреба, то слух відіграє важливу роль. Очевидно, що він був розроблений набагато більш потужним, ніж зараз. Людство досягне багато більших результатів у пошуку нових способів розробки приємних звуків для слуху, намагаючись використовувати для цього об'єкт, який надходить під руки. Прийом буде посилений запахами. Ви також можете додати танець, але не буде танцювати. Як би сліпі люди відчувають танці без дотику людських органів? Мистецтво руху тіла народжуються, обов’язковий стан якого буде участь у всіх «глядачів».

Важко уявити, що буде відбуватися, якщо люди втратили дві важливі органи сприйняття: погляд і слухання. Чи будуть ці істоти на всіх? Листя, сліпий, ганчі... Мені здається, що їхня потреба буде розвиватися навіть без погляду, але не в класичному варіанті «полотного полотна». Наприклад, фарби або альтернативні речовини будуть знайомі запахи, які оточують людей в повсякденному житті і здійснюють певну сейманічну зарядку. Ці кольори будуть наноситися на полотна в певному порядку, будуть поєднуватися з собою. Людина, яка виступає в ролі «наглядача» здогадує своїм почуттям запаху, що він хотів або що зображений художник. У мене є ідея життя на мій гол. Ймовірно, в цьому випадку, натюрморт і пейзажний живопис витримають високу в ієрархії жанрів живопису.

Тетяна Сіурдакі, психолог Інформація, отримана людським мозку від почуттів, формує сприйняття навколишнього світу і себе. Що станеться, якщо ми знімали почуття запаху і смаку? Прийміть приклад загального холоду. Іноді при перебігу захворювання люди перестають відчувати смак і запах. Які зміни в цьому випадку? Ми незручно. Ми не використовуємо для того, щоб втратити те, що завжди було визначення. Людина їсть суп або напої чай, але не відчуває нічого. Він йде в продуктовий магазин і хоче купити себе парфумом, але відчуває абсолютно не різницю між варіантами для туалетної води. Він не відчуває нічого.

Тетяна Сіурдакі, психолог

Якщо почуття запаху не існує спочатку, то людина зможе адаптуватися до неї. Коли люди втрачають здатність, вони швидко знаходять заміну і компенсують іншим чином. За допомогою зубчастих відчуттів люди починають читати за допомогою їх тактильних відчуттів, вони читають своїми руками за допомогою рецепторів, розташованих на шкірі пальців. Люди, які не можуть говорити про своє бачення. Люди без рук починають робити все своїми ногами: малювати, писати, навіть змінити колесо велосипеда. Що може бути неправильно з їжею? Якщо люди не за смаком і запахом їжі, вони зможуть відчути різницю між стравами в інших варіантах. Їжа може сприйматися як барвисті, холодні або гарячі, хрустки, даючи цікаві тактильні відчуття.

З втратою запаху акцент буде переходити на візуальні, тактильні і слухові рецептори. В цьому випадку люди звертають увагу на красу упаковки, пляшки, коробки, кришку товарів. У решті рецепторів є щось нове.

Марія Воробйова, дефектолог: Якщо ви пофарбували чоловіка, що він буде схожим? Більшість з нас, ймовірно, змусить стати свідком голови, рук і ніг. На голову будуть очі, пальці на руках і ногах. Це зовнішній вигляд сучасної людини. Це норма, стандарт. Все життя людини будується для таких людей. Що відбувається, коли хтось інший в суспільстві? сліпий, глухий? Відповідність проста: вони навчаються жити і відчувати себе як кожен інший. Чому? Це просто те, що звичайні люди так знайомі. Закони більшості повинні жити меншістю. І навряд чи хто-небудь думав, що як сліпий, так і глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий і глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий глухий

«Діти народилися сліпими, не знаю, що він сліпий, поки хтось говорить його.» – Стівен Король

Що робити, якщо на даний момент все в світі змінилося? Кожен став глухим або сліпим. Чи змінить суспільство людини? Враховуємо нову більшість. Критерії оцінки особи зміняться: ті, хто не має ніяких сенсорів аналізатор стануть звичайними, а ті, хто бачить і почнеться, будуть заявлені люди з обмеженими можливостями. Чи змінено взаємозв’язок у системі «звичайна людина – людина з обмеженими можливостями»? Я не думаю. Наявність або відсутність погляду або слуху не впливає на здатність бути людиною. Видання

П.С. І пам'ятайте, що лише змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!

Джерело: теоріяandpractice.ru