383
Вирощування клематису: міфи і реальність
Я зацікавився клематисом багато років тому. У той час як і раніше працює на станції, вона набула її «першогонародженого» – сорт «Фантазія».
Занадто протягом багатьох років тверда колекція клематису, що налічує понад 50 сортів. Я ніколи не перестаю милуватися цими віниками, тому королівські величні в момент їх цвітіння!
Клематис є одним з найбільш ефектних і вдячних в'язнів незвичайної краси. Неймовірно, що є ще багаторічна рослина, яка зможе порадувати око своїм різноманітним кольором, численними і великими квітками на такий тривалий період - більше трьох місяців!
Серед садівників багато суперечливих думок щодо труднощів утримання клематису.
Як правило, початківці вирощуються, з огляду на вирощування клематиса щось практично героїчно і доступні тільки до вибору декількох.
854240
На підставі мого багаторічного досвіду з клематисом я хотів би розбити деякі міфи, пов'язані з змістом цієї ліани.
Міф номер один: Клематис вирощування дуже проблематично
Все навчається порівнянням. Якщо ви легко зможете впоратися з декількома кущами троянд (який зараз прикрашають багато садів!), то догляд за клематисом набагато простіше.
Я вірю, що зміст клематису - це племінна шафа, яка вимагає значно менше зусиль, ніж зміст троянд. Але в цьому випадку потрібно бути пацієнтом.
Багато новачків розчаровують, що навіть через два роки вирощування, вони не можуть досягти такої ж пишної квітучі з клематису, яка дивовижна на фото в спеціалізованих журналах і рекламних каталогах. Починає самообмеження, існує невизначеність у власних здібностях, дасть ...
Але слабка цвітіння клематиса спочатку є просте пояснення! Біологічна особливість клематису полягає в тому, що принаймні перші три роки всі свої сили йдуть на створення кореневої системи і формування численних регенераційних бутонів на основі куща. Тому наземна частина ліани в цьому періоді початкового розвитку не відрізняється підвищеним зростанням. Відповідно, бурхливе цвітіння від молодого клематису не слід очікувати.
Але це не означає, що ви не побачите квіти в усі часи підвищеної кореневої будівлі.
З хорошою обережністю висаджують живці клематису вже на наступний сезон, по серпні-вересні з'являються бутони і перші квіти відкриті.
Фахівці радять не дарувати цвітіння розсади клематису в цей період, щоб зміцнити рослину. Однак я завжди чекаю на розпуск першого квітки на новий клематис. Ви думаєте, що завод був придбаний, що ви очікуєте?
З власного гіркого досвіду я знаю, що рекласифікація клематису, алас, присутній - як при покупці розсади на ринку, так і при замовленні від великих квіткових компаній.
Побачивши перше цвітіння нового клематису і влаштував свою куріозність, обмежую її зростання. Я скорочила сівалку до 50-60 см, надаючи молодим клематису можливість отримати міцність перед замороженням для успішного зимівлі.
Я покаже амбулаторні початківці квітники, які в перші роки життя клематис може не цвісти. Я дуже часто довелось почекати 3-4 роки за придбану розсаду вперше. Що робити з ним ще таємницю для мене. Мимовільно ви починаєте думати про негативну енергію продавця; ви відмовляєте себе останню.
Найпривабливіша річ в таких випадках полягає в тому, що після очікування початку цвітіння клематиса дуже довго, в результаті ви знайдете абсолютно не сорт, який був придбаний.
Так я був розчарований саджанцями клематиса, придбаними на московській квітковій виставці: через роки чекаю, ще раз був пересортований.
У мене була ще одна цікава ситуація з клематисом. З Я займаюся розмноженням клематису, я спробую швидко розмножувати привабливі сорти.
Я купив новий клематис в липні. Відразу трохи укорочена сівалка і дайте обрізану частину пагонів на різках.
Що був мій сюрприз, коли наступний рік мій ріжучий, «солодий» розквітнув перед королевою рослиною, який в цей час був три роки. Дивись,
Міф два: проблеми з зимою
Другий міф, що клематис важко підготуватися до зими, вони не переносять його.
Для початку цього ліани відноситься до сімейства метеликів - це один з найбільш стійких і холодостійких. Клематис виростає, коли сніг світиться в саду десь ще. Розбиті листя клематиса без шкоди рослині витримують значні весняні заморозки (до -5...-8 градусів).
Найнебезпечніша річ при зимівлі клематиса - застій весняної плавальної води на основі куща. Для запобігання цього восени необхідно посипати під кожну рослину біля відро торфу або гумусу, утворюючи невеликий пагорб.
Навесні, коли земля щелепи, необхідно ретельно прогріти надлишок грунту, звільняючи основу куща.
Невеликий штучний укриття для клематису потрібно тільки в перші 2-3 роки після посадки, поки молоді рослини стають міцними. Тоді вони зможуть побудувати потужну зелену масу протягом сезону.
У майбутньому, перед зимою, буде досить після осінньої обрізки клематиса, щоб безперечно сльозити решту землі від опор і викласти його зверху. Численні переплетені пагони клемати утворюють пухкий, нерозривний укриття з відмінним повітряним обміном, добре зберігають сніг на корені.
При підготовці клематису для зимівлі необхідно подбати про їх захист від мишей.
Особливо це стосується при використанні штучних укриттях (поліетиленова плівка, рубероїдна) пагонів клематису на зиму. Сходження на таку затишну суху тунелю, шкідливі гризуни влаштовують свої гнізда, запускають загнічені гілки клематису на їх облаштування.
Після того, як одна така зима, всі пагони клемати висаджують в ряд і накривають плівкою з'явились на мій погляд навесні, знищений мишей (повно під корінь).
Але цього року я втратив можливість милуватися ранньою цвітінням ураженого клематису.
З тих пір, кожен осінній, я завжди виготовляю отруйовану приманку до мишей під кожним кущем клематису.
Міф три: перевага клематиса цвітіння на молодих пагонах
Третя поширена непорозуміння стосується того, що краще купувати сорти клематису, які цвітуть на молодих пагонах. Є аналогія з трояндами плуків.
Дійсно, є група троянд, які цвітуть тільки на останні роки пагони. У разі смерті пагонів взимку, в наступному сезоні садівники змушені захопити тільки гілки, які виростають назад від уражених ткацьких троянд і пошкодити недолік цвітіння.
З клематисом ситуація повністю відрізняється. Навіть без збереження минулого року клематис пагони, ви ще будете насолоджуватися літнім цвітінням на молодих гілках.
Така група клематисів, що цвіте на останні роки пагони, полягає в тому, що на мій погляд, навіть бажано, так як період цвітіння дуже розширений. Перші бутони починають цвісти іноді навіть в кінці травня (це в Вітебську!).
І це до цієї групи, яка більшість терористичних сортів клематису належать.
Супризи Чорних сортів клематису
Я хотів би розповісти про клематис окремо. Вони знаходяться на піку популярності; вартість їх розсади значно вища, ніж сорти з немаражними квітами.
Клематис "Supermulti"
Шукаю терористичні квіти клематиса неймовірної форми і приголомшливої краси, іноді нагадують шикарні півонії, я навіть не вірю, що це clematis квітка!
Тим не менш, з якихось причин практично ніхто не продавців не приносить уваги покупців інформації, що майже всі терористичні сорти клематис борються з незвичайними квітами тільки в першій хвилі цвітіння на зимових пагонах (червень-серпень липня). А потім на в'язах цвітуть прості немармурові квіти ...
Звичайно, ця обставина для справжніх шанувальників клематису не так важлива, так як ні в якому разі не зменшує подальшу декоративність ліани. Дуже часто літня немармурова квітуча махрового клематиса набагато більш рясніше і яскравіше (наприклад, в сортах Вероніка Чойс, Міс Челмонделі, Луїза Рав).
Але все ж, початківці садівники повинні знати про цю особливість терористичного клематису, щоб бути готовими до їх незліченного цвітіння.
Отже, якщо ви придбали розсаду клематиса терористичного сорту, а потім цвітуть незрівняні однорядні квіти, не поспішайте звикнути до продавця.
Якщо колір квітів на розсаді терористичного сорту збігався з заявленим, то будьте хворим до наступного сезону і намагайтеся тримати останні рік пагони клематису взимку.
Вибір способу обрізки клематису
Багато вирощувачів ускладнюють вибір способу обрізання клематису. Ця складність також обумовлена відсутністю інформації.
Всі сорти клематису можна розділити на 2 групи:
1 - цвітіння тільки на молодих пагонах поточного року;
2 - розпускаються на старі останні роки пагони, а на молодих.
Тому, купуючи розсаду клематису, необхідно уточнити продавцем: до якої групи належить цей сорт?
Тим не менш, це може бути складно, тому що часто продавці не мають уявлення про те, що вони продаються.
Якщо ви не отримали таку інформацію на час або зіткнулися з рекласифікацією клематису, то не знеболюють. Вже кілька років з’явились пацієнти і дивляться нову рослину.
Залиште на зимові старі пагони клематиса (близько 50 см). І навесні звертайте увагу: на яку максимальну висоту нирки прокинуться. Візьміть погляд, де почнуться перші квіти.
Якщо протягом двох років клематис пагони після зимівлі залишаються без життя, і молодий ріст з'являється тільки з землі (або з найнижчих бутонів старих пагонів), то це означає, що рослина належить до першої групи.
Потім благополучно відрізати восени практично всю наземну частину цього клематису, зберігаючи пагони тільки 25-30 см від землі.
Я залишаю пагони цієї довжини до першої групи клематису, з єдиною метою фіксації їх на гомілці навесні і надання початкової підтримки молодого зростання, що з'являється.
В інструкції по догляду за деякими сортами клематису рекомендується тримати старі пагони взимку, щоб забезпечити ранньоквітучі. Це означає, що цей сорт належить до другої групи.
Але не слідувати з цього, що необхідно подбати про всю зелену масу клематису з літнього збільшення. У деяких сортах клематиса досягає більше трьох метрів. У той же час апічна частина пагонів ще не зріла до кінця сезону і не здатна давати в'язкі бутони.
Тому досить економити на зиму тільки нижню частину пагонів такого клематису, близько 60-100 см (довжина залежить від кліматичної зони і від характеристик сорту; підібраного експериментом). І всю решту зеленої маси можна покласти на зимовий притулок клемати.
На міцність дерев'яних пагонів клематис
Не боятися крихкості дерев'яних пагонів на клематиті!
Буває так: отримавши клематис сіянці восени по пошті, багато початківців садівників в варикній паніці, зануривши розбитий стебло.
По-перше, основні бутони клематису розташовані на підставі куща, в області кореневої шиї (в місці кореневого зростання).
По-друге, в дерев'яному пагоні клематиса, тільки зовнішній шар крихкий - кора. І сама втечу дуже міцна! Ви можете омолодити руки, а не розбити їх.
Тому, збираючи восени з опор і викласти дерев'яні пагони клематису до зимівлі, не варто мухати при найменшій тріщині кори. . й
На вразливості молодих клематитів пагонів
Але молоді пагони клематиса, що ростуть навесні, дійсно вимагають дуже ніжного і дбайливого ставлення. Вони потужні за зовнішнім виглядом, але соковиті і дуже крихкі.
Тому необхідно подбати про пристойну підтримку молодих вразливих пагонів клематиса вперше до тих пір, поки вони стануть сильнішими.
Не забуваємо про крихкість ніжних скематисних проростків, коли незадоволеність початківця садівника робить його рухомим грунтом навколо куща. Після того, як я хочу швидко переконатися, що розсада клематиса адекватно справляється зимою ...
Я кажу це на основі власного досвіду. Я, теж, спочатку багаторазово поранила вершини підземних пагонів клематису, що робить свій шлях до світла, намагаючись заспокоїти себе, що саджанець не загинув.
У цьому випадку рослина сповільнює її зростання, запустив резервні нирки.
Не поспішайте догори "деад" клематис
Головне - бути пацієнтом і не панікувати, якщо навесні на посадці ділянки клематиса ви раптом знайдете тільки висушене відділення.
Це в першу чергу відноситься до молодих осінніх посад клематису, але також актуально для дорослих рослин.
Якщо, з якоїсь причини, на місці дорослого клематису, який вже радий вас незвичайним цвітінням, навесні або навіть посеред літа, не буде з'являтися один проросток - не поспішайте взяти лопатку і підірвати кущ!
Після того, як дуже сувора зима, довгий час, мій «першийнароджений» – клематис сорту Фантасії – не давав ніяких ознак життя.
Я думаю, що в цьому випадку низка чинників негативно працювали: твердий вік ліани (більше 10 років), а Спартан вирощував умови (безмежне сонце, висадка в будівельних відвалах).
Який сюрприз був коли, через чотири роки, з'явився новий пагін Фантазії раптом з землі!
Не боятися висаджувати клемати в саду. вирощувати ці шикові віни. Вони неймовірно прикрасить ваш сад і змінює зовнішній вигляд так багато, що ви назавжди станете шанувальниками цих ефектних рослин. Видання
P.S. І пам'ятайте, що просто змінивши наше споживання, ми змінюємо світ разом! Приєднуйтесь до нас на Facebook, VKontakte, Odnoklassniki
JavaScript licenses API Веб-сайт Go1.13.8
У Нідерландах випробують сервери для опалювальних будинків
Одне скло цього напою перед сном і ви втратите вагу!