Павло Грам: Де жити зараз

Павло Грахам, засновник Y Комбінатора, засновник Yahoo! Зберігайте і автор хакерів і фарбаторів ділиться своєю філософією бізнесу.

Велике місто приваблює людей з приборами. Ви можете відчути себе містом. У сто тонких способах місто говорить вам, що ви можете зробити більше.

Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Перш за все, Нью-Йорк розповідає про те, щоб зробити більше грошей. Звичайно, є інші підказки. Ми повинні бути більш модними. Потрібно краще виглядати. Але найяскравіше повідомлення, що надходить з Нью-Йорка, має бути насиченим.

Що я хотів про Бостон (або, швидше, Кембридж) це те, що це інший сигнал: бути розумним. Ви повинні прочитати всі книги, які ви плануєте читати протягом тривалого часу.

Коли ви попросите себе, який вид сигналів місто відправляє, іноді ви отримаєте дивовижні відповіді. У Кремнієвій долині, повідомлення від долині, що нам потрібно бути більш потужним.

Це не відчуття, що приходить в Нью-Йорк. У Нью-Йоркі важливо, звичайно, але це легко вражати Нью-Йорк з мільярдами доларів, навіть якщо ви просто успадкували його.

У Кремнієвій долині не вражає нікого, крім декількох продавців нерухомості. У Кремнієвій долині, що впливає на світ. Чому люди в Долині доглядають так багато про Ларрі і Сергія? Не тому, що вони багаті, але тому що вони контролюють Google, і Google впливає на життя практично всіх.

Яким важливим є сигнали міста? На практиці відповідь чітка: дуже важлива. Ви можете подумати, що якщо у вас була психічна сила, щоб зробити щось красивим, ваші оточення не важливо для вас. Місце, яке ви живете, повинна трохи відрізнятися. Але якщо ви подивитеся на історичні факти, це змінює багато. Більшість людей, які зробили щось велике, були викопані в декількох місцях, де ці великі речі були зроблені весь час.

Міста є потужною силою. Майже кожен 15-го століття італійський художник був від Флоренції, хоча Мілан був однаковим великим містом. У Мілані жителі Флоренції не генетично відрізнялися від мешканців Мілана, тому логічно припустити, що художник з здібностями Леонардо да Вінчі повинні народжуватися в Мілані. Але що сталося з ним?

Навіть якщо людина з талантами Леонардо не подолала силу свого середовища, ви думаєте, що ви можете?

Я не думаю. Я б не боюся цієї сили. Краще використовувати його. Я думав про те, куди жити.

Я завжди думав, що Berkeley був ідеальним місцем в Каліфорнії. Але коли я нарешті перейшов туди пару років тому, він виявився, що не було справи. Повідомлення Berkeley надсилається, щоб жити краще. Життя в Берклі дуже цивілізована. Це, мабуть, єдине місце в Америці, де люди з Північної Європи відчувають себе вдома. Але там немає.

І не дивно, що таке приємне місце приваблює людей, які піклуються про якість життя. Ви зустрічаєте, скажете, в Кембриджі, Массачусетс не є шансом. Вони роблять жертви жити там.

Це дорого і іноді недбала, погода часто не приємна. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Кембридж - місто, де ідеї виробляються, а Нью-Йорк - місто фінансів, а долина кремнію - це земля стартапів.

Якщо ви говоримо про міста таким чином, ви дійсно говоримо про людей. Довгий час міста були просто кластери людей. Але багато змінилося сьогодні. Нью-Йорк - класичний великий місто. Але Кембридж – це лише частина міста, а долина кремнію – це не місто.

Може бути інтернет буде змінювати речі ще більше. Якщо ви живете географічно. Але я б не відповів на це. Фізичний світ має дуже високу пропускну здатність, а іноді міста надсилають сигнали дуже тонкими способами.

Місто розповідає про те, що ви бачите у вікнах, це те, що ви почуєте. Ці сигнали не повинні бути спеціально для пошуку, але неможливо вимкнути їх.

Подруга шахти, які переїхали до Силіконової долини в кінці 1990-х років, сказали, що найгірше була бідна якість бесід. Я думав, що це просто ексцентрична думка. Звичайно, цікаво послухати інші розмови людей, але їх якість так важливо, щоб ви готові змінити місце проживання для цього? Тепер я розумію, що вона розмовляла про: випадкові розмови, що ви живете.

Неважливо, як цілеспрямовано ви, важко не впливати на людей навколо вас. Це не те, що ви робите все, що місто хоче зробити, але ви отримаєте розчарування, коли ніхто інший піклується про те, що ви хочете зробити.

У зв’язку з розчуттям та роздратуванням, як між прийняттям та втратою коштів. Більшість людей переоцінюють негативні грошові цінності: вони працюють набагато важче не втратити долар, ніж зробити долар. У той же спосіб, хоча є багато людей, які володіють достатньою кількістю труднощів, щоб протистояти певній окупації, яка накладається на вас лише тому, що «все, що це робить», все ще дуже мало людей сильно, щоб тримати роботу над чим, хто навколо вас не піклується.

Кожне місто зосереджене на певному типі амбіції. Кембридж – це інтелектуальна столиця, яка не тільки є інтелектуальними людьми, але тому що немає нічого, що ці люди піклуються більше про це. У Нью-Йоркі або Долині професора, люди другого класу, доки вони починають хеджовий фонд або стартап.

Це говорить про відповідь на питання, що має довгий чуйний Нью-Йоркерс: Чи може Нью-Йорк-Сіті стати лідером у сфері стартапів Silicon Valley? Саме тому малоймовірно, що люди, починаючи з стартапів в Нью-Йорку, будуть відчувати себе як люди другого класу. У Нью-Йорку люди захоплюють щось інше. І Нью-Йорк вже втратив до Силіконової долини в грах за багатством: співвідношення Нью-Йорків до Каліфорнії на Forbes 400 список вже опинився з 81:56 в 1982 до 73:88 в 2007 році.

Не всі міста надсилають сигнали, але тільки ті, які є центрами навколишнього середовища. І не живемо в місті, важко розповісти про те, що він випромінює.

У Лос-Анджелесі, головне, що здається, бути полум'ям. У списку людей, які користуються найбільшим попитом, і головним досягненням є отримання цього списку або друзів з ним. Крім того, сигнали про те, що і в Нью-Йорку, крім фокусу на фізичному привабливості.

У Сан-Франциско сигнали, як і в Берклі, повинні жити краще. Що може змінитися, якщо достатньо стартапів вибрати Сан-Франциско над Силіконовою долиною. У роки інтернет-бульбашок такі вподобання здаються як симптом провалу – як покупка дорогих офісних меблів. Навіть зараз, старт-ups на основі Сан-Франциско змушує мене підозрювати. Але якщо тут вистачить хороших підприємців, то центр тяжіння перейде туди.

Я ніколи не бачив місто, як Кембридж у сфері інтелектуальної власності. Оксфорд і Кембридж (один в Англії) є більш схожим на Ithaca або Hanover: є сигнал, але не як сильний.

Паризький був колись великим інтелектуальним центром. Але я спробував жити там і побачила, що амбіції її мешканців не були інтелектуальними. Сьогодні, Паризький надсилає повідомлення: Акт в стилі. Я хотів би його. Париж - єдиний місто, який я коли-небудь жив, де люди дійсно зацікавлені в мистецтві.

І ось ще один міський сигнал я забрав: в Лондоні, ви ще можете відчути хірурга більш аристократичним. Якщо ви слухаєте, ви можете почути його в Парижі, Нью-Йорку або Босоні. Але в іншому місці цей сигнал дуже слабкий і нестабільний.

Ось повний перелік сигналів, які я забрав в різних містах: Спокій, стиль, мода, фізична привабливість, полум'я, політична влада, економічна влада, інтелект, класна відмінність і якість життя.

Цей список робить мене трохи незручним. Я завжди думав амбіції, але тепер я зрозумів, що це тому, що я завжди означу, що я піклуюся про. Якщо ви передаєте всі амбіції, то це не так мило.

Чи потрібно для всіх, хто хоче досягти великих результатів, щоб жити в великому місті? Ноп. Усі великі міста надихають дружбу, але для деяких робочих місць, все, що вам потрібно, - це запорука талановитих колег.

Міста забезпечують аудиторію та воронку, яка виводить у людей, як ви. Це не те, що важливо в математики або фізики, де всю аудиторію є вашими однолітками, і все, що вам потрібно, є факультетом з правими колегами. У таких сферах як мистецтво, журналістика або технологія, важливіше загальне середовище. Тут кращі фахівці не сконцентровані в декількох поверхах і лабораторіях. У цих більш хаотичних зонах найбільш вигідно працювати у великому місті: потрібно відчути все це заохочення, що надходить від інших і шукати колег.

Ви не повинні жити в великому місті, щоб працювати для вас. Ключові роки – початок та середина вашої кар’єри. Ви не повинні народжуватися і розвиватися в великому місті. Ви не маєте права йти до університету в цьому місті.

Але коли ви переїжджаєте на наступний, більш складний крок, краще бути в місці, де ви можете знайти колеги і підтримку. Коли ви знайдете як, ви можете залишити. Загиблими роками були ті, які проводилися у Парижі.

Якщо ви не впевнені, що ви хочете зробити, і де центр є для тих, хто це робить, ймовірно, краще спробувати життя в декількох містах, поки ви ще молодий. Ви ніколи не знаєте, що сигнали міста до тих пір, поки ви живете там. Іноді припущення неправильні: Я переїхав до Флоренції на 25, думаю, що я хотів би бачити арт-центр, але він виявився я був 450-річний пізній.

Навіть з містом все ще припливає з амбіцією, не можна точно знати, якщо його сигнал буде відрезонувати з аспіраторами, поки не почуєте. Коли я переїхав до Нью-Йорка, я був вражений. Це захоплююче місце. Я не люблю людей.

Як наші звички створюють нас

Правила життя від російських письменників

Деякі люди 16 знають, що вони хочуть зробити. Але для найбільш амбітних юних людей, наявність амбіції, здається, передує розуміння того, чому виникають ці амбіції. Вони знають, що вони хочуть зробити щось чудово. Але ми ще не вирішили, що вони стануть рок-зіркою або нейрохірургами.

Немає нічого неправильного з цим. Але це означає, що якщо у вас є амбіції цього найбільш поширеного типу, то вам доведеться знайти місце, щоб жити за допомогою пробної та помилок. Ви можете знайти місто, де ви відчуваєте себе вдома, щоб зрозуміти, що ваші амбіції. Видання

Кредит Павло Грехем

Джерело: Ideanomics.ru/? п=923