Тетяна Чернігівська: Важливо розуміти, як програмовані ми.

Почуття, що це божевільний, божевільний, божевільний світ буде ще більш божевільний, перш ніж наші очі конденсують. Це в першу чергу через носії свідомості, хом сапіренс. І торна, суперечлива картина життя, як вона відбивається в мозку контемпорів.

Обрані проблеми мозку, останні наукові моди та захворювання цивілізації XXI століття обговорюються з найбільшим російським фахівцем в галузі теорії свідомості, завідувачем кафедри конвергенції природничих і гуманітарних наук Санкт-Петербурзького державного університету. Людина, наукові інтереси яких поєднують психологію, біологія та напівотика.

— Василь Володимировна, що Достоєвський назвав «використання пам’яті» найбільшою людською потребою або, можливо, замісником?

- Яка сторона дивитися на. Ви можете викликати його тест або подарунок. Якщо ви є духовною особою, одна відповідь. Якщо не вірно, то навпаки.

до Які ваші когнітивні колеги сьогодні?

до Вони зайняті. Але світова мода - ставка на мозок. Величезний проект Brain - американський. Гігантські гроші дають дешифрувати механізми мозку і його моделювання. Повідомляємо, що ми пощастили, як працює мозок, як він керує роботою. Це може мати наслідки цивілізаційної ваги. Засоби зв'язку зміняться, освіта, медицина, всі технології, все зміниться. Ось чому вони не потрібні гроші.

Проект Man Brain - це європейський проект. Дуже багато грошей. ВНЗ та дослідницькі центри по всьому світу.

Випадково, ці речі не відбуваються. Найголовніше дослідження Brain. Навіть ті, хто займається будь-яким військовим, розуміють, що електроніка перемагає: які б не будували більш потужну, швидше система буде перемагати.

Але дослідження мозку не обов’язково мають негативний результат. Перш за все, вони принесуть величезний позитивний ефект в медицині. Це перша річ: величина катастрофи величезна. Захворювання мозку з'являються в світі в першу чергу, вже перетворюючи серцево-судинну і онкологічну хворобу. Я використовував, щоб зробити дурний жарт: Що ми робимо, коли більшість людей на Землі божевільні? Я роблю! Це дуже серйозно! Статистика показує, що половина населення пригнічує. Потоки стають молодшими. Альцгеймер, Паркінсон ... Аутістика! Все про мозок.

до Чи є що-небудь в ньому, що відрізняє від хорошого і зла? Пристрій, який сканує чорно-білий?

до Не існує наукової відповіді на це. Я можу відповісти на напівфілософично, напівнауково, і почати в іншому кінці. Важливо розуміти, як програмовані ми. Про це було багато розмов. Ну, я народився, як це, дупа. Але це не мій недолік, що я народився? Я відповідав за базар, але не для генетики.

Для недооцінки ролі генів неспроможна. Генетика є потужною наукою, і це стає швидше і вартість досліджень стає дешевше: перш ніж сказати, декодування індивідуального геному вартість мільйона доларів, зараз це коштує тисячі доларів. І майже кожен може дозволити собі. Гени є багаж, який ви народилися, але для того, щоб він був грати, потрібно включити його.

до Яка функція кнопки?

до Все, що відбувається з вами! Де ви навчитесь, хто ваших батьків, друзів, вчителів - досвід, зовнішній світ. Отже, якщо ми скажемо, «Що потрібно робити з мною?» це положення не тільки безсмертна, але науково неправильно. Ми перераховуємо відповідальність за дії мозку. Якщо ми починаємо дивитися на життя таким чином, ми повинні закрити магазин.

- За словами американського психолога Філіпа Зімбардо, ми не знаємо, як ми будемо жити в певних обставинах.

до Ми не знаємо, хто ми. Не як людство, не як різновиди, які заражають Землю, але кожна людина знаходиться в межах себе. Ви впевнені, що ви знаєте себе?

- Звісно!

до Ми в соцмережах І нещодавно. Іноді відчувається, як ми в психіці. Світ наповнений жахливим лежаком, і дуже міцним лежаком, ви покажете чоловіка чашкою і він говорить, що це Андромеда Небула. І це відбувається на масштабі декількох континентів. У світі підвищена нервозність, тривожність, підхід до клініки. Багато людей живуть в прикордонних штатах.

до Ми вважаємо, що російська людина в 200 років стане набагато краще, але два століття пройшли, і ми бачимо, що комплекс стає більш елементарним, тонким - грубим, інтелектуальним - масою.

- Так, це. Деякі дослідження показують, що IQ підвищується. Я вірю, що IQ є похмурим, він тільки враховує здатність компстатувати в широкому сенсі, і існує безліч видів інтелекту. Найвищий IQ стане суперкомп'ютером.

до У нас є мільйони нейронів. Чи може це бути те, що ця відмінна інженерія призначена для більш високої мети?

- Я хочу думати так! Але складність себе, складність як така, не гарантує самодосвідомість, відбиття, можливість оцінити себе. Сучасні комп'ютери, носії штучного інтелекту, дякую Богу, ще не мати ніякої свідомості. Але особисто, я дуже боявся, що стрімко зростаюча складність штучних інтелектів може перехрестити поріг, а потім ці істоти будуть мати обізнаність про свою владу.

до А потім фантастичні фільми-вироки будуть вірно?!

- Я не бачу, чому ні. Є серйозне наукове питання, яке я пишу багато колег. Чи свідомість наслідки складності? Чи можна сказати, що мозок, починаючи від примітивних істот на планеті, стає нескінченно більш складним, приходить до певного порогу, коли виникає свідомості? Якщо так, немає перешкоди швидко зростаючим технологіям в штучному інтелекті, не досягаючи цього результату.

Але якщо це інтелект нагадує людину, то це «здоблення» повинно мати якийсь вид тіла. Не обов'язково тіло, як і наші, але хоча б датчики, які дають вам варіант фізичної особи. Ми є те, що ми є таким тілом. Тепер у світі ця проблема називається "збочення", фізичнаність. Це серйозно обговорюється. На планеті, які чують і дивляться інші діапазони, і світи, які вони живуть в різних для них.

Ви можете попросити страшного питання: який світ? Я не думаю, що хтось має відповідь на це питання. Надходження фольців. Не існує жодної картини світу за принципом. Ми бачимо, що Кратор дав нам.

Я думаю, що я повинен сидіти і писати фантастичний роман. Погано там немає часу! Але не пам'ятаєте Solaris, цей мислитий суп; від того, що ми насправді не зустрілися з таким, що це випливає тільки одне: ми ще не зустрілися з цим!

до Якщо ви були, щоб зробити наукову фантастичну роман, який ви вибрали?

до Звісно, інтелект! Що може бути більш таємничим і цікавим? До речі, нещодавно інтерв'ю американського вченого, який здавна почав програму для вивчення позасудових цивілізацій. Він сказав про те, що застрягти мене: це можливо, що сигнали від позаземних цивілізацій літають прямо навколо нас - ми просто не маємо інструментів, щоб зловити їх і розшифрувати їх. Для цього необхідно мати загальний код.

Ще однією темою «небезпечна» є психічні здібності та телепатія. Тільки фольго суперечить їхньому існування. І інтуїція? У нас немає ідеї, що це таке. Щоб стояти і сказати, що це не так просто приступ. Але що ми робимо про це? Методи сучасної науки не підходять. Тому що наука обов'язково має три речі: тестабельність, повторюваність та статистична певненість. Повідомляємо, що ви отримуєте деякі факти, описуйте їх, публікуйте їх у серйозному науковій публікації, а деякі Михайло Дорфін з Гуаделупа повинні мати можливість повторювати їх і отримати той же результат, ви знаєте? Правила гри. І ось ми говоримо про одне явище, яке не можна захопити будь-яким чином. Що таке повторення?

- Не останній інтелігент ХХ ст. Леві Страуси прогнозували, як ми знаємо, що XXI століття або буде століттям гуманізму, або зовсім не буде. Але ось, двадцять-перший століття, ми проживали в ньому протягом 14 років, ще немає ознак, що це стає гуманітарним, але що це стає, століття яких наук?

до Все рухається до штучного життя, я б сказав. Наймодніша ідея – безсмертність. Надія для машин, штучних інтелектів. Великий запит на це з багатьох, включаючи органи влади. Є варіанти. Не просто заморожуйте тіло і мозок, але перенесіть все на комп'ютер – це хіт сезону!

- Як це?

- Там! Створіть потужну штучну нейромережу, яка передасть вміст усього мозку. Не зрозуміло, що ця копія буде виконана. Але ваші чудові поціновувачі, якщо вони хочуть, будуть натиснути кнопку, і будь ласка: все велике життя.

- Ай! Але що про конфіденційність, особистість, після всіх?

- Точно. Є багато нерозчинних питань. І це виглядає як ви можете зробити нові ідеальні діти. Очі блакитні або яскраво-зелені, ніжки з вух, IQ 200. Ми замовляємо! Мені, звичайно. Але я не бачив ніяких формальних перешкод.

до Якщо все добре йде з освітою, ми скоро оточують натовпи гунів без уявлення про граматику?

- Як організувати навчання - це величезна проблема. Що ви навчите людей? З огляду на те, що кожен має Google в кишені, кількість «фактів» зростає щодня, а надлишок інформації зношує людину?

Питання давно не накопичувати знання - питання, щоб навчити думати, знайти інформацію, класифікувати її, навчити вчитися. Я думаю, що вся система повинна змінитися. Не ми, скрізь.

до Ти особисто, Тетяна Володимирівна, що ти зараз?

- Я завжди бере участь в різних речах, в тому числі мозку, про мову: як працює мозок для вирішення такої комплексної системи як людська мова; з синтаксисом, з словами; що відбувається для людей, які використовують різні мови одночасно? До речі, це ситуація екстремального стресу! Синхронний перекладач – важко уявити більш напружену роботу. Прийняття рятувальників під час цунамі. Переключення з коду до коду є надзвичайно швидко, з прогнозами і виразами — цікавим як модель того, що робить мозок.

Тепер з Інститутом Людського мозку ми досліджуємо мозок і творчість. Що відбувається в мозку, коли людина створює? Ось чому я не вірю в штучний інтелект і його можливості: ви не бачите ніяких надмашин, які створюють все, як Моцарт, Бетховен або Пушкін.

- Звісно! Тексти пісень, а це означає: Немає божественних ігор!

до Що відбувається в мозку, коли він робить відкриття? Чи непривабливий рух? Знайди ідеальний хім? В цілому свідомість - мозок, пам'ять - мозок, а також мова. Бродський заявив, що «поезія – найвища форма мови, спеціальний акселератор свідомості та конкретна мета». Так ми, як вид, може зробити більше, ніж ці залізні бухгалтери, які приводяться в дію, і нулі. Ми робимо щось абсолютно різним. Якщо в майбутньому студенти будуть навчатися просто технічними речами (наприклад, таким і таким пристроєм, щоб перетворитися на те, що отримати, де), то не очікує нічого хорошого: свідомість утворюється і розвивається з читання смарт-книжок, спілкуючись з розумними людьми, слухаючи розумну і красиву музику.

до Як ви думаєте про своє покоління? Що таке?

до Вони, безумовно, дуже здатні. Один більш здатний, ніж інші. Багато талановитих молодих жінок. Вони як і раніше деякі вмілі: вони приводять джипами, одягають добре, виглядають добре, їздити всюди. Кілька моїх молодих колег мають два діти, і це не зупиняє їх від науки. У Лондоні на конференцію або в Італії для музеїв, де діти відчувають себе вдома. Я щасливий для них. Вони незалежні, перш за все дуже конкурентні. Вони змагаються з Заходом, і з ким ви хочете, вони отримують гранти.

Ми живемо разом. І якщо відбувається робота, то йде день і ніч. Не один раз дивиться, чи це вихідні або відпочинок. Звісно, нам не подобається багато речей: бюрократія страшна, всілякі рубанки падають на нас, але вона як плата. Але ми отримуємо гроші на наукові дослідження, ми можемо купити дуже гарне обладнання, ми розуміємо, чому ми страждаємо.

- Чи вигідна матеріальна ситуація?

- Я кажу не поганий. Принаймні ми робимо. Ми завжди різні гранти, не один або два навіть, але три або чотири, і всі великі. Ми виграли грант RSF, який дозволяє нам зробити багато речей. Це обладнання, і можливість піти на різні конференції, але також зарплата. Природно, гроші, які отримують на грантах, більше, ніж вони отримують на державі.

до Яке обладнання допоможе вам у ваших дослідженнях?

- Наприклад, у нас є пристрій, який записує мікроелементи очей, трекер очей так званий. Вони досить дорогі, якщо у вас є хороша модель. У нас є хороша модель. Від своїх студентів, які тільки прийшли, свіжі, тепер тільки в кисті. Ці пристрої дозволяють записувати, що відбувається на очі, що вони роблять, скажуть, коли вони виглядають на зображення або читати. Це означає, що ви можете стежити, де ваша увага є, що викликає ваші труднощі, де ви робите помилки, що відбувається на вашу пам'ять. Дуже потужний інструмент. Величезна проблема прямо зараз в світі з читанням та написанням. Дислексика і дисфографіка десятки, якщо не сотні, мільйони. Ці, до речі, також є порушеннями мозку від категорії мінімальних дисфункцій. Порушення є невеликими, але досить руйнувати життя людини. Люди з високим інтелектом, які виграють, скажуть, олімпіади в фізиці або хімії або математики, мають твердий блок російською мовою. Немає нічого, що ви можете зробити про це. Написуємо теплим чином, прочитавши моностройно, повільно, з великою складністю, пропускаємо, повертаємо. Таким чином, ці пристрої дають можливість бачити, що відбувається у людини під час читання, що неправильно. Вони також мають практичні переваги, тому що результати роботи дають методи, за допомогою яких можна допомогти людям.

до Ви завжди займалися знаннями в різних галузях і дисциплінах. Які секрети цього світу ви знайдете найбільш важливі сьогодні?

до Мозок номер один. Я теж не розумію, яку музику. Не в банальному розумінні, але в цілому, що це, точно з інших сфер, щось дивне. І близько до цього є математикою. Я часто стержає математику і фізиків, запитуючи питання: якщо людина зникне з планети, буде математика залишається? Це плутати людей. Але я не за мертвий кінець, я хочу відповідь! Математика є власністю світу, як Galileo - сказав він. Він вірив, що «Креатор побудував світ на мові математики». Все піддається математики...

до Якщо у вас була абсолютна влада і може прийняти будь-яке рішення, що б ви робили для доброї землі?

до Що таке страшні питання? Я вірю, що якщо духовне життя, включаючи релігію, мистецтво, література – серйозні речі, які людство створювалася під час важкої і не дуже довгої історії – якщо вони не будуть тісно, серйозно оброблені землеробами, то я думаю, що ми не будемо жити довго на цій планеті. Це найголовніше у людини, духовна реальність, єдине, що інші істоти не здаються.

до Так ви повинні змінити життя?

- Субстанційне реформатування. технократична дорога є мертвим кінецьм. Моя попередня кавоварка, яка зламала набагато простіше, ніж зараз. Чому слід вивчити ці кнопки, витрачати енергію? Ви можете взяти джицва, залити воду там, покласти каву, покласти її на гарячий пісок і сідати ще, подивитися на зоряне небо над головою. Кант сказав нам все...

Я думаю, що ми платимо за нехтування цих речей. Якщо діти в школі дадуть травень – резюме романів Достоєвського, що це таке? Достоєвські оповідання не виявляються. Ви не можете відрізати їх вниз, ви не можете видалити один лист. Душові серветки що? Ускладнена література. Ускладненене мистецтво. Але якщо людина дивиться на картину Леонардо і не розуміє, що ідеально в ній, адже його відеокамери ловить світ ще більш точно, то виникає згортання свідомості.