Вода повернулася до Аральського моря

Аральськ може повернути втрачений статус портової гавані завдяки реалізації проекту «Регулювання річки Сидарі та консервації Північної частини Аральського моря», що відбувається в Казахстані. Уже зуміли створити першу чоловічу морю Малого Арала.

За роки пологів вода залишила місто на 150 кілометрів. Сьогодні ця дистанція була зменшена до 17 кілометрів. Риба повернулася з морем. Його виробництво зросла.

До недавнього часу багато експертів вважають Аральським морем безпосередньо втраченим, висушуючи серйозні екологічні наслідки, половина генного басейну флори і фауни була втрачена. Перевезення і рибальство перестали існувати. Сьогодні речами різко змінюються.

«Мої предки рибали, і тепер я теж. Це єдине джерело доходів. Ми ловимо 200-300 кілограмів риби в день, говорить рибалець Єсет Назашов.

«Північна частина Малого Аральського моря повинна бути заповнена водою 36 місяців. В рамках проекту «Регулювання річки Сидраря та консервації Північної частини Аральського моря» було побудовано кокаральський лінтел. Допускається відродження Малої Аралі всього за шість місяців, - сказав Марат Бозгулов, голова філіалу Кжилора РСЕ Казсухар.

У 60-х роках минулого століття Аральське море було вражаючим водосховищем площею близько 70 тис. кв. км. Море, четверте за величиною після Каспійського моря, загубило три квартали його об'єму і 60 відсотків його водної поверхні. Але незважаючи на це, здавалося б, беззаперечно втратив Аральське море сьогодні дивує весь світ.

«Я бачив Аральське море 20 років тому. Тоді було пустелі і поховані кораблі. Це відрізняється сьогодні. Є багато красивих місць. Це перший раз люди врятували весь море. Це дивовижна!, говорить Ісабель Маглан, співробітник французької національної мовної програми.

Сьогодні проект Казахстану входить до другого етапу. Згідно з експертами, подальша реалізація не тільки потрійного моря, але і повернення міста Аральського втраченого статусу порту гавань. Видання

П.С. І пам'ятайте, що лише змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!

Приєднуйтесь до нас на Facebook, VKontakte, Odnoklassniki

Джерело: www.kursiv.kz/news/obshestvo/aral-vozrozdaetsa/