Куди в будинку приходять: 6 видів любителів сміття

Тепер в Японії, реальний бум - сарісайтон - організація замовлення і чистоти з позбавленням від усього зайвого. У кращих книгах регулярно отримують фахівці з прибирання та замовлення, крім розбиття через західний читач Марія Кондо, це TOMO (Yoshijima Tomomi), князь замовлення (Kojima Hiroaki), Komatsu Yasushi, Ando Eiko, Tatsumi Nagisa і багато інших.

Серед них дуже цікаві книги про організацію домашнього життя, є невідповідні колекції порад про те, як протерти пил за телевізором по фен-шуй або як укладати коробки для зберігання дрібних газет.

Замість традиційних телевізійних шоу з Cinderella заправка від піжамних штанів в вечірні сукні, програми про токарні будинки з полігонів в храми чистоти зараз модні. В принципі дуже цікаво слідувати всім цим, але сьогодні я хотів би розповісти про книгу, яка стоїть окремо в потоку популярних тенденцій.

р.

Проживання Речі: Як визволяти будинки і серце від Yukiko Kaneko (Персональна назва, Kaneko) Канеко М. є професійним автором нехудожної літератури з питань поліпшення повсякденного життя, багато книг з організації гардеробу, асиміляції корисних звичок в повсякденному житті, прибирання, тисячі способів економії коштів в домогосподарстві тощо.

Але особливо «Життя без речей» яскраво відрізняється від колекцій готових рецептів для відновлення замовлення.

Яка картина ви малюєте в голові, коли ви замовляєте життя без речей? Вишуканий аскетизм і мінімалістичний інтер'єр лаштункової картини з журналу, два книги і одна ваза художньо стояти на столі, все інше, щоб відкинутися? Або ж важкої економіки з написанням в товстій книзі кожен витрачений копійки, не варто турбуватися про те, щоб витрачати занадто багато? Ні. Що таке книга?

Це досить важко прочитати, не хвилюватися, але це з такою книгою, яка я думаю, що ви повинні почати свій шлях до чистого будинку. Тому що це не починається з замовлення в речах, він починається з замовлення в голові.

Тому що це книга, яка дивиться на глибину хаосу, шукає не одноразові способи красиво поставити все на полиці, але проаналізує причини непотрібних речей і виглядає для того, щоб запобігти повторне залягання простору. Це стосується глобальних питань:

Що таке благ для мене? Де і чому з'являється горбка? Що робити?

Підхід Юкика Канеко повністю позбавлений ультиматів. У вас є 100,500 дрібних речей, які розкидані у вашому будинку, але вони не турбують вас? Не потрібно нічого змінити.

Канеко М.: «Якщо ви не знаєтесь, але ви захочете з ним, не робіть моїх порад». Я пропустив ці бронювання в майбутньому, просто пам'ятаю, що ця книга не дає наказів будь-кому, що робити або як жити, тільки запрошує їх думати разом.

Причини розтирання

Kaneko Yukiko виявляє причини, які лежать в природі певної людини, і причини більш глобального роду. Почнемо з другим.

Ми багатші і речі дешевше. У нас є багато дрібних речей? Заувага, яка є справжньою для Росії, як вона для Японії: до того, абсолютна маса населення просто не мала кількості речей, які ми маємо.

Навіть дуже бідна жінка в ці дні може дозволити собі придбати в рік X в'язані футболки, літні сукні та Z домашні тапочки. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз.

Для наших великогабаритів було просто не питання про те, чи купити чи не купити мікрохвильові серветки, райдужні кольорові змішувачі тексту або десятого взуття. Але ми все одно носимо ставлення старших поколінь, для яких велика кількість речей з цілком об'єктивних причин пов'язана з багатством і комфортним життям в достатку.

І не купити додаткові = визнати себе позбавленим фінансово, якось неприпустимо, поступається.

Чому немає нічого на літо?

Чому ми покинули, горячий газ, нам потрібно щось отримати.

Ну, нехай бульфіт, три сотні рублів в цілому - Я не схожий на це, я відкинути його.

Незважаючи на те, що світ давно змінився, і наповнений іграшками, олівцями, папірами і нездатними нецензурними ящиками столу не характеризує ваше життя як багатим або комфортним. Навпаки, часто через велику кількість зайвих речей, наше щоденне життя позбавлене комфорту: вічні мами подразнюють, важко і неприємно прибирати, необхідні речі складно швидко знайти.

Ми витрачаємо більше грошей, ніж час і зусилля. Другі стебла з першого, в світі легко доступні недорогі предмети, це набагато простіше для нас, щоб купити ще одне, ніж покласти деякі роботи в альтернативне рішення.

У наших квартирах з'являються спеціальні очищувачі кукурудзи та сік лимона. Наші бабусі змінили зовнішній вигляд тієї ж сукні, пошиття різних комірів до неї, надягаючи ремені та кріпильні брошки. На щастя, хто серед нас готовий, як це сьогодні? Одягнена Жінка Голий чоловік Або два. Або три.

Ми втратили світ великої родини, сусідів та друзів. У сучасному світі зменшується кількість соціальних зв’язків особи. І пропорційно, його потреба при збільшенні речей. Юкико Канеко пише, що -щодавні роки тому в Японії на пологах дитини не потрібно було купити ребра, коляска, гору плівок і ряків, багато дала родичам, сусідам, друзям, сусідам і друзям родичів тощо.

Якщо в одному будинку на вулиці був телевізор, то всю вулицю приїхали до цієї особи ввечері для збирання на телевізорі. І не було дебатів про те, що дивитися, були канали один раз, двічі, і перевірили. Якщо, наприклад, швейна машинка або ручна пилка було потрібно через кожні шість місяців, немає необхідності купувати, завжди хтось запозичувати. У світі ми змінилися різко.

Як нагадувати вам нічого?

Ще однією цікавою точкою зауважила автор, що Мс. Канеко відображає, як відбувається доступність речей в соціальних відносинах. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. А такі практичні випадки для контактів завжди були значними частинами причин зустрітися і спілкування, не дивно, що світ наповнений речами втрачає зв'язки між людьми.

Є об’єктивні національно-культурні особливості, що сприяють збільшенню кількості об’єктів в будинку.

Yukiko Kaneko відрізняється трьома такими особливостями для японського життя:

наявність елементів традиційної культури (кімоно в шафі, китайські ляльки для дівчаток) День, Буддійські альтанки та ін.)

Паралельний зміст об'єктів японського і європейського життя, найпростіший приклад ріжучий. Середня японська сім'я має палички, фіксатори, і ложка-fork-knives.

Чиста зміна сезонів і наявність холодних сезонів. Велика різниця між одягом на літо і взимку збільшує кількість основних предметів одягу. І не забудьте про теплих ковдрах, нагрівачів на зиму і любителях на літо.

Останній для Росії О-О, як актуально! Японці не підозрюють, як осіннього пальто відрізняється від зимового пальто, пуховики і хутра, а також наявність зимових і осінніх чобіт також здивує їх. І багато капелюхів, шарфів, рукавиць і рукавиць? У зв'язку з цим російські жінки мають більше причин, ніж японські жінки.

За холодний сезон і особливості сільського господарства дають нам ще одну культурну особливість: консервування їжі на зиму. Для приготування маринованих джемів ми використовуємо величезну кількість предметів, від гігантських горщиків до льодових валиків. А потім ці предмети, а також банки відварених і засолених потрібно зберігати кудись.

У нас є багато специфічних культур, але якщо ви думаєте про це, є також. У мене є певна кількість подарованих іконок в комоді, так як немає необхідності для людини, яка не вірить в них взагалі, немає бажання прикрасити будинок з ними. Я не можу відкинути його. Моя рука не піде. Культурний код не дає можливості.

Лінія між покупками як задоволення і покупками як проблема досить тонка.

Yukiko Kaneko, в принципі, говорить дуже позитивно про покупка і необхідність придбання. Я дуже дивився, як правило, автори, які закликають позбутися від зайвих речей, навпаки, бренд пристрасть до придбання з останніми словами. Канеко Мс. Розглянуто задоволення покупок природних і навіть корисних для людей.

1,1 км Покупка нового – напрямок думки в майбутнє, формування позитивних емоцій, антиснення задоволення використання речі.

2,2 км Це важлива частина планування майбутнього: коли ми вибираємо наш шлях життя і діяльності, ми обов'язково купуємо предмети, які актуальні для цього способу життя і діяльності і необхідні для них.

3. У Особливе задоволення - покупка товарів для дому. Канеко Мс. вважається нормальним і правильним бажанням людини для поліпшення свого будинку, якості повсякденного життя в цьому будинку, прагнення зробити будинок більш затишним, красивим, приносити радість.

Проблеми починаються при очікуванні задоволення при використанні речі не збігається з реальністю. Точно, коли в реальності ми не використовуємо придбану річ і не отримуємо заплановане задоволення.

Чим зайняти простір в будинку і не приносить радості, навпаки, спійманий в очах, викликає легкий подразнення. Ми витрачали наші ресурси, наші гроші, наш час, і ми не отримали радості в поверненні. Погані покупки відбуваються на всіх, але якщо є регулярний небаланс у вашому житті між витратами ресурсів і отриманням результатів, це є підставою для думки про проблему.

Коли природне прагнення до кращого життя перетвориться в цехолізм? Юкіко Канеко вважає, що основна причина для покупок не є боредом, гідністю або поганим характером. Це відчуття відсутності контролю над власним життям.

Коли людина відчуває себе застрягти в області, що важливо йому, коли він відчуває, що він не живе, як він хотів би, він намагається впоратися з цим почуттям «вирівнюючи рахунок», направляючи свою енергію в напрямку, де він може прийняти рішення для себе. І легко доступний світ шопінгу.

Уміння вибрати свій улюблений продукт і придбати його за власним бажанням і вибором є одним з ключових складових задоволення від процесу покупки. І коли є цей компонент, який важливий для людини, він ігнорує інших, таких як задоволення успішної покупки, від використання речей, чубчики починають купувати тільки заради покупки.

І якщо ви раптом думали, що ви або хтось поруч з вами страждає від Shopaholism, це свято для відображення того, що неправильно в житті цієї людини, де він відчуває слабкий, вразливий, не в управлінні ситуацією.

Види Внутрішній “Лампер”

Є багато особистісних рис і психічних сил, які підвищують кількість невикористаних і непристойних речей в домашніх умовах. Юкико Канеко визначає 6 типів мислення та способу життя людини, схильних до вирубування навколишнього простору. Звичайно, людина може поєднувати особливості декількох типів.

Тип: Бізнес мама

Такі люди мають все, викладені в коробках з роздільниками, в шафі речі акуратно складаються і діляться на категорії, на диванах і віддалених від телевізора - чохла, а косметика або побутова хімія просто не може раптово закінчитися, тому що в шафі завжди є запасна пляшка.

Одяг в костюмері складається як досвідчений туристичний в рюкзаку: не єдиний люмен, стеки і пачки встановлюються один до одного з ювелірних прикрас. Чому такі дилігентні хости так незадоволені існуючим замовленням? Тому що житло виглядає метеликом завдяки великій кількості об'єктів, і часто навіть в ретельно складених рядах і стеках важко знайти потрібну річ серед десятків аналогічних.

Канеко Мс. рекомендує комерційні мами прийняти принцип одного п'ятого: принаймні один п'ятий будь-якого простору - ящик, полиці, ящик - повинен бути вільним. Так само, як і, звичайно, перейшовши за одягом і папером, викинувши неперевершений і непотрібний.

Тип: Занадто зайнятий.

А речі не здаються занадто багато, але немає часу для відновлення замовлення. Це люди, які живуть дуже зайнятим життям, в якому працюють, спілкуючись з друзями, збираються в клуби / фільми / ресторани і т.д., приймають важливе місце, і час і зусилля виділяють домашню роботу на залишковій основі.

Цей тип часто має схильність до придбання пристроїв, які полегшують роботу і заощаджують час: роботи пилососи, кухонні супер комбайни та мультиварки, посудомийні машини. І найсмачніша справа полягає в тому, що цей тип пристроїв зазвичай стоять свічки без використання, робот пилосос завжди не заряджається, збирач ледачий і немає часу, щоб отримати, розібрати і збирати, мити і кожен вечір є скандал в сім'ї, які все ще будуть завантажені страви в посудомийну машину.

Цей тип завжди має кілька «пайових точок», гарячих плям, які потрібно постійно тренувати себе. Зазвичай це сумка, робочий стіл, вхідний зал, деякі інші горизонтальні поверхні в будинку, де речі кидаються в мезах.

На додаток до регулярності та рутину розбирання цих гарячих плям (де думки Юкика Канеко тісно ехо ті флаладі), важливо організувати ці «проблемні ділянки», щоб вони дійсно мали своє місце для всіх регулярно використовуваних речей. І, важливіше, такі люди повинні бути дуже обережними щодо організації свого часу.

Не варто забити графік роботи, якщо ви не залишаєте себе не менше одного дня / ввечері на тиждень, щоб зробити нічого, проколо втоми буде знищити всі великі плани відновлення супер-замовлення. І так: очищення, розміщення речей, мислення про побутові поліпшення, зарядка пилососа і завантаження посудомийної машини також займає час.

Вам необхідно приїхати до умов з цим і якось включити в список ваших важливих, необхідних і цікавих речей невеликих повсякденних речей, інакше вони не будуть самі з будь-яким супермодним пристроєм.

Тип: Королева покупок

Це ж дівчина, яка ледь отримала зарплату, вже починає чекати наступного, бо вона вже має щось, що вона терміново хоче купити. Це людина, яка щиро вірить, що кожен сезон потрібно купити нові предмети гардеробу, а не одну спідницю / плаття, ні. Ми терміново потребуємо сумочку, взуття, штани, верхівки тощо. Цей тип людини не має великих заощаджень.

Є двадцять тисяч вільні чоловіки? Потрібний холодильник або телевізор. Такі люди часто мають пристрасть для прикраси будинку, який проявляється в постійній покупці свічок / каркасів / коробок / малюнків / амулетів і т.д. Житло часто виглядає перевантаженим і метеликом з предметами, призначеними для прикраси.

Цей тип людей, відповідно до Мс. Канеко, може знайти його важче для інших, щоб частина з додатковими речами, Королева кладе занадто багато любові і емоцій, щоб купити речі, щоб відкинути їх. Якщо самостійно застосувати на практиці поради, щоб позбутися від зайвих речей - потрібна допомога людини ззовні, фахівця або просто найближчий друг / родич. А якщо дивець каже: «Покинути його,» слухняно відправляти його в бункер.

Ще один корисний наконечник для покупок королів, щоб спробувати купити більше послуг і заходів, ніж речі для задоволення. Не нова сорочка, але нова стрижка, не взуття, але манікюр, не п'ять-мисливий сувенір на стіні, але квиток на кіно, театр, концерт.

Тип: Тоо втомлений

Корзина бруду є повним. Гора брудних страв в раковині ніколи не знижується. З думки, що потрібно мити посуд, не хочеться варити, можна зробити з бутербродом. На підлозі знаходиться сміття: скребки паперу, деякі обгортки, порожні коробки та пластикові пляшки на столі. Я знаю, що це було на місяць.

Yukiko Kaneko вважає, що цей тип відрізняється від всіх інших, в тому, що це не звичайний тип, але одноразовий стан. Стан екстремальної втоми, який може прийти, в принципі, будь-який, навіть досить непристойна людина. В умовах сильного стресу і втоми людина просто не має сил, щоб видалити щось на місце.

Тому в разі нехтованої недбалості необхідно лікувати не наслідок, а причина: регулярно спати, їсти хоча б трохи сніданку вранці, регулярно їсти протягом дня, ходити в свіжому повітрі хоча б пара разів на тиждень. Дуже важливо погуляти в свіжому повітрі - хоча б пара разів на тиждень прогулятися, спілкуватися з людьми - зустрітися один раз з друзями, щоб поспілкуватися і вимити, приїжджати з дикої природи - купити і принести додому найменший букет квітів. Прибирання, миття і приготування в більшості випадків, згідно з Мс. Канеко, підійдуть самі.

Тип: Стінгі бабуся

Це люди, які не можуть брати участь у будь-якому, навіть найвибагливіше. Вони залишають за красивими подарунковими пакетами і стрічками, ніколи не використовують їх після Саме в таких хостах, які продукти зберігаються в таких кількостях, що їх термін зберігання закінчується перед тим, як вони досягають рук всіх, щоб їсти.

Одноразові зубні щітки занурюються з готелю, які залишаються непакованими в далеких ящиках. З журналів ретельно порізати і зібрати в тато рецепти, які ніхто не готує. У більшості випадків не самі Плюшкіні звертаються за порадами і допоможи, але їх родичі і друзі, втомлюються життя в сміттєвому відвалі, що «не обов'язково прийде в руки деякий день. й

Якщо сам поганий бабуся вирішує щось змінити, головне - пам'ятати, що кинути речі далеко не так багато одноразових дій як постійний контроль балансу вхідних / вихідних. Для родичів автор пропонує наступну стратегію:

таємно відкинути повністю явний сміття (наприклад, молочні пакети, з яких «М’янська бабуся» збирається зробити вироби для дітей протягом півроку),

методично видаліть невикористані елементи в ящиках в шафі і т.д.,

Декарта «бороти» і «покинути» предмети близькими друзями і близькими. «Мама, я можу взяти свій матовий пальто?» Хочу дізнатися, як зшити хутряні рукавиці. «Грандма, мій друг шукає крісла на кухні, я можу дати її наш цекетний стіл з ганку? й

Впевнений, що я особливо схожа на останню ідею, і чимось бабуся не буде сердитися, і ви можете позбутися від абсолютно одних зразків побутової ясен.

Тип: Занадто багато захоплень

Це творчі, захоплюючі природи, любов, щоб спробувати різні хобі. Часті небезпеки для людей креативних пристрастей:

1. Звичок купівлі нового хобі одночасно весь набір необхідних і не найнеобхідніших інструментів і матеріалів. Можливо, ви повинні дати собі «серійний період», для якого досить придбати тільки найнеобхідніший, а якщо хобі стає постійним, повільно розширювати діапазон.

2. звичаї до речей, навіть якщо сам хобі в минулому. Якщо ви не робили ніяких захоплень протягом 3 місяців (за винятком сезонних видів спорту), попросіть себе, «Чи хочу це зробити знову?» Якщо друг запросив мене запозичувати матеріали та інструменти на півроку, то я? Якщо ви готові подарувати комусь інструментам для хобі, то краще буде виглядати прямо зараз?

Ще один корисний наконечник для цього типу: якщо ви прямо зараз вибираєте між проектом з нового поля, для якого потрібно купити щось, а проект з знайомого майданчика, для якого ви вже маєте хоча б деякі необхідні – приступайте до другого.

По суті, у видах ми доторкнулися на другий, більш важливі сторони проблеми. Що робити з потоком речей в будинку? Як ви ручите мені? Yukiko Kaneko пропонує деякі основні, досить цікаві принципи для боротьби з хаосом. Поговоримо про те, що в другій частині.