Вчені: брудне повітря вбиває 3 млн осіб щороку

Більше трьох мільйонів людей гинуть щороку через брудне повітря. Вчені кажуть, що цей показник подвоє 2050 р.

Невидимий до голого очі сприяє легеневі, серці та інших серйозних проблем здоров'я у людей по всьому світу, дослідники відзначають.

Про три квартали передчасних загибель від впливу забруднення повітря відбуваються в азіатських країнах. У Китаї таке забруднення вбиває 1,4 млн осіб на рік, в Індії – 650 тис.

75% смерті пов'язаних з забрудненням повітря через напади серця і інсульти. Відбувся 25 відсотків, викликаний респіраторними захворюваннями та раком легенів, - сказав автор Jos Lelieveld Інституту хімії Макса Планка в Німеччині.

Дослідження опубліковано в журналі Nature.

Згідно з експертами, невеликі частинки, які утворюються шляхом спалювання викопних палив, органічної речовини, і викиди з інших джерел дуже небезпечні для здоров'я.

Вони настільки дрібні, що вони можуть проникати глибоко в легенях, в альвеолі, і в кровоплин. Крихітні хімічні частинки, які ми дихаємо, можуть обходити імунітет і проникати глибоко в тіло. Вони не природно виводяться з дихальних шляхів, - сказав професор Джордж Турстон Нью-Йоркського університету, який не брав участі в дослідженні.

Учені поєднують модель атмосферної хімії з даними про глобальне здоров’я. Досліджено вплив забруднення різних джерел, пов’язаних із застосуванням палива.

Як виявилося, найбільший внесок у передчасне забруднення повітря з забрудненням повітря здійснюється за рахунок викидів, пов'язаних з спалюванням палива для опалення та приготування їжі.

Знання основних джерел забруднення повітря допоможе вжити заходів для поліпшення здоров’я всього населення. Видання

P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Приєднуйтесь до нас на Facebook, VKontakte, Odnoklasniki

Джерело: hi-news.ru