Багато людей, які цікавляться Японією, часто запитують: як живуть японці? Як все влаштовано в їхньому повсякденному житті? Своїми спостереженнями поділився фотоблогер під ніком barmoska, який живе у двох містах – Осаці та Нью-Йорку.
Сайт публікує цей захоплюючий пост для своїх читачів.
Іноді зустрічаються пости, в яких люди не тільки розповідають про відвідування звичайної японської квартири, а й показують її на фотографіях. Самі жителі Країни висхідного сонця не часто запрошують до себе в гості (якщо порівнювати з Росією, наприклад), і причин тому може бути кілька. Особисто мені здається, що головна причина – це, напевно, все-таки сором'язливість: вони не хочуть показувати своє життя, умови життя не ті, та й взагалі для більшості з них це незвично...
Деякі мої знайомі з Осаки (молода подружня пара) не мають якихось особливих комплексів з цього приводу, і я встигла побувати в їхній квартирі і зробити кілька фотографій.
Попереджаю відразу – ніякої художньої цінності від картин чекати не варто, це просто звичайні інтер'єри житла, з яких можна скласти якесь уявлення про будинок.
1. Отже, зустрічайте Кімура-сан зліва і його дружину Ері-чан справа. Вони запрошують вас зайти до них додому.
Джерело фото: Barmoska.livejournal.com
2. Але почнемо з самого входу. Їхня машина, крихітна Daihatsu, припаркована на вулиці.
3. Звичайно, їм є місце на внутрішній парковці під будинком, але коли вони виїжджають ненадовго в місто, то залишають машину біля аварійного виходу.
4. У будинку не так багато поверхів, але на відміну від багатьох інших новобудов в Осаці, більшість квартир багатовимірні.
5. Це запасний вихід. Відеодомофон теж тут.
6. Поруч з аварійним виходом стоять поштові скриньки і навіть є автомат з продажу напоїв.
7. А ці білі коробки є своєрідними сейфами для зберігання недоставлених посилок і бандеролей. Їх встановлюють у всіх нових будинках. Як працює ця система? Наприклад, я мешканець квартири No 601, і мені має надійти посилка кур'єрською службою «Чорний кіт». Я вийшла з дому в магазин, і в цей момент приїхав кур'єр. Він пару раз подзвонив в домофон, зрозумів, що мене там немає, і з зовнішньої сторони будинку він міг покласти посилку в один з вільних відсіків цього сейфа. Коли він кладе посилку в коробку, він набирає номер моєї квартири, 601, а потім пише мені повідомлення: «Так ось, мовляв, і так, я приїхав і не застав вас вдома, я поклав посилку в коробку номер 1». Я повертаюся додому, читаю повідомлення, підходжу до цього пристрою, прикладаю до під'їзду ключ від комп'ютера – комп'ютер бачить, що ключ від квартири номер 601 знаходиться, і відкриває коробку, в якій знаходиться посилка, призначена для квартири 601.
8. Ідучи далі... Це вже інтер'єр головного залу, де знаходиться головний вхід в будівлю. Тут, в прохолоді (або теплі, в залежності від пори року) кондиціонера, можна сидіти, чекаючи друзів.
9. Прості прикраси.
10. Відеодомофон головного входу, більшого розміру.
11. На перших поверхах будівель, біля ліфта, є дисплей, на якому зображена картина з кабіни. Ну, для безпеки.
12. Картинка, до речі, хорошої якості.
13. Сам ліфт зручний, є навіть написи англійською мовою. Вказує на наступну зупинку.
14. Деякі вікна квартир виходять на загальний балкон. Звичайно, вони закриваються спеціальними залізними віконницями, але комфорту це не додає... Моїм друзям пощастило – всі їхні вікна виходять на зовнішні стіни будинку.
15. Так виглядає вхід в квартиру – світильник з номером, лампа внизу для освітлення підлоги в темний час доби, домофон. Зліва – спеціальна ручка для підвішування парасольки або сумки, поки ви відкриваєте двері. Самі двері зроблена з металу, правда, не такого важкого і міцного, як у нас в Росії.
16. Нарешті ми дісталися до самої квартири. Спробую пояснити компонування так, як виходить. Праворуч можна побачити білий поріг, де всі залишають взуття - це вхід. Я стою в коридорі, що веде до решти квартири. У передпокої ще стоїть шафа прямо по ходу.
17. Зараз я розвернувся на 180 градусів, а передпокій позаду мене. Зліва - вхід в невелику кімнату, прямо по ходу - вхід в туалет.
18. Відкрийте двері зліва і загляньте всередину. Маленька вітальня, письмовий стіл, телевізор, футон (спальний на підлозі)... Зліва (не видно) – велика шафа. Лампи всі світлодіодні, великого діаметру. Зверніть увагу на розетку під стелею - будівельники передбачили електричні та телевізійні розетки навіть там.
19. А тепер подивись у двері, які були прямо на курсі. Як бачите, тут є туалет. Ніде в Японії (крім готелів) я не бачив суміщених ванних кімнат з туалетами. Все завжди відокремлено, а буває, що його навіть немає по сусідству. Ще один момент полягає в тому, що за замовчуванням у всіх нових будинках встановлені керовані туалети - пульт з кнопками зліва.
20. Після фото No17 коридор повертає праворуч. Тут є три двері. Двері зліва - це двері в ванну кімнату (її перша частина). Двері ведуть прямо у вітальню і кухню. Двері праворуч – ще одна невелика кімната. Давайте спочатку розберемося в ньому.
21. Ще одна вітальня. Правда, він служить звалищем для різного роду мотлоху.
22. Тепер пройдемо прямо через двері з фото 20, яка веде в вітальню і кухню. Відразу на лівій стіні за дверима є своєрідна панель управління практично всім в квартирі. Жарт. Зліва у всіх кімнатах розташовані вимикачі світла, посередині - пульт управління газом і гарячою водою у ванній кімнаті, праворуч - домофон.
23. Йдемо далі. З лівого боку знаходиться кухня, де господиня готує простий обід. З кухні є вихід на невеликий балкон. Великий холодильник side-by-side, витяжка над плитою... Шаф для зберігання посуду не дуже багато - власне, саме тому і є корисна каструля на увазі. За холодильником є ще одні двері, які ведуть у ванну кімнату. Тобто, по суті, у ванній кімнаті двоє дверей - одна з коридору (фото No20) і друга з кухні.
24. Двері на кухню балкон.
25. Тепер заглянемо у ванну кімнату (взята з дверей кухні). Велика раковина, дзеркальні шафи для зберігання косметичної продукції. З лівого боку від стіни розташована допоміжна панель управління ванною кімнатою – звідси також можна управляти функціями сушарки, сауни або кондиціонера. Двері безпосередньо в саму ванну кімнату відбиваються в дзеркалі.
26. Подивіться вліво - там стоїть пральна машина (на спеціальному підносі, зрозуміло) і трохи правіше можна побачити двері в зал.
27. А це ванна кімната. З вікном, краса. Зверніть увагу на душову лійку та підлогу – в Японії ви зазвичай приймаєте душ не в самій ванній кімнаті, а стоячи (або сидячи) тут, на цьому шорсткому пластику. Злив для води, звичайно ж, передбачений (невеликий люк під ванною). У дзеркалі можна побачити відображення ще двох панелей управління - одна для ванної кімнати, друга для інших функцій (сауна і т.д.).
28. Поверніться до вітальні. Якщо я ще раз подивився на фото номер 23, з кухнею, то побачив за собою ще одні двері – це був вхід до головної спальні. Я не зайшов всередину, господарі були занадто сором'язливі, я виніс його за двері. Кімната велика, простора... Європейське ліжко, комп'ютерний стіл, шафи, а також є вихід на лоджію.
29. У вітальні стоїть невеликий диван.
30. Зліва від дивана є щось на зразок тумбочки з хазяйськими «скарбами». Комікси, чайна книга, сімейні фотографії...
31. Одружилися вони відносно недавно, в серпні позаминулого року, а до цього зустрічалися півтора року. До речі, вони працюють разом, в одній компанії з керівниками. На роботі ми познайомилися. У правій нижній частині знімка можна побачити невелике весільне фото - на ньому Ері-чан в червоній сукні.
32. Біля стіни навпроти стоїть крісло і комод зі святковими стравами.
33. Праворуч від дивана знаходиться телевізор і PlayStation 3.
34. Ну як же обійтися без іграшок?
35. На стіні за телевізором є припливний і примусовий вентиляційні люки. Повітря в квартирі дуже чисте, до речі.
36. У кожній кімнаті висять кондиціонери.
37. Також є другий вихід на велику лоджію (спільну з господарською спальнею). Двері скрізь розсувні - що, звичайно, не дуже добре через слабку герметичності в холодну пору року. Ой, шкода, глазурувати не можна, а то можна влаштувати іншу кімнату.
38. Знову ж таки, у всіх нових будинках на балконах або лоджіях стоять умивальники з підведеною водою, щоб було зручніше доглядати за квітами.
39. Ну, а як щодо японського будинку без наворотів? Наприклад, це акумуляторний робот-пилосос. У Росії, до речі, він продається щосили.
40. Настав час обіду. Господарі пригощали нас тим, що Бог послав... У цей день він відправив їм великий асортимент суші, холодну воду з льодом і кілька булочок.
41. Я цього не їв.
42. І це те, що я все похитнув.
43. Невеликий відступ до питання про те, що японці люблять вішати на телефон всякі речі - це один з телефонів майстра.
44. Кімура-сан весь час дурів і корчав пики. А якщо серйозно, то і по темі поста відразу відповім на деякі можливі питання. Квартира нова, і купили її позаминулого року в кредит. Фактично переважна більшість японських новобудов продається в кредит терміном на 30 років. Відсоткові ставки не дуже високі, близько трьох відсотків на рік, а можливо, навіть менше, десь від 2 до 2,5 відсотка. Квадратура квартири становить близько 90, вартість на момент покупки становила близько 35 мільйонів ієн, зараз ще менше. Так-так, не дивуйтеся, японська нерухомість має цікаву властивість дешевшати після покупки, тому такий варіант не працює як інструмент для фінансових вкладень.
45. На цьому дякую Кімуре-сану та Ері-чану, і до наступного разу!
через
barmoska.livejournal.com/