Думки здаються метафізичними, але вони фізично змінюють наш мозок.

Провідний колоніст і науко-науковий пропагандист John Lehrer є серед тих вчених, які досліджують відносини між точне і когнітивні науки. Питання, які він просить піти щось, як це: Який колір може подвоювати творчість робітників? Чому мозковий штурм не тільки не допомагає, але і запобігає виникненню? Як не допустити нас з мислення? Дослідник розповів про все це в Москві на Фестивалі Всесвітньої Ideas «Навколо світу».

й Ніна субін

до Важко читати великі обсяги тексту. Чи є це пов’язано з тим, що існують певні зміни мислення, пов’язані з розвитком інтернет-технологій, або тим, що є більш детальна інформація, доступна в цілому?

до Не існує багато доказів, що поява великої кількості відволіків зробила її більш важким для сучасної людини для читання романів. У нас є багато можливостей онлайн, щоб стати смартером, а не просто тьмяні. Інтернет надає нам нові джерела інформації, нові сайти, підключення та способи взаємодії, дозволяє нам розвивати наше мислення. Він має і хороші риси і погані. Найголовніше, щоб зрозуміти, що перешкоджає роботі, відволікаючи нас, і зосередившись на розробці навичок, які ми робимо краще. Інтернет показує нам нові ідеї, дає нам доступ до нової інформації.

Важливо розуміти, що мозок змінюється. Багато людей говорять, що Інтернет негативно впливає на наш мозок. Але все впливає на мозок! Навіть навички читання різко змінюють наш мозок: третина візуальної кори присвячена написанню, літерам і словам, одно-схеми нашого мозку несе відповідальність тільки за читання. Якщо ви добре прочитаєте, наприклад, ви ніколи не збираєтеся бути в якості візуальної пам'яті. Читання не погана річ, це просто дозволяє зробити деякі речі краще і деякі речі гірше. Я думаю, що те ж саме відноситься до Інтернету, це як набір плюсів і мінусів. Необхідно розуміти плюси і орієнтуватися на них, спробувати розм'якшити негативні аспекти, балансувати мінуси.

до Ми знаємо, що сьогодні стає важкою людиною, щоб зосередитися на читаннях, після читання двох або трьох сторінок, його увага починає дисіпсувати. Чи добре чи погано? Як ми перестаємо відволікатися?

до Це один з негативних властивостей Інтернету. У мене є власний спосіб зосередження на роботі: Я залишаю свій мобільний телефон в домашніх умовах, відключіть свій Wi-Fi. Я не можу самостійно керувати: якщо Facebook не вимкнено, я тримаю спостереження за оновленнями. Тексти пісень, а це означає: Але кожен повинен знайти свій шлях, я думаю. Як і багато інших речей, цей підхід вимагає практики, поступове поліпшення.

У моїй розмові я говорив про експеримент, який називається тестом зефіру. Чотири роки намагаються протистояти їхньому бажанню їсти зефіру в даний момент, щоб отримати подвійну порцію. Дослідження показали, що якщо ви даєте вашій дитині вправи, він може навчитися розслабити себе в бажання з'їсти зефір і дати краще результати. Це стосується дорослого. Ми навчимося краще, коли ми ігноруємо відволікання. На відміну від тварин, ми можемо контролювати наші думки, багато видів не знаємо, як орієнтуватися на їх увагу або дивитися спрямований світло, але ми можемо вибрати, що звернути увагу і що не варто шукати переваги. Ця майстерність є величезний подарунок, який люди повинні мати можливість використовувати.

до Як ви можете пояснити студенту, чому він повинен запам'ятати величезну кількість інформації, яку він може бачити в Інтернеті в будь-який час?

- питання. Я кажу щось, «Сон, якщо ви хочете знайти нову ідею, вам потрібно мати величезний багаж старих ідей у вашій голові. й

- Він каже:

- Наша думка працює як асоціативна машина, яка завжди виробляє нові асоціації, нові з'єднання, які не виходять з ніде. Не можна придумати нову ідею, не знаючи минулого досвіду. Однією з важливих складових освіти є заповнення вашого розуму з багатьма існуючими поняттями, думками, фактами. Критість дійсно вимагає знань. Коли людина хоче створити щось нове, винахідивши наступний iPhone, вирішує деякі наукові проблеми, він не може просто поставити книгу під його подушку і опустити, він повинен його вивчити.

до Потім виходить, що потрібно, щоб студент запам'ятував висновки, основні положення цих концепцій, і не потрібно змусити його навчати всю книгу сердечком, як і раніше робиться в наших школах.

- Право. Це те, що називається запаморочення. Це дуже багато уваги в школах. На мій погляд, пам'ятка була важлива близько 50 років тому, але сьогодні, коли все можна знайти з телефону, інформація завжди в кишені. Тим не менш, не ходити занадто далеко - людина повинна зберігати цю або яку інформацію в своїй голові. Я хотів би виділити важливу роль, яку грає інформація в творчості.

- Як правильно освітлювати систему, в цілому, змінитися через зміни, які відбуваються в наших розумах?

Книги рекомендовані John Lehrer: Даниїл Кахнеман опублікував нову книгу, яка називається «Подумкою швидко і світиться». Він є одним з найвпливовіших психологів ХХІ століття.

Перша велика книга з психології, майже сто років. Це дивно, скільки він був правий, як пророкувати цю книгу. Не тільки з історичної точки зору: тут можна знайти велику кількість цікавих гіпотез, які ще не знайшли наукового підтвердження.

Маяк є старою романом Virginia Wolff. Вона зробила дивовижну роботу з описом природи мислення і намагається захопити потік свідомості на її сторінках.

до Для творчої практики в школах необхідно приділяти більше часу - живопис, читання фантастики та нехудожня література, поезія. Творчі навички та уява не просто трапляються – потрібно розвивати їх через безперервну практику. Практика, практика та практика знову.

до Ви вважаєте, що мистецтво є основою для освіти творчого професіонала?

- Креативне мислення має бути навчене, а мистецтво – це хороший спосіб його розвитку. Студенти повинні зосередитися більше на вирішенні проблем, а не вивчення інформації.

- Чи ми живемо в епоху, де процеси пов'язані так швидко, інформація ніколи не була як рідина і динамічна, оскільки вона впливає на практику навчання?

до Однією з основних проблем сьогодні є велика кількість інформації, яка в свою чергу створює проблему дефіциту уваги. У нас є велика кількість інформації, яку ми іноді не знаємо, де зосередження нашої уваги, і це може мати негативні наслідки для процесу прийняття рішень. Коли людина отримує велику кількість інформації, він, ймовірно, приймає деякі неімпортні, непотрібні дані для розгляду, які призведуть до того, щоб зробити помилку. Сьогодні ми відчуваємо перевантаження інформації, через яке ми часто приймаємо неправильні рішення.

до І впливає на наш мозок набагато більше, ніж поява телебачення і радіо на початку ХХ ст.

до Важко сказати, це чудовий стрибок у розвитку людства. Зараз людина може отримати доступ практично будь-якої інформації, яка коли-небудь існувала, мільйони наукових досліджень, зарубіжних пресів та ін. Тексти пісень, а це означає: Це буквально у вашій кишені, завжди з вами. У нас є багато спокус, можливість постійно отримувати нову інформацію, збирати нові факти для прийняття рішення. Іноді нам не потрібно стільки інформації, іноді відповіді вже на поверхні, нам потрібно дізнатися про нашу інтуїцію.

до Ви думаєте, що зміна конвекції впливає на міжгенеративні стосунки?

до Важко судити. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. В даний час ми проводимо великий експеримент, на якому відбувається когнітивний процес у різних поколінь.

- Наші батьки подумають дуже по-різному.

- Наші діти, в свою чергу, подумайте по-різному. Наші мозки не статичні — технологія, інформація завжди мала вплив на неї, це не нове явище. Можливо, це просто відбувається швидше.

до Чи є цей процес, це еволюція, позитивне? Еволюція - це процес, який зберігає тільки сильні якості.

- Іноді це може мати позитив, іноді негативні наслідки. Уміння мозку змінити не позитивне. Наші мозку дуже пластикові, і це важливо, тому що це робить нас гнучкими, адаптивними. Коли нові технології приходять разом, наші мозок пристосовуються до них, що добре.

до Чи правда, що здатність концентрувати не характерна для людини? Ми ледачі і тому спробуємо покласти якомога менше стресу на мозок, якщо це необхідно для виживання.

- Я б не зателефонував їй. Ми любимо щось нове, нам потрібні постійні оновлення, тому вона часто отримує нудно з старими речами. Коли ви їсти шоколадний торт, перший шматок завжди кращий, другий нормальний, і третій не зданий настільки привабливим. Це те ж саме з інформацією - спочатку це те, що ми переглянули його, ми переключимо канал і переходимо на інший веб-сайт, а замість читання книги ми перевіримо Twitter. Ми постійно шукаємо нову інформацію: це часто дуже корисно для нашого розвитку, але це також бар'єр, відволікаючи.

до Ви пишете багато про процес прийняття рішень. Як це зміна з цією когнітивною трансформацією?

до Процес прийняття рішень є дуже цікавим: велика кількість робіт було написано про роботу мозку при прийнятті рішень. Люди не настільки раціональні, як вони думають. З часу Плато, людина сприймає себе як раціональне істота, але насправді, ми надзвичайно схильні до емоцій. Ми знаємо більше про нас, ніж ми знаємо самі.

до Так наші батьки приймають рішення по-різному, ніж ми робимо?

- Я не можу відповісти на це питання, але завжди це натяг, цей конкурс між емоціями та причинами. Так я не думаю, що механізм прийняття рішень змінився. Сучасне покоління має великий набір інструментів для пошуку та обробки інформації, але це не змінює факт, що ми все одно піддаємо емоціям, які ми ще здатні привести.

На конференції PopTech у 2009 році Лерер розповів про те, як важливо, щоб залучити експерта при прийнятті рішень або вирішення проблем: це відсутність занурення в тему, що дозволить йому бачити проблеми зі свіжими очима, які ніхто не помітив.

до Однією з негативних чинників, які впливають на наше життя мозку. Що про когось, хто цікавиться інформаційною гігієною?

- Перш за все, він повинен думати про самовіддачність і розуміння речей, які відволікають нас: знаючи наші слабкості робить нас вразливими. У майбутньому вжити заходів, щоб запобігти майбутнім помилкам, спробувати захистити себе від них.

Міста, як інтернет, є однією рукою, що робить нас розумними. Це компроміс. Що стосується прийняття рішень, людський розум має упереджену тенденцію, має властиві недоліки, і єдиний спосіб боротьби з цими недоліками повинен бути в курсі їх. На даний момент ви приймаєте рішення, ви можете сказати, «Так, я знаю, що є системна помилка, яка буде припинити мене від прийняття рішення.» Звертаємо увагу на те, як ми думаємо, ми навчимося приймати краще рішення.

- Як мислення і прийняття рішень пов'язані?

до Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час. Кожна думка викликає активність в певній частині нашого мозку, роблячи його матеріалом. Це дуже потужна ідея. Думки здаються метафізичними, але мають дуже фізичний ефект. Залежно від того, що люди думають, є зміни в мозку людини, ми можемо спостерігати саме те, що частина його стає активним. опублікований

П.С. І пам'ятаєте, просто змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!

Приєднуйтесь до нас на Facebook і VKontakte, і ми також в Однокласниках

Джерело: теоріяandpractice.ru