474
«Особливості службовців»: як слуги майстра жили до революції
Початок ХХ ст. – це дуже невизначений час. Найнижчі класи, як Comrade Ленін пізніше писав, не можна робити так, поки верхні класи не хочуть. Зокрема, вони не хочуть помітити своїх службовців, у внутрішніх штатах, живих людей. Колишні серфи часто лікувалися як тваринництво, без життя, без симпатії. Веб-сайт Оприлюднено захоплюючу статтю про «моніцію службовців». й
Я ніколи не чув хоча б одну рідну Московію або Санкт-Петербурга пам'ятаю, що його предки приходили до передреволюціонарні столи як тренери, сексуальні працівники, в'язниці або покоївки – неприємно сказати, що ваші бабуся припав під «круглим про варіння дітей» 1887 року. І жили на початку ХХ ст., батьки столиці варять дітей, як це.
У журналі "Огонек", No 47 від 23 листопада 1908 р. були опубліковані аргументи пана Северова (літературна псевдонім Наталія Нордман, незаміжна дружина Іллі Репіна) про життя вітчизняних службовців в Російській імперії на початку XX ст.
“Відчувається”, Мс. Северова згадує, “молода дівчина прийшла до роботи для мене. й
- Чому ви без сидіння? він запитав.
- Я просто виходив з лікарні! Це місяць.
- З лікарні? Які хвороби лікували?
- Так, і хвороба не була особливою - тільки ноги набрякли і спина всі зламали це засіб від сходів, джентльмен жив на 5 поверсі. Голова спінінг, і вона падає, і вона використовується для падіння. Збійник подав мені прямо до лікарні. лікар сказав, що він був перероблений!
- Чому ви токарні камені?
Вона була розмаринована протягом тривалого часу, але, нарешті, я зумів дізнатися, як вона витратила день в останньому місці. Отримуйте 6:00. «Не працює будильник, тому ви прокинете кожну хвилину з 4 годину, боячи спати.» Гарячий сніданок повинен бути в часі на 8 годину, 2-й курс з ним в корпсі. «Ви ріжете шипшини і ви запікаєте нісом. Поставте самовар, одяг і черевики також слід очищати. Для очищення завантажень, одягу, для гарячих бункерів, і для газети для запуску в куточок.
«Дельмен, дама, і три молоді жінки підуть готувати – черевики, галоші, плаття для очищення, для деяких гем, повірити мене, ви стояти на годину, пилу, навіть піску в зубах; на дванадцяту годину варити їх каву – перенести їх на клумби.» В той же час очищаємо кімнати, заповнюємо світильники, згладжуємо щось. По два годину, сніданок гарячий, бігти в магазин, покласти суп на вечерю.
Тільки їсти сніданк, студенти йдуть додому, і навіть з товаришами вони ходять, попросіть чай, відправляйте сигарети, тільки кадети повні, ніжник йде, просить свіжому чаю, а потім прийдуть гості, для хороших бункерів бігти, а потім для лимона, не кажучи вже відразу, іноді я летю 5 разів поспіль, для цього і грудей, його використовували для розбиття не вмирати.
Це шість годин. Ви будете готувати обід і покривати його. Жінки стверджують, чому вона була пізно. На обід, скільки разів вони відправляться на лавку - потім сигарети, потім селцер, потім пиво. Після обіду страви на кухні гірські, а потім кладуть самовар, або навіть каву, які просять, а іноді і гості відіграють карти, зварять закуску. До 12 o'clock ви не можете чути ваші ноги, ви наказавши на плиті, ви просто падають дупа - дзвіночки, одна молода леді прийшла додому, просто падають дупа, стулки з кульки, і так все ніч, і на шість ви отримаєте вгору - обмочування кажанів.
Коли вони проходять поріг нашого будинку від 8 до 10 рублів, вони стають нашим майном, їх день і ніч належать нам; сон, харчування, кількість робіт залежить від нас.
«Прислуховуючи цю історію», пише Мс. Северова, «Я зрозуміла, що ця юна дівчина була занадто зухвала про свої обов’язки, які тривають 20 годин на добу, або вона була занадто м’якою і не знаю, як руйнувати і напляскувати. й
Вирощування в с., в тій же хати з телятами і курчатами, молода дівчина в Санкт-Петербурзі найнята одним рабом до льодяників. Темна кухня, поруч з жолобами, є арена її життя. Тут вона спить, розчісує волосся на одному столі, де вона варить, очищає спідниці, черевики, робить лампи на ньому.
У десятках, в сотні тисяч, але закон ще не зробив нічого. Ми можемо сказати, що закон не написано про це.
Наші чорні сходи та задні двори розтираються, і мені здається, що нечистість і недбалість службовців ("біг, пуск, один раз пришиваємо кнопки") знаходяться в більшості випадків вимушені недоліки.
На порожньому шлунку, щоб послужити смачні страви своїми руками, вдихнути їх ароматом, щоб бути присутніми, поки вони "в щадках", савор і хвалі ("Всі під ескорт, без нас вони не можуть ковтати"), добре, як не спробувати стелити хоча б шматочок пізніше, не клацнути пластину з вашим язиком, не покласти цукерки в кишені, не ковтати з шиї вина.
Коли ми замовляємо, наша молода покоївка повинна служити для купання наших чоловіків і синів, переносити чай на свої ліжка, очищати їх ліжка, допомогти їм плаття. Нерідко слуги залишають разом з ними в квартирі і вночі після повернення їх від пиття знімають їх черевики і кладуть їх на ліжко. Все, що вона повинна зробити, але до неї, якщо ми зустрічаємо її на вулиці з пожежником.
І поїда до неї ще більше, якщо вона оголошується на нас безкоштовної поведінки сина або чоловіка.
«Це правда, що вітчизняні працівники столиці глибоко і практично повністю пошкоджені. Жінки, переважно неодружені молоді, прилітають в маси з сіл і вносять в службу Санкт-Петербурга «майстри» варенням, покоївкою, розслабленням і т.д., швидко і безповоротно втягуються в дебаучерю і ціле оточення, і безцінні, непрозорі жінки, починаючи з «барини» і недоліків, і закінчуючи гвардією, сліпий солдат, джент і т.д. Жилет, загартований в cloismury, буде протистояти такому безперервному і неоднорідному спокусі з усіх боків! Ми можемо сказати позитивно, тому, що велика більшість жіночих службовців в Санкт-Петербурзі (в складності, це близько 60 тонн) цілком прописуються, на складі поведінки. (В. Михневич, Історичні студії російського життя, Санкт-Петербург, 1886).
Пансіонат Северева завершує свою міркувань проповідями: «... 50 років тому слуги були названі «домінантними бейстарами», «соніжки», і були названі так в офіційних виданнях. Прізвище «гумани» також з дати, і в 20 років вона здалася дикою і неможливою. «Чому ти, що ти?» Молода покоївка попросила мене, порушуючи в очі.
Сєвєнова робила невелику помилку - не в 20, але в 9 років з'явиться революція, коли ті, хто не хоче жити в старому вигляді, почнуть масове пиття вершини. І тоді юні покоївки будуть виглядати в очах своїх дам ще більш виразно.
Дивись також: 45 жанрових фото пре-революціонарної Росії
Пикабу.ру/сторія/raskreposhchenie_prislugi_4140270