Прайсез Право і Вронг

Всім відомо, що мотивувати дитину навчатися і підвищити самооцінку, потрібно хвиляти його. Але як це зробити?

Це може похвалитися багатьма способами, включаючи негативні наслідки. Будь-який батько, швидше за все, знайти себе в цій ситуації: після того, як буде похвалитися, дитина не погоджується з вашою оцінкою, або йде далеко.

Яскравий приклад, як може бути шкідливим, котирування психолога Haim Ginott в його знаменитій книзі Parent-Child: Світ відносин:

Один день, 12-річна Лінда, граючи комп'ютерну гру в домашніх умовах, досягла третього рівня в ній. А батько, побачивши це, відповідав: «Ви неймовірні!» У вас є відмінна координація! Ви справжній експерт у грі. Лінда втратила інтерес у гру і залишила номер.

Загибель батька запобіжила її від продовження, оскільки вона сказала сама: «Да думаю, що я є великим гравцем, але я не експерта. Я пішов на третій рівень, тому що я був щасливим. Якщо я знову починав, я не ймовірно досягнемо навіть другого рівня. Краще зупинити гру зараз і залишити переможця. й

Оцінити тут перебільшено: в образі, що батько забарвлений перед нею, Лінда не визнавала себе. Для оцінки та мотивації нових досягнень необхідно висловити визнання та затвердження, а не просто вдячність. «Коли ви отримаєте на наступний рівень, ви повинні відчувати себе чудово. й

Наслідки похвали у дітей з низькою самооцінкою — ті, хто найбільше потребує заохочення — розслідувалися дослідниками в Ойо і Амстердамі. Вони виявили, що в деяких ситуаціях хвальність має протилежний ефект: це зменшує мотивацію і самооцінку, а не піднімаючи їх. Батьки та викладачі починають гідно оцінити дитину, а його самооцінка падає навіть нижче.

Психологи визначили 2 види похвали:

Давайте помилитися: що неправильно з «розчинним синдромом»

З акцентом на особистість: Вибачте, що підкреслює особистість дитини

З фокусом на процесі: Уважаю, що звертаємо увагу на зусилля дитини та дії, а не їх особистих якостей (Ви зробили дійсно хорошу роботу сьогодні)

Діти з низькою самооцінкою значно частіше отримують похвалу, що відноситься до своїх особистих характеристик. Це, як правило, тільки робить ситуацію гірше.

Потрібні бути частіше за роботу, виконану і старанність - і дитина виведе висновки про свої особисті якості.

По-друге, надмірно високі сорти слід уникати. Якщо ви часто підкажете свою дитину, що він або вона зробила роботу, яка є «видатковим» і «видатковим», він або вона буде страхувати ваші очікування в майбутньому. Краще, щоб похвала була більш бетоном і реалістичною, інакше будь-яке завдання буде сприймати як щось занадто відповідальне і складно виконати.

Як збільшити відповідальність підлітка за їх дослідження

Програма школи повністю зосереджена на "дівчині"

Прайз також є формою оцінки, тому потрібно ретельно його лікувати. Реалістична і помірна похвала, яка фокусується на процесі, а не на особистих якостях, зробить дитину більш впевненою і заохочує самовдосконалення. Видання

Автор: Олег Бочарников

Джерело: vk.com/wall-23183549_4438