Захисні механізми психіки

Психологічна оборона виступає проти волі людини, коли чим загрожує його психічний баланс, його психічна безпека, його ідеї про себе.
Давайте розглянемо механізми захисту нашої психіки.

1. Репресія.

Відкрито перший механізм зміщення. За допомогою репресії від свідомості, неприпустимо, травматичний досвід, обставини або інформація видаляються і зберігаються в несвідомому. Репресія пов'язана з безліччю випадків забуту, що дозволяє не запам'ятати щось, що може збочити ідею себе.

Приклад механізму репресії може бути представлений наступним чином: якщо я відчуваю шамелю за акту, який я зробив до іншої людини, але цей досвід швидко «випаровується» від моєї пам'яті, то я почав оцінювати себе без розгляду цього невигідного акту. Але ще одна людина, яка боляче моєї поведінки запам'ятається добре, що я вже забув. І мій самооцінка без врахування думки інших про мене буде неповним. Отже, порушуючи, не дуже чіткий досвід бажано реалізувати і аналізувати, щоб виправити свою самооцінку.

2. Раціоналізація.

Коли неправильне припинення призводить до виправлення, людина намагається виправдати свої дії. Це робиться не навмисно, але підсвідомо, для підтримки самооцінки на належному рівні. Наприклад, якщо одна людина була ірде на інший без видимої причини і називається для нього обліковим записом, він потім намагається знайти причини його неприпустимості, щоб зробити його поведінку досить нормальним і єдиним прийнятним в даній ситуації. Такий самозахист, без достатніх підстав, на відміну від об’єктивної оцінки поведінки. І ця поведінка в психології називається раціоналізація мотиву.
Раціоналізація – психологічний механізм захисту, схожий на солодку оболонку гірких ліків.й Роз’яснення, описи, такі як «відверта» травматичний факт, що він починає сприйматися як незначна або як докази міцності індивіда, цінна і справедлива.
Механізм раціоналізації добре описаний в знаменитій смузі А. Крилова «Фокс і виноград». Механізм розпаду непристойного, але сильно бажаного об'єкта описують його дуже точно, але якщо раціоналізація стає правилом для людини, то суперечності між самооцінкою і реальною поведінкою будуть рости, що неминуче призведе до серйозних конфліктів. АфішаБудь-яка подія, до якої ви безпосередньо або непрямо берете участь, повинна бути оцінена без раціоналізації ваших мотивів, щоб ваша участь у заході не зменшилася або перебільшена. Він може бути болючим для себе, але він корисний для самопізнання.

3. Проекція.

Цей захисний механізм психіки забезпечує людину з збереженням задовільної ідеї себе, його психологічної цілісності шляхом залучення власних почуттів, бажань, ідей неприпустимих з тієї причини або іншої до інших.
Кожна людина має позитивні та негативні риси характеру. Якщо ми знаємо, що робимо, то ми зможемо поділитися ним з іншими. Наприклад, якщо людина визнає, що іноді він гарячий, він пробачить той же темп іншим. Людина не допускається від знайомства себе тим, що має деякі «негативні» якості, особливості особистості, які він не любить себе, він не готовий повністю прийняти їх. Тоді в своїй свідомості ці якості продаються на інших людей і він перетворює свою небезпечність і відторгнення на них. Не відхиляється.

4. Заміна.

Це дія, спрямована на об'єкт, фактично спровокована не ним або призначена для нього, але викликана іншим, недоступним об'єктом. Коли людина дуже збуджена, наприклад, через неприємну розмову з колегою, але він не може висловлювати всі свої почуття до нього, він часто «збирає пару» на іншому, невибагливій людині.вибух настрою, сильний хвилювання, пов'язаний з відмовою, відступом або будь-якою іншою неприємністю, різко звужує свідомість людини, тобто робить його гаслом, ніж він дійсно є. У такому стані мало людей здатні оцінити свої дії, регулювати поведінку з урахуванням вимог самореспекту.

5. відмова.

Якщо людина не хоче помітити дійсно травматичні події, не хоче чути тривожну інформацію, то він має ще одну потужну психологічну оборону, що називається запереченням (виключення реальності).

Не приймається як реальні події, які порушують свідомість. Відмова може бути відобразена в втечу в фантазію, явний світ, де всі наші бажання реалізовані, де ми розумні, сильні, красиві і щасливі. Хто залишатися в світі мрії, інші фантазії, публічно говорять про їх «відомі» знайомства та ін. У той же час головною метою використання такої «позитивної самопрезентації» є збільшення цінності людини в очах інших.

6. Жнівень Реактивне утворення.

Якщо хлопчик віддає дівчину багато клопотів (повільнює хвости, відволікає від уроків і т.д.), то, швидше за все, він не байдужий до неї. Що таке хлопчика?

Дитина починає турбуватися про почуття симпатії - відчуття, що він ще не розуміє. Але він сам відчуває, що це «зловживання поганим» для якого він не буде похвалитися. Поведінка з'являється абсолютно суперечливою поведінкою, протилежною реакцією. Точно. Студент, який постійно руйнує свої уроки (навчитися на них, відволікаючи інших студентів) хоче привернути увагу, що він або вона явно не вистачає.
Це не просто буває для дітей. Цей тип психологічного захисту також присутній у дорослих, які також іноді показують протилежні реакції.

Ізоляційний механізм – поділ порушеної частини ситуації від решти душі. Є своєрідне поділ реальності, при якому травматичні події практично не викликають емоційної реакції. Наприклад, дитина відчуває себе добре в сім'ї, але він серйозно покараний на поведінку «поганий». В результаті, дитина «ізолатує» події, які пригнічують свою самооцінку, продовжує позитивно ставитися до батьків: він може бути «добрим» перед ними, але демонструє заборонене поведінку перед іграшким: хіти і знищує їх.

Всі перераховані вище психологічні засоби не сприяють особистісному розвитку. Успішно, що один психологічний захист. Підлімація.

7. Сублімація.

Це психологічна оборона, яка полягає в прямій енергії сексуально агресивної природи на інші цілі: творчість, наука, мистецтво, інтелектуальний розвиток, спорт, професійна діяльність, збір. Цей захист вважається конструктивним, оскільки він має позитивні результати і дає людині відчуття задоволеності. Видання

П.С. І пам'ятайте, що лише змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!

Приєднуйтесь до нас на Facebook, VKontakte, Odnoklassniki

JavaScript licenses API Веб-сайт Go1.13.8