Розумний номер, який допомагає працювати

Довгий час спостерігали, що біоритм людини сильно прив'язуються до світла і сонячного циклу. І сам світло може допомогти в житті і роботі, і стати дуже втомленим, якщо ви не вибрали правильні джерела світла: яскравість, колірна температура, мерехтіння важливі тут.
Але сьогодні я хочу поговорити не про це, але про те, як мій розумний будинок допоміг побудувати комфортний режим роботи і сну. Ми працюємо з кожним можливим способом.
Ви можете контролювати будинок відповідно до даного алгоритму, від комп'ютера або смартфона – це мої вимоги до цієї техніки.

Після спілкування з зчитувачами я консультував звернути увагу на контролер Mi Casa Verde Vera 3, оскільки Fibaro є iPhone серед контролерів, і Vera є андроїдом. Ви не хочете, щоб ваші губи замкнути, робити вас? Звичайно, це не аргумент для мене, але я хотів спробувати щось нове. Крім того, я зацікавив величезну кількість плагінів для цього контролера, які я, в кінці, прийшла в руки. Але я не буду попереду себе.

Завдання
Вікна мого номера виходять на південний схід. Так, досить швидко після сновидіння, перші промені вже проникають в приміщення. Останні промені сонця зникнуть через 18 годин. Часом зайнятого робочого графіка і ентузіазму за свою роботу не дають можливості відірватися від комп'ютера і повернути на світло після заходу сонця - необхідно перейти до світлового перемикача тільки в світлі монітора. Також є зворотна ситуація, коли кількість світла в кімнаті така, що вам доведеться частково витягнути завісу для того, щоб не пустити сліпих і підтримувати комфорт очей. І так народилась проблема: Приміщення має підтримувати певний комфортний рівень яскравості.

Рішення
Будь-яке завдання повинно бути розбите в підзамки до того, як найпростіше і ефективне рішення доступне.
Я почав шукати рішення. Перший і найпростіший був покроковим відкриттям і закриттям штор, в залежності від часу доби. І навіть такі плагіни вже існують. Але немає зворотнього зв'язку і завіси будуть покриті навіть коли є буря і привести хмари поза вікном, і коли розташування втрачається на половині земної кулі, мої штори почнуть відкриватися вночі. Я не шукав мене, так що я пішов самостійно.

Завдання було поділено на наступні етапи.
Якщо час на добу, то від 9 до 19:
1,1 км Моніторинг рівня яскравості в кімнаті за допомогою мультисенсора
2,2 км Якщо рівень яскравості перевищить комфортний, частково витягують завісу.
3. У Якщо рівень яскравості нижче комфортного, частково відкрийте завісу.
4. У Повернутися до пункту 1

Якщо це нічний час:
1,1 км Увімкніть завісу повністю.
2,2 км Зміна яскравості штучного світла дискретно
3. У Моніторинг рівня яскравості в кімнаті за допомогою мультисенсора
4.1. Якщо рівень яскравості нижчий, ніж комфортний, збільшити на 20%.
4.2. Якщо рівень яскравості вище комфортного, знизіть на 20%.

Для того, щоб завіса не свербився назад і вперед з хмарами або яскравим спалахом, ми встановлюємо дельту часу і яскравості, в якій не буде прийматися дія.
У моїх експериментах я використовував 5 розумних побутових пристроїв, що працюють на технології Z. Я попередив, що цей матеріал не є рекламним, але інструкція для запуску системи, тому я даю посилання на пристрої, що беруть участь.

Пристрої
1,1 км Контролер Z-Wave Mi Casa Верде Вера 3 хв
2. Мультисенсор AEOTEC 4 В 1
3. Вбудований диммер Z-Wave. Мега Диммер
4. У Z-Wave Fibaro подвійний реле перемикач 2x1.5kW
5. Умань Мікромотор з редуктором
6. 4 канал реле для Arduino

1 етап
Як я згадав раніше, я розділив роботу на 2 етапи. Перша автоматична підсвічування ввечері. Якщо недостатньо світла, то на основі даних, отриманих від датчика освітлення, контролер збільшує яскравість світла за допомогою занурення. З моменту основного світла реалізується світлодіодними стрічками, занурювач працює тільки з допоміжними галогенними лампами. Датчик світла відправляє дані кожні 10 секунд до контролера, і перевірка світла відбувається кожні 20 секунд. Це робиться так, що випадкового спалаху не відключає все світло. Сам занурювач монтується елементарно. При правильній прокладці електропроводки слід розбити фазу, а світильники подаються нульовими. Диммер вставляється в проламні дроти і легко призначають в контролері. У мене є дві лінії ламп, встановлених, але так як занурення дозволяє плавно регулювати освітлення, вони використовуються як. Усі роботи було зменшено для визначення фазового дроту і роботи з викруткою протягом двох хвилин: перший пішов, щоб видалити старий вимикач, а другий для підключення занурення.

Етап 2
Другий етап працює з підсвічуванням. Коли світло занадто яскравий, з'являється льодовик і це значно заважає. Таким чином, було прийнято рішення для автоматизації витягування завіски. механіки були найбільшими проблемами, тому що я вперше взяв швидкісний, але малопотужний двигун, який не міг витягти валик. Тоді я змінив двигун до компактного, але з великим зусиллям через використання редуктора. Його потужність і швидкість були дуже задоволені мені. Оздоблення було зменшено до того, що першим кільцем штор було закріпленою ниткою, а двигун закручував цю нитку назад і вперед. Спочатку планується поставити торцеві датчики, щоб відстежити крайні позиції штор, але досвід показав, що натяжність нитки така, що на крайніх точках двигун валика ковзає і не сльозиться. А при нормальній роботі ролик має хорошу зчеплення на нитку, яка забезпечується додатковим натяжним валком. Це виглядає так:

Вивчивши загальний робочий час двигуна при переході від одного екстремального положення на інший, я просто розділив час на 4 і встановлюємо налаштування для зміни положення штор з режимом роботи двигуна в одному напрямку або іншому напрямку. Двигун постійного струму має зворотний зв'язок при зміні полярності, і тут я зіткнувся з проблемою зміни поляризації. Просте рішення буде використовувати трипозиційну реле, але пошукати не було просто. Старий досвід і трохи хитрощів прийшли на допомогу.
Я отримав стандартну двопозиційну реле в кількості 4 штук, пов'язав їх для синхронного перемикання і вимкнення. Він контролює їх реле Z-Wave. Схема полягає в наступному:

На схемі показано, що якщо закривати контакти 1 і 3 одночасно, двигун почне обертати в одному напрямку, і якщо 2 і 4 двигун отримає різну поляризацію і почне обертати в зворотному напрямку. Щоб уникнути злиття і закривати реле в парах, і навіть за допомогою контролера я використовував подвійний канал реле Fibaro Z-Wave. Для належної роботи достатньо застосувати до контактів в1 і в3 +5 В, або однакову напругу на воді в2 і в4 реле. Сам пристрій Z-Wave має два реле, але вони працюють з одним входом автобуса. Це потрібно враховувати, якщо ви хочете використовувати аналогічну реле як дві різні, наприклад, працювати з чергуванням і прямим струмом. В результаті ми отримали наступну схему управління від розумного домашнього контролера 4 реле в парах.

Займав 5V DC і 220V AC для живлення цього контуру. Вирівнюючий струм подається реле Z-Wave, а прямим струмом подається гардинами і електродвигуном. Для роботи вся система, у мене досить старий адаптер від деяких електричних приладів на 5В і 1А.

Тепер побачимо, як працює в реальності.

Поставляючи все разом, ми отримуємо алгоритм, який працює на час. У меню також додано віртуальний вимикач, який дозволяє запустити або зупинити режим відстеження освітлення. Вимірювання освітлення проводилось за допомогою як мультисенсора, так і контрольного люксметра. Я повинен сказати, що їхні читання з збільшенням світла відрізнялися. Я вірю, що це було пов'язано з тим, що багатосенсорний ковпачок виготовлений таким чином, щоб зібрати світло з всієї сфери, а датчик luxmeter дає читання з площини її датчика.

Висновок

У процесі створення автоматичного освітлення я підійшов і запитав, «Я варто це?» Але після першого проекту оповіщення, який я написав про початок статті, я зрозумів, що не існує обмежень для вдосконалення. Це не те, що ви можете відчувати нові технології або керувати світлом без виходу з вашого крісла. Розумний будинок є абсолютно різним станом будинку. Як пояснити те, що в котельні за всю зиму я виглядав 4 рази, просто відрегулюючи температуру котла в залежності від «сезону»? У той же час котел сам працював протягом години найнижчої вартості електроенергії (два-тарифний метр). Або як оцінити комфорт життя в будинку, де завжди свіжі, і вентиляційна система працює спокійно і автономно, сама виходить і відключається?
Все життя розумного будинку складається з дрібних речей, які, за принципом, ви можете зробити себе, але реалізація, яку ви приїжджаєте в будинок і переконайтеся, що всі системи функціонують належним чином – ось ви дійсно розумієте, що «не варто!».