Як дізнатися, скільки різних електроприладів споживають в будинку

Нещодавно я пояснив, чому потрібен спеціальний лічильник живлення (ватметр) для точного вимірювання потужності електроприладів, що працюють з сітки, і будь-які вимірювання, використовуючи звичайні багатометри, не можуть бути точними.

Я купив мій перший BEBUY блок живлення 5 років тому з китайського інтернет-магазину. Це, як і багато інших подібних лічильників, досить точний при вимірювальній потужності від десятків ват, але при низькій потужності зменшується точність вимірювання.

В одному з відгуків світлодіодних світильників на сайті під керівництвом-obzor. ір, я бачив фото лічильника потужності, які показали значення потужності стосами дроби. Я запитав автора сайту, який метр. Вийшла, Робітон. Цей виробник має два моделі лічильників потужності: Robiton PM-1 і Robiton PM-2. Я попросив представників бренду, щоб забезпечити мене моделями для тісного навчання.

Пристрої не відрізняються багато в ціні (PM-1 коштує 780 рублів, PM-2 білий - 900 рублів, чорний - 1000 рублів), але дуже різні в можливості і точності вимірювань.

МожливостіОбидва пристрої включені в розетку євро, і навантаження, потужність якого повинна вимірюватися, підключена до розетки на корпусі пристрою. Обидва пристрої мають три кнопки управління. Обидва пристрої можуть вимірювати потужність до 3600 Вт.

Робітон ПМ-1.

Пристрій вимірює потужність, кількість енергії, яка споживається навантаження (кіловат годин), і вартість споживаної енергії. Ціна кіловат регулюється.

Дозвіл при вимірювальній потужності не дуже висока, отже, при навантаженні 6 Вт, читання пристрою буде весь час «стрибка» між 5.5 і 6.4 Вт.

Потужність метра Robiton PM-1 підходить для вимірювання потужності та вартості енергії, споживаної електроприладами середньої та високої потужності - комп'ютери, обігрівачі, чайники, холодильники, пральні машини.

Robiton PM-2 має набагато більше можливостей і більш високу точність.

Три батареї використовуються для роботи вбудованих годинників і збереження читання після відключення від мережі.

Пристрій відображає час, мережева напруга, частота, струм, потужність навантаження, коефіцієнт потужності, час вимірювання, кількість енергії споживаного навантаження (кіловат годин), а вартість споживаної енергії. Ціна кіловат регулюється з урахуванням дня і нічного споживання з двотарним обліком. Можна скидати читання часу вимірювання, споживання енергії та вартість.

р.

Точність вимірюванняДля того, щоб зрозуміти, наскільки точні ватметри були, я використовував весь арсенал вимірювальних приладів.

Як джерело напруги зразка 230 В, я використовував безперебійне живлення з чистою хвилею APC Smart UPS 700INET в режимі акумулятора.
Найточніші мої мультиметри - Мастех MY65 (точність ± 0,1% +3), тобто ±0.53 В в 230 В) показали 231.2-232.0 В. Попередньо, джерело дає 231.5 V. Robiton PM2 чесно показали 232 В. Багатометр UNI-T UT61E переоцінений, але його точність (±0.8%+10) є тільки ±2.84 В в 230 В.

Як низькопотужне вимірювальне навантаження, я використовував резистор 27 kΩ 2 W. MY65 (точність ± 0,3%+1) показали, що його опір 26,950 Омс. Потужність повинна бути 231.5/26950*231.5=1.9886 W. Robiton PM-2 показали 1.99 Вт. Ідеально!
Robiton PM-1 був по черзі 1,8 і 2.0 Вт.

Крім того, я вимірювала потужність ламп розжарювання 25 і 75 Вт PM-1 показали 25.7 і 75.4 Вт, PM-2 - 25.95 і 75.58 Вт.

У мене була можливість порівняти результати вимірювання потужності робітону PM-2 ватметра з результатами, отриманими на дорогий лабораторному обладнанні для вимірювання потужності, а також на навантаження з низьким коефіцієнтом потужності і «необхідним» споживанням – світлодіодні світильники. Для десяти різних зразків світильників потужністю від 3,4 до 13.8 Вт, відхилення коливається від 0,2% до 2,1%. Великий результат

Незважаючи на широкий спектр вимірювань, Robiton PM-2 дає дуже точний результат навіть при низькій потужності.

Що всередині?Для того, щоб відкрити лічильники потужності, вам знадобиться тристороння викрутка. Дизайн ПМ-1 складається з двох дощок.

Дошка індикатора має кнопку калібрування. Я вирішив не ризикувати його або натиснути його.

Вимірювання обходу.

Зворотна сторона основної плати.

Дизайн Robiton PM-2

Базова плата та шунтування.

Оплата за спину.

Висновок

Потужність лічильника - це недорогий і корисний пристрій, який дозволяє дізнатися, скільки споживають різні електроприлади. За допомогою цього ви можете дізнатися, скільки холодильник споживає в день, скільки пральна машина споживає вимити, або дізнатися скільки коштує кип'ятити чайник. За допомогою цього пристрою можна визначити, які побутові прилади в будинку споживають найбільшу енергію (повторіть мене, це не найпотужніша побутова техніка) і дізнатися, як заощадити електроенергію.

З робітона два ватметри, я напевно рекомендую Robiton PM-2 – це більш точний і має набагато більше можливостей.

P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Приєднуйтесь до нас на Facebook, VKontakte, Odnoklassniki

Джерело: geektimes.ru/company/lamptest/blog/274246/