Стала конструкція для Вітрувіуса

Відома тріада Вітрувіуса – фірмаітас (стень), utilitas (utility) і venustas (beauty) – це той самий інтегрований підхід до побудови дизайну, який Christoph Ahammer виступає і сприяє: професор Віденського технічного університету, партнер і голова правління ATP Architects. На форумі PROESTATE 2015 він дав презентацію про міжнародний досвід інтегрованих енергоефективних рішень, але наша розмова неминуче виходить за межі цієї теми.

- Професор, у вас є відчуття, що в останні роки ми говоримо так багато про «просування» в архітектурі і будівництві, а не тільки що ми більше не розуміємо, що ми говоримо про? Концепція стала занадто широкою...

- Так, абсолютно. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. В результаті нічого не означає. У будь-який час ви подивитеся, все зелений і стійкий. Багато людей думають, що ми зробили велике відкриття. У зв'язку з тим, що принципи сталого будівництва та сталого розвитку міст є два тисячі років. Ви просто повинні перевернути його навколо і дістатися до дна.

Просимо самі: що таке хороша будівля? Це будівля, яка добре обслуговує потреби людей. Ці потреби не так багато, вони чіткі і очевидні. Для задоволення цих потреб є основною функцією і завданням архітектора. Австрійський архітектор і архітектурний аортист Adolf Loos заявив, що художники потрібні для двох типів будівель: пам'ятників і могильників. Для всіх інших випадків потрібні архітектори.

- Ви йдете про утитаризм?

- Я говорю про правильний інтегрований підхід, який дає відмінні результати. Я завжди покажу своїх студентів картину Палаццо Руцелай в Флоренції, розробленого Леоном Баттіста Альберті в середині п'ятнадцятого століття. Ця будівля красива, але вона все ще виконує своє оригінальне призначення: це не музей, а не міська пам'ятка, але функціонують офісні будівлі. Тепер, будь-яка система оцінки, яку ви приймаєте -- LEED, BREEAM, DGNB і т.д. -- якщо ви малюєте 600-річний життєвий цикл за століттями цієї будівлі без багато ремоделювання і ремоделювання, ви побачите, що це, ймовірно, одна з найбільш стійких будівель світу.

Час є запорукою визначення істинної стійкості будівлі. Він вказує на те, що автор проекту був правим на самому початку, або він здійснював повністю різні ідеї та цілі.

Наш метод роботи полягає в тому, щоб слідувати логіці збудування. Це означає, що якщо ми збираємося будувати стійку будівлю, то всі деталі його життєвого циклу необхідно продумати через стадії проектування. Якщо вам необхідно продумати всі аспекти життєвого циклу, вам потрібно комплексний дизайн. Якщо потрібен вбудований дизайн, потрібні відповідні дизайнерські інструменти. Ми повинні BIM.

до І гроші? Чи не є більш потужним фактором?

- Ви знаєте, що я взяв участь в круглому столі сьогодні і я чув деякі дійсно дивовижні речі, як "Як багато життєздатності ми можемо дозволити нам?" Це дивовижна. Немає одного заперечення значення інвестицій. Але корінь проблеми відрізняється: дизайн 95% будівель починається з винаходу ефектного зовнішнього вигляду. Після чого настає переворот будівлі в стабільні характеристики. Цей процес вирівнювання і компромісу неминуче занурює нас в океан технологічних питань. Інженерні схеми, фінансові схеми, постачальники, терміни. Ми починаємо виходити. Тож нехай людина прикрашає себе всілякими блискучими ювелірними прикрасами і сподівається, що ніхто не знає, що він дійсно є. Не працює.

Почати не з зовнішнім виглядом, але з інтегрованими сталими рішеннями. Архітектор відповідає всім. Включаючи ідеологію. Тому нам потрібні інтегратори, які не починаються з картини, але від потреб суспільства і всіх призводять до єдиного рішення: дизайнери, інженери, фінанси, замовники.

Ключовим питанням є технологія дизайну об'єкта. Погляньте, наприклад, як працює голландська команда UNStudio Я дотримую багато своїх проектів, таких як автобусні та залізничні термінали. Вони починаються з аналізу соціальної, транспортної, навіть економічної ситуації в околицях. Як все це стосується людей навколо нас, до своїх потреб і можливостей. У зв'язку з тим, що ми зв'яжемося з майбутніми користувачами. Це поняття, що більше, ніж будівля. Звичайно, ви завершите будинок. Але це дуже особливий підхід.

Так, грошові питання. Але якщо ви повернете весь процес в правому напрямку, то це не буде дорожче, а не зовсім. Але результат буде якісно різним.

- Від сталого будинку до стійких земель. Каліфорнія є найзеленим (у концептуальному розумінні) державою США за експертами. Суворі стандарти викидів вуглецю, для споживання енергії. І в той же час - тяжка посуха, багаторічна катастрофа. Яка природа не помітить наших зусиль, щоб зберегти її?

- Каліфорнія не стійкий стан. Це помилка. Не можна екологічно чистих територій, де можна обійтися без автомобіля, а де знаходиться величезний газон перед кожним будинокм, на якому потрібно залити сто галонів води щодня. Ви можете мати всі види чудових зелених будівель, але всю культуру, весь спосіб життя, не стійкий. Трава тепер пофарбована там.

Я був членом ICNS протягом шести років, який святкує найкращі торгові центри. І звичайно, ця категорія для оцінки, сталого розвитку, бере участь у конкурсі. Заходи все в світі: як лікувати сміття, зберегти воду, перетворювати на вогні, вентилювати приміщення. А один день, ми мали проект торгового центра в віддаленій зоні, де було зручно будувати, і нічого не зупинилося, щоб бути комфортним. Коли ми обговорювали рівень стійкості цього центру, я просив пропорцію відвідувачів, які прийдуть сюди групою та громадським транспортом. Якщо ви хочете мати 20 мільйонів відвідувачів на рік, і не маєте альтернативи автомобілям, ви отримаєте 10 до 20 мільйонів автомобілів. І буде вбити вашу життєздатність, незалежно від того, як порошує сам будинок.

Тенденція очевидна: люди будуть жити в містах. Міста скоро збере 75% населення світу. І місто є найбільш стійким способом існування. Компактні, економні ваги. Манхеттен насправді набагато більш стійкий, ніж Каліфорнія.

- Тим не менш, Hurricane Sandy показали недоліки цієї моделі.

до Ми навчаємо. Ось два поняття зеленого будинку. Перша вілла $2 млн, що оточена лісом, наповнена усіма явними енергозберігаючі технології та побудовані з зеленими матеріалами. Другим є муніципальний корпус, який побудований з низьким енергоспоживанням або навіть нульовим енергетичним балансом для сімей з низькими доходами, щоб зберегти на теплових і електричних векселях і відправити дітей в коледж або подбати про своє здоров'я. Я не розумію людей з грошовою будівлею розкішних зелених вілл, краще, ніж у дизельному генераторі. Але як зелений архітектор, я проголосую за другий варіант, як дійсно стійкий і стійкий у довгостроковій перспективі.

Я повторю: зелена будівля не може бути побудована з зовнішнього вигляду. Концепція довгого життєвого циклу проти неї.

- Я не думаю, що кожен буде згодний з цим.

- Впровадження принципів – це постійна боротьба, не тільки в Росії. Клієнти, органи влади, Наша головна перевага - не архітектори. Ми інтегратори. Ми працюємо з дизайнерами та дизайнерами. Я вже сказав, що ми робимо все дизайн в BIM. Для клієнтів і партнерів набагато простіше показати і довести все.

Але люди характеризуються обережністю і застою. До органів влади увійшли. У Австрії, наприклад, при розрахунку теплового балансу приміщень, не допускається включати в розрахунок тепла, що випускається людьми, світильники та інші джерела, крім систем опалення. В результаті близько 30-40% більше ємності для обігріву, ніж необхідно. У Росії ситуація така ж або гірше.

- Тим не менш, ви відкрили представництво в Росії в 2011 році. Ви вважаєте, що зростання ринку будівництва Росії?

- Безсумнівно. Ми вже завершили два проекти в Росії, але ми зараз готуємо для ретельного прориву і вже маємо попередні угоди з західними клієнтами та інвесторами, які планують реалізувати об'єкти в Росії. Ми маємо серйозні плани та наміри. Видання

P.S. І пам'ятайте, що просто змінивши наше споживання, ми змінюємо світ разом! Приєднуйтесь до нас на Facebook, VKontakte, Odnoklassniki

Джерело: green-city.su/%EF%BB%BFustojchivoe-stroitelstvo-po-vitruviyu/