Від ІТ до кавового бізнесу: Я був одним з безліччю виплатних халатів з відтінком очей.

В той час як кожен і все мислення про перепідготовку в ІТ-фахівцях, намагаючись знайти тверду землю під ногами в хакі Білоруській реальності, є оригінальні, які вирішили вийти з «високої зарплатної пастки». Сергій Шамбер, колишній HR директор компанії Altoros, залишив ІТ-індустрію, де працював протягом 10 років (до речі, це майже перша в Білорусі Ейхар, шукає перших білоруських рубців), в каву гедонізм – відкрив інтернет-магазин свіжо обсмаженої кави.

У програміста, кавоварка, менеджера з продажу та кур'єра розповіли про те, що вона була як кинути роботу в 40 році, з "неарним нульовим" стартовим капіталом, щоб зробити те, що вам подобається. А також про хідники з космічними амбіціями (його колись почався з рекрутингу в галузі торгівлі), способи довести туф для чистої води, передбачуваний для програмістської непарності, ідеологічних рубців і mercantile dotnets, «чорних списків» і нещасливих людей з великою зарплатою.

10 років тому: Від торгівлі до маленької студії дизайну з великими проблемами- Я з Шучин. У військовому аеродромі мій батько був колишньою військовою людиною, ми проживали у місті. У 1993 році вступив до одного з перших приватних університетів країни - білоруського комерційного університету управління в м. Гродно, на міжнародні економічні відносини. Удачливий, що в ці роки з приватною освітою пов'язав багато надії, учителі були у виді ейфорії: wow, тепер ми включимо! А потім всі з них були «середні». Після закінчення він переїхав до Мінська для аспірантури, написав дисертацію на тему «Гуманові ресурси», вчив багато. Але якось це навіть стало сором'язливим: який я маю, коли реальний досвід є нуль. У 2002 році за рік забрав армію і думав про сенс життя.

У той час я мав напівчисельні ідеї, які повинні бути деякі спеціальні білоруські моделі управління на парі з японськими або американськими. Я пішов з HR, починаючи з рекрутера.

Трейдингова компанія, де я пішов як «нульный хлопчик», об'єднав велику мережу точок на ринках і магазинах. Він шукав персонал продажів - вантажники, продавці. І через кілька років, у 2005 році він стикався з вакантами і пішов в IT - потім він не був навіть основним.

... Після того, як колишній працівник МАЗ, хірург, педіатр і лісовий технолог приїдуть до нас на інтерв'ю в Альторосі. . й

Моя перша робота в ІТ - це маленька дизайнерська студія з великими проблемами. Незадовго до того, як я прибув, майже всі продавці залишалися, директор навіть продавав машину для оплати людей. Алас, компанія не зробила його через шість місяців, але досвід роботи в таких умовах «екстремальні» виявилася дуже цікавим.

Яким чином, компанія не може використовуватись?Знайдіть смарт-навантажувача - так що він не п'є, не вкрасивий, і навіть жив у Колодишчі (в складах там) - це навіть важче, ніж топ-менеджер. На телефоні вони нарізані гарячими. Одна дитина підходить всім параметрам, поки він каже, що він збирається завоювати чужорідних галактик і правила світу. Серйозно. У конспіраторі він сказав: «У мене є організація». Яка організація? Скарга. І зліва.

Ви можете пробачити Айтишніков для таких речей - можливо, тролінг, або, можливо, дійсно, взявши над Всесвітом. Хто знає його?

У разі роботи ІТ-праці ширше, ніж у випадку навантажувача, а їхнє дивство є своєрідною нормою. У той же Альторос працює люди, про яких можна сказати: він трохи божевільний! Чудовий працівник.

Вистачало нестандартних кандидатів. Але «нестандарт» був причиною відмови тільки в екстремальних випадках. Для одного кандидата було прийнято рішення на дуже довгий час – занадто нестандартна людина, вона була дуже страшною, щоб читати його LiveJournal про помста на сусіді через прокручування фексів в м'ясному подрібнювачі, запозиченому з неї (не кажучи вже про експерименти з електродами і сильною курячою голівкою). Якщо не геній, то десь поруч. Це жорстке рішення, яке може бути божевільним, або навпаки. Що відбулося? Чи нехай вони не взяли, або відмовилися, не пам'ятаю.

До речі, чому люди крадіжки?Це різновид середи. У 70-х рр. з'явилася «фірна теорія», за якою значення диплома не в отриманих знаннях, але в здатності людини встановлювати цілі і досягати їх. Це як маркер, фільтр, який сортує людей своїми якостями. Хтось проходжу, і деякі У торгівлі вища освіта не дуже необхідна, а крадіжка часто норма. Тому в інтерв'ю необхідно визначити, чи схильна людина вкрасти. Ви не попросите його безпосередньо, він скажеш, «Не, ти не!» Актуальні питання: «Чому б ви полонили когось?» Покажіть, що людина говорить, добре, для крадіжки. «Так, чому люди крадіжки?» Добре, це погано! Зацікавити, швидше за все, така людина може навіть бути найманою, але тільки якщо склади знаходяться під наглядом і все «добре».

І в ІТ, крадіжка не хвора проблема.

Зламаний візерунок: паличка краще, ніж морква?Хоча я був дуже зеленим, жорсткі контрольні заходи, пов'язані мене: це люди, ви повинні мати справу з ними людиною, вони не можуть збитися! Але коли ви берете калькулятор, виходить, що палицю вигідніше, ніж морква. На одному ринку продавці збирай багато разів краще. Це більш економний спосіб інвестування у наймало нових людей, ніж у збереженні старих. Він розірвав всі мої юнацькі візерунки і звучить трохи сакрили, але "це бізнес, дитина".

В ІТ, знову, навпаки.

Dotnetics і рубці: хто працює за гроші і хто працює за ідею? Кандидат N1 має пристрасть до грошей і кандидата N2 має пристрасть до роботи. Хто вибрати? На жаль, кандидат N2 і кращий фахівець, а також розвиває сім-мислих кроків, і «заход» при необхідності.

Я пам'ятаю це з власником Альтороса. Це те, що гроші є найпростішим інструментом для управління, особливо якщо у вас є. Кандидат N1 - це найлегші переговори. Кандидат N2 некомфортний: це не зрозуміло, що він хоче завтра. Він каже: «Я втомився від нього, я збираюся продати каву». Ось мені. Ви не можете тримати його. Для переговорів з такою особою потрібна належна і глибока менеджмент; багато не вистачає досвіду або часу, щоб зробити це. Отже, ми домовилися про нову суму і велику кількість.

Але в чистоті людський спосіб я люблю працювати з людьми, які мають пристрасть до роботи. У книзі «Від хорошого до великого» американський Джим Коллінс і його команда проаналізувала кілька десятків компаній з Fortune 500, розбиваючи їх в парах: компанії з кожної пари почалися про те ж, але протягом 30 років одна з них різко попереду, значно збільшуючи вартість акцій. Дослідник визначив перелік загальних принципів, які дозволили зробити прорив. Серед них люди з пристрастю до роботи.

До речі, згідно з моїми спостереженнями, є більше людей серед точок, які прагнуть працювати тільки за гроші, ніж серед рубців. Рути – це вільне, незалежне, менш схильне до роботи в системі. Можливо, це не так багато технологій, що впливає на характер, що впливає на вибір технології.

Кращий рекрутер не психолог, але продавець.У Мінській партії рекрутерів багато хто не любить ІТ-операцій: вони кажуть, дівчата йдуть на рекрутинг, щоб знайти чоловіка останнім! Займіть проекцію на всю галузь – якщо кожен знайде тут гроші або чоловіки. Не важливо узагальнення.

У 2003 році, коли я прийшов до Єйхара, професія була нова, не було чіткого гендерного об’єднання з роботою «жінок». Так чому жінки йдуть зараз? Не знаю. Для мене головний критерій професіоналізму рекрутера не є гендером, але щодо роботи.

Рекрутер – це вкрай продавець: продає компанію. Таким чином, найкращий тренінг для рекрутера є найбільш поширеним тренінгом з продажу.

Для мене кращий рекрутер не є психологом або маркетологом, але продавець, який закінчив BSUIR (не в ІТ спеціальності, але економіст), з успішним досвідом продажів. Не бо я сам економіст. Економісти, як правило, підвищують ефективність та переваги компанії та працівника, а не заглиблюється у внутрішній світ людини.

"У вас немає необхідності"?Не потрібно аргументувати про те, що тіхари не потрібні. Якщо Lead або PM були сходження бюлетенів самі, які шукають підлеглих, вони будуть робити великі, я думаю, але їх час набагато дорожче. Не без причини в базовому підручнику «Економіка» Макконньал і Бру дають приклад про розпис будинку: має сенс зателефонувати художника, а не зробити цю роботу самостійно, якщо ваш час набагато дорожче часу працівника. Навіть якщо ви робите краще завдання.

Багато eichars відхилено, що їх роль в компанії не так велика, як вони б хотіли, з якихось причин вони не даються смоли.

Я скажу це: якщо ви можете зробити більше, візьміть його і зробити це. Чому скаржаться? Намагатися, робити, якщо всі ці роботи, то не буде адекватних босів відштовхувати вас. На Altoros ми дуже вишукані багатофункціональні програми для підбору персоналу CRM, в той час як багато рекрутерів все ще працюють деякі бази в Excel.

Список чорної людини або навіть нудистський.Будь-яка компанія має внутрішній чорний список, інакше це буде неефективним. Наприклад, в торговій компанії ми мали список фірм, з яких не найняти «нарати»: там була побудована робота так, щоб продавці не мали грошей або децективних покупців. Якщо людина не запускається через п'ять днів, то він, ймовірно, «просіяний», нам не потрібно.

До спирту часто відносяться люди з наркозією. На мій погляд, алкоголь не є квиток вовк: є часи, коли такі люди наймали, і Альторос найняли їх, і інші компанії після пожежі від Altoros. В ІТ люди досить толерантні і можуть дати людині ще один шанс, крокуючи на горлі. Але, звичайно, не в разі, коли він п'є протягом 5 років і не міг втекти.

На прикладі Altoros наша CRM система включала всю історію відносин з кандидатом. Після інтерв'ю рекрутер поставив у свої враження. У випадку, коли один з рекрутерів написав негативний відгук про людину (прочитано і думають: Бог забородав таке найщасливіше!), і після того, як деякий час на новому інтерв'ю з іншим або навіть цим рекрутером, не найменший негативний був підтверджений, кандидат запропонував роботу.

І так, ми не поділилися такою внутрішньою інформацією з будь-яким.

Ця планета, як правило, базується на суб'єктивних оцінках, стереотипах і значеннях. Прийміть пляжні нудисти для ясності - це загальна форма одягу для багатьох африканських племен. Мінськ погоджується, чи не зловживати в поліції проти них, і один мусульманський батько дозволив своїй донці, доки рятувальники не подали її дотиком. Етична і цінна сторона є складною і предметною. Якщо рекрутер має голову на плечі, він або вона не прийматиме рішення на основі чорного списку.

Заготівля заробітної плати з відмиванням очейВ ІТ – заручники високих зарплат. Людина страждає, страждає і працює, як ті мишей, які ate cactus через розриви. Правда, є плюс: ви можете крок на горлі, накопичувати невеликий капітал і зробити улюблену річ.

Найважче рішення мого життя — майже 40 років, щоб розпочати з нуля практично не столицею, яка проводилася на питання житла. Сім'я, дитина. І це, коли кожен і все йде в IT! Багато людей скручували пальці навколо своїх храмів.

Цікава точка: кілька разів в моїй кар'єрі, я почав стати дуже захопливою методикою управління часом. Наприклад, кожні 10 хвилин він писав, що він зробив і зумів зробити ще двічі. Я насправді отримав нерв. Це було вперше це відбулося в торговій компанії. Я думав про це, і з виворітним оком я почав шукати нову роботу. З тих пір, коли я раптом дрейф в поліпшення особистої ефективності, я відразу знаю, що щось відбувається неправильно, час змінити щось в житті. Це сталося кілька років тому в Altoros. Припинено водіння. Я не хочу йти в будь-яку точку ранку.

Дитячі хобі: домашнє яблуне вино і «Молода техніка»За кілька років я думаю, чому ми навіть живемо, що точка? З'являються чотири ключові принципи: для того, щоб залучити до чогось пристрасті; бути вільними; принести користь і задоволення собі і людям; жити в достатку. І без свербіжного ока.

Це добре, що блискуча ідея може бути протестована за $ 20 за допомогою контекстної реклами і сторінки посадки, з'ясувати, що це не вдалося. Тож я порізав ідею віддаленого секретаря для керівника, який ще не заробив секретаря. Я чекав, що ті, хто хоче отримати e-secretary, в 10 разів менше, ніж вони повинні зробити прибуток.

Я спробував багато способів знайти своє призначення. Одне з них - пам'ятати, що вам сподобалося в дитинстві, коли ви не були обтяжені зовнішніми конвенціями. В цей час я був дуже інтригований напоями, я зробив моє перше яблуне вино в 10-му класі, я любив пиво і каву. І так як пиво і вино не допускаються в інтернеті, кав'ярні залишаються.

По-перше, ви продаєте "платну каву": Ви купуєте підписку на чверть і кожен місяць ви отримаєте новий вид кави, і кожен раз це частково сюрприз. Це свого роду, як зареєструватися як дитина для журналів, таких як Young Tech. Тим не менш, проект не знімався. Такі стартапи вже існували – підписки на чоловічі шкарпетки, наприклад. Алас, Білоруськи звикли до схеми «гроші», і незрозуміло, що вони не хочуть оплатити заздалегідь.

Стара кава, застібка хліба, нагрітий барбекюЯ пропоную інтернет-магазину свіжо обсмаженої кави, коли я зробив мій перший стакан такого боби в домашніх умовах і висипав смак напою. Я думав, "Фок!" І що почуття продовжується в цей день.

На жаль, обсмажена кавова квасоля на місяць. Потім він схожий на латунь або мікрохвильові печі. Це проста хімія: коли обсмажена в каві, реакція виникає між амінокислотами і цукрами, виділяючи величезну кількість ароматичних речовин, але швидко випаровується, і через місяць практично зникне. Через два місяці кава старий - без нюансів, фруктів і квіткових нот, гіркий. «Гаряча кава» - це штамп від радянської епохи поганої кави, але насправді кава з чорною смородною кислою або відтінками чорної чорної чорної чорної чорної чорної чорної кави.

Сам програміст, а також кавоварка, продавець та кур'єрСтартовий капітал був близько півтора тис. дол. Перший $600 був практично відданий – він наймавторишим з Новосибірськ, щоб налаштувати двигун інтернет-магазину. Він повинен бути знайдений на півдорозі через проект, або п'яний або вихідний. Для наступного проекту на новому сайті я просто дав 18 доларів за шаблон покупки. Це регулярна односторінкова цільова сторінка з зовнішнім модулем замовлення, і пара місяців обробки на коліні.

Я б був кур'єром, я хотів би ввести чужі пори. Що таке ніч! І тепер це майже найулюбленіша частина роботи - з великим задоволенням спілкується з людьми (без команди ніхто не поговорити, і моя сім'я вже втомилася). Іноді вони, ймовірно, хочуть, щоб зрізати двері.

Третьою з моїх клієнтів є ІТ-фахівці, які готові купити каву трохи дорожче, ніж в середньому ринку. Але я б не був в окремій категорії: ІТ-фахівець може заварити погану каву в домашніх умовах, а також не-IT-людей. Багато старших клієнтів, багато менеджерів.

,00 гривня

8 грам на 120 млВажко конкурувати з масовим ринком: через бажання заощадити гроші і брак знань і альтернативного досвіду, люди не піклуються про те, що пити. Кава культура – це релігія, де білоруські є язиччю.

Це те ж саме з офісами: в ІТ і не в ІТ, 95% людей в компанії не піклуються про те, що кава їм пити. Навіть хороший напій, вони люблять зіпсувати, прийшовши з величезною скоринкою і пропілля 250 мл води через каву «таблетку» замість приготування класичного американо. Зробіть один або подвійний еспресо від 35 або 60 мл, а потім просто розведіть його гарячою водою. Або заварити хорошу каву в чашці: пропорція 8 грам на 120 мл, і залити не окропом, але вода 90-96 градусів, яка не встигла відварити. Я люблю себе, але все можна дізнатися.

Мило і щастя не наші цінності?У 10 років в ІТ зустрілася з усіма потребами, вся піраміда, а потім вийшов з пастки. Але я не даю зайвих порад «збитих людей».

Я пам'ятаю в ранні роки я спробував дати поради кандидатам, які сказали, що неправильно в інтерв'ю. Просто отримайте наступний раз. Не те, що вони не скажуть подяку вам - вони думали, що деякі панки навчалися їм життя.

Я був привезений в СРСР, ми вчили, що самогубство, особисте щастя і багатство є поганим тоном, наші люди щасливі в хлібопекарському хлібі не йдуть, не радянські цінності. Тексти пісень, а це означає: І я був крутий протягом років, людина, якщо я хочу бути багатим, це добре або погано? А потім я зрозумів, що щасливий і задоволений «самий» приносить набагато більше переваг для суспільства і близьких, він зайнятий своїм бізнесом, і тому ефективний. І не працює з 8.00 до 17.00 на автопіло від Paycheck до Paycheck.

Це як у випадку колективного землеробства, яке не може робити нічого з кальмарами вкрадених культур: кальмар витрачає всі 24 години (без урахування стрибків сну) думають, як стелити, так це супер успішним, і для колективного землеробства важливо лише липка-робарка. Видання

Фото Євгена Єракака.

П.С. І пам'ятайте, що лише змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!

Джерело: dev.by/lenta/main/iz-it-v-kofe-biznes-ya-byl-odnim-iz-mnogih-zalozhnikov-zarplaty-s-dyorgayuschimsya-glazom? utm_content=buffer8e932&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=буфер